fbpx

ČEMU SLUŽI KNJIGA BEZ SLIKA

„Čemu služi knjiga“, pitala je Alisa u „Alisinim avanturama u zemlji čuda“ Luisa Kerola, „bez slika i razgovora?“ To je izjava sa kojom bi se složili milioni korisnika Instagrama koji koriste oznaku #bookstagram. Ali Alisa se poziva na ilustracije i dijalog unutar knjige, dok „knjigogrameri“ prave vešto komponovane fotografije same knjige. Bookstagrameri pretvaraju knjige u estetske objekte same po sebi.

Instagram je društvena mreža za deljenje slika. Korisnici označavaju svoje slike haštagovima, omogućavajući drugim korisnicima da traže različite slike. Oznaka #bookstagram je moderan fenomen, bukvalno sudi knjige po koricama. „Koja je korist od knjige“, ​​mogu pitati Bookstagrameri, „ako ne možete da je fotografišete i podelite na Instagramu?“

Kako je sve počelo

Ilustrovane korice za knjige i zaštitni omoti su relativno skorašnja pojava u istoriji knjige. Sve do 19. veka korice knjiga su služile praktičnoj svrsi zaštite knjige, odnosno obezbeđivanja prostora za reklame.

Sve do kontroverznih naslovnih ilustracija Obrija Berdslija za Žutu knjigu 1894. godine, knjige su počele redovno da sadrže slike na svojim omotima.

Žuta knjiga je fascinantan slučaj u dizajnu knjiga jer se namerno želelo da ljudi sude o njoj po koricama. Pored Berdslijevih ilustracija, Žuta knjiga (prikladno) imala je žute korice. Berdsli je želeo da se knjiga poveže sa skandaloznim francuskim romanima tog vremena, koji su bili poznati po tome što su bili „žuti” zbog žutog omota u koji su stavljeni da bi upozorili kupce na njihov sadržaj.

To nam pokazuje da ne samo da možemo suditi o knjizi po koricama, već možemo suditi i o čoveku po koricama knjige koju je navodno čitao.

Pa da li je dobra ideja staviti svoju sliku na korice knjige?

Ovo zavisi od mnogih faktora. Dobra je ideja, i skoro obavezna, da koristite svoju sliku na naslovnoj strani ako ste poznata superzvezda. Mnogi autori misle da će ih stavljanje sopstvene slike na naslovnicu  učiniti poznatim. Ovo nije obavezno tako. Osim ako niste dobro poznati u medijima, kupci u knjižarama neće prihvatiti vašu knjigu na kojoj se nalazite na naslovnoj strani. Međutim, ako prodajete isključivo usku nišu u kojoj ste dobro poznati, ili je vaša namera da počnete da se brendirate na određenom tržištu, vaša fotografija na prednjoj korici može biti prednost.

Ako ste VI proizvod, onda se vaša slika apsolutno može koristiti na prednjoj korici. Ako  vaša knjiga nije fikcija i poznati ste stručnjak u svojoj oblasti (kupci bi prepoznali vaše lice), onda se vaša slika može koristiti na zadnjoj korici, zajedno sa biografijom. Inače, vaša slika i biografija spadaju u zadnji deo knjige.

Kako to izgleda na policama knjižara?

Brzi pogled na police u knjižarama pokazuje da izdavači pokušavaju da naglase jedinstvene aspekte fizičke knjige: tvrdi povezi klasika su utisnuti prelepim ukrasnim šarama i tipografijom, dok savremena beletristika sada rado koristi slike i stilove preuzete iz istorije vizuelne umetnosti. Zbog toga je #bookstagram toliko kulturno značajan: koristi digitalni medij da proslavi samu materijalnu supstancu same knjige.

Na kraju, odgovor je: „Zavisi!“ Ali češće je odgovor: „Ne.“ Dobro razmislite o svom tržištu i brendiranju pre nego što odlučite da stavite svoju fotografiju na korice knjige.

 

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...