Ritam u pisanju

Ritam u pisanju je obrazac naglašenih i nenaglašenih slogova koji stvaraju ritam rečenice. Kada govorimo, prirodno naglašavamo neke slogove, a drugi su nenaglašeni. Uzmimo reč „jabuka“ kao primer. Reci to naglas. Koji slog naglašavate? To je prvi: izgovaramo ga kao ‘JA-buka’.

Svaka reč ima naglašene i nenaglašene slogove kao što je ovaj, i tako u bilo kojoj rečenici ovo stvara obrazac koji deluje kao ritam. U poeziji se to zove metar – ali može se koristiti i u prozi. Ritam se može stvoriti mešanjem dugih i kratkih reči u rečenici. Možete ga napraviti i kombinacijom dugih i kratkih rečenica na stranici.

Ali interpunkcija takođe igra svoju ulogu u stvaranju ritma. Možete da koristite interpunkciju da biste napravili zaustavljanje i početak u pisanju. Rečenica koja koristi mnogo zareza stvara drugačiji osećaj od one koja koristi tačke.


U suštini, ritam u pisanju se odnosi na to kako pisac koristi dužinu rečenice i strukturu rečenice kako bi ubrzao svoje pisanje i kako postavlja reči i rečenice na stranicu da bi pomogao da njihovo pisanje teče.

Zašto je ritmičko pisanje važno?


To nije nužno nešto o čemu razmišljamo kao čitaoci, ali ritam pisanja nam može pomoći da upravljamo emotivnim doživljajem čitaoca i istaknemo odgovarajuća značenja u tekstu. Kada su rečenice iste dužine, čitaocu postaje prilično dosadno. Razmislite o tome da li vam neko govori monotonim glasom – sve što kaže zvuči isto i lakše ćete izgubiti interesovanje. Isto važi i za pisanje. Moramo da stvorimo ritam u našem pisanju, bilo u prozi ili poeziji, kako bismo zadržali pažnju čitaoca i osigurali da okrene stranicu.

Takođe možete koristiti ritam u svom pisanju da biste podigli uzbuđenje ili usporili tempo. Kratke rečenice, jedna za drugom, daju jasan osećaj da će se nešto veliko dogoditi – oponašaju ubrzanje otkucaja srca. Duge rečenice, s druge strane, usporavaju tempo. Dobro je imati mešavinu i jednog i drugog u svom pisanju dok vodite čitaoca na putovanje kroz svoj izmišljeni svet.

Ritam u dijalogu je odličan način da se prenesu i osećaji različitih likova. Neki ljudi mogu da govore kratkim, oštrim odgovorima od jedne reči, što pomaže da se izgradi ideja o njima kao o grubom liku – kao o nekom ko je zauzet, ili čak jednostavno nepristojan. Alternativno, neko ko uvek govori dugim, otegnutim rečenicama ili koristi raskošne opise za sve može se videti kao sanjar ili pomalo pompezan.

Kako pisati ritmom


Dakle, kako ćete otkriti ovaj osećaj za ritam i koristiti ga u svom pisanju?

Uopšte, pisci treba da čitaju naširoko. Ne samo da će vam to pomoći da podstaknete maštu, već će takođe razviti vaš osećaj za ritam i dati vam osećaj šta će funkcionisati u vrsti pisanja koju želite da uradite.

Takođe bi trebalo da odvojite vreme da naučite o različitim književnim tehnikama i razumete kakav njihov uticaj može imati na čitaoce. Postoji mnoštvo ritmičkih sredstava koje možete koristiti u svojoj prozi. Ako znate šta koristite i znate njegov efekat, vaše pisanje će biti nemerljivo obogaćeno.

Ali postoje i drugi načini na koje možete naučiti kako da koristite ritam, a inspiraciju biste trebali potražiti u izvorima izvan literature. ru.

Stvaranje ritmičkog pisanja

Od eksperimentisanja sa aliteracijom i rimom, do stvaranja ravnoteže između brzih i sporih delova, postoji mnogo načina da učinite da vaše pisanje teče i obezbedite da čitaoce zadržite uz sebe. I, u kom god žanru pišete, imamo još jedan savet: pročitajte svoj rad naglas.

Evo jedna ideja koja vam može pomoći:
Pogledajte gde ste ispustili slog u ritmu ili kada ste ostali pod stresom. Svaki prekid ritma je prekid u hipnom transu koji pokušavate da bacite na čitaoca. To će ih izvući iz priče, dok će ih neprekidni ritam držati zanesenima do kraja dela.

Želite da naučite više tehnika pisanja? Isprobajte moje onlajn kurseve pisanja, koji pokrivaju sve, od stvaranja ubedljivih likova do pisanja ubedljivih dijaloga.

Ako ti se sviđa, podeli...