fbpx

Kako se piše triler?

Mnogo volim da čitam trilere, ne znam kako vi, ali ja uživam da odmorim mozak, kao da gledam dobar maštovit i uzbudljiv film. Ako volite da pišete (i čitate) trilere, ovo je pravi tekst za vas. Dakle, da počnemo. Znaci da čitate triler:

 • ubrzan puls
 • znojavi dlanovi
 • ostajete budni celu noć
 • promašite autobusku stanicu
 • kompulzivno čitanje na neprikladnim mestima (na času, ispod konferencijskog stola na poslovnom sastanku)
 • slupate automobil jer ste pokušavali da čitate za volanom.

Trileri su napisani kako bi čitaocima pružili uzbudljivu i žestoku. Za razliku od drugih žanrova ili vrsta romana koja svoja imena dobijaju zbog onoga o čemu se radi (romanse se tiču romantike, naučna fantastika o budućnosti, itd.), trileri dobijaju svoje ime zbog načina na koji čine da se čitalac oseća. A sve u trileru je dizajnirano da stvori ovaj osećaj neizbežnog lupanja srca.

O čemu se pišu trileri?

Postoji puno potkategorija – špijunski trileri, politički trileri, psihološki trileri. Mnogi, ali ne svi trileri govore o nasilnom zločinu, ali se razlikuju od klasičnog krimića zbog ugla koji zauzimaju. Kriminalisitčki romani se uglavnom bave rešavanjem zločina koji se već dogodio. Identitet ubice je skriven do kraja, jer u suprotnom ne bi bilo misterije – zar ne? Triler govori o zločinu (ili drugoj vrsti katastrofe) koji će se dogoditi … osim ako junak to ne može zaustaviti. Čitalac često zna ko je zlikovac od samog početka – čak i preko ramena zlikovca posmatra kako se čini zlo.

Kako napisati triler – uzbudljivi likovi

Za razliku od drugih vrsta romana, trileri često jasno dele likove po dobru i zlu. Postoji heroj (ine) ili tim heroja (ine), a postoji negativac ili njegov tim.

Ali ovo vas, kao pisca, ne opravdava da ne uradite domaći zadatak za razvoj likova. Što stvarnijim čitaocima možete učiniti i heroja i negativca, to će vaša knjiga biti zanimljivija. Pročitajte više o razvoju likova ovde.

Kako napisati triler – uzbudljiva radnja

Što se tiče trilera, uzmite sve što ste naučili o razvoju zapleta i pomnožite sa deset (ako niste proučavali razvoj zapleta, to možete u mojim online radionicama pisanja). Pojačajte grejanje. Dodajte vremenski pritisak ako to funkcioniše sa vašom pričom, da stvari budu još napetije. Nastavite da podižete ulog. Gomilajte nevolje dok vaš siroti junak ne izgleda kao potpuni gubitnik.

Ali pobrinite se da vaš junak ima dovoljno snage da može doći do prave borbe. U suprotnom, čini se da je priča gotova pre nego što je započela. A ako se odlučite za srećan kraj, najbolje rešenje je ako ovo proistekne od junakovih postupaka i snaga, a ne kao poklon koji je pao s neba.

Jedan od načina za stvaranje uzbuđenja je neprekidno prebacivanje prednosti s jedne na drugu stranu. Prvo izgleda da je heroj nestao, ali onda postoji tračak nade. Ali zrak nade ispada iluzija. Neprijatelj raste. Ali tada junak dobija saveznika …

Planirajte svoj triler tako da priča postaje sve uzbudljivija sve dok ne dosegne vrhunac, koji se naziva vrhunac priče. Vrhunac bi se trebao da se dogodi pred sam kraj knjige. Dok je u krimiću vrhunac radnje kada junak otkrije identitet ubice, u trileru je vrhunac kada heroj zaustavi neprijatelja (ili ga neprijatelj savlada ako nemate srećan kraj).

Kako napisati triler – ideje za trilere:

 • Vaš junak otkriva tajnu zaveru neprijatelja (na primer, tajnu političku ili zločinačku organizaciju).
 • Zlikovac je otkrio junakovu tačku psihološke slabosti i igra se umnih igara sa junakom. Junak će morati da prevaziđe ovu psihološku slabost kako bi negativca sprečio da počini zločin.
 • Zločin će se uskoro dogoditi. Ili se zločin dogodio i sprema se da se ponovi kao veći zločin. Samo junak to može zaustaviti. Na primer, postoji mnogo trilera o serijskim ubicama, koji ubijaju najmanje jednom na početku knjige i koji će, ako ne budu zaustavljeni, počiniti više i još gore zločine.
 • Junak pokušava da zaustavi katastrofu (medicinsku, nuklearnu, ekološku, političku) koja se proširila van kontrole.
 • Junak je umešan u dramatičan sudski slučaj koji ima drastične posledice van sudnice.

Kako napisati triler – trikovi:

Sve visi o koncu – neizvesnost možete stvoriti završavanjem poglavlja ili odeljaka romana u trenutku neizvesnosti, tako da čitalac nastavlja da sazna šta se dešava.

Otkucavanje sata – Trileri često uključuju trku sa vremenom; na primer, bomba koja će eksplodirati za 12 sati ili zločinac koji će biti pogubljen za dva dana ako mu se ne dokaže da je nevin. Element sata koji otkucava dodaje čitaocu adrenalin.

Pokažite zlo preko ramena zločinca – Često uzbuđenju dodaje da čitalac zaista može da gleda negativca u akciji i vidi zločine koji se dešavaju.

Neka bude lično i konkretno – ovo je vrlo važna stvar. Ako vaš triler govori o riziku od eksplozije bombe, upoznajte čitaoca sa Milenom i Jovanom, simpatičnim parom iz Novog Sadas, koji će biti razneseni na komade.

Ako je vaš triler o strašnoj bolesti koja preuzima Zemlju, predstavite čitaocu Jelenu Jovanović, verenicu poznatog doktora koja sanjari o medenom mesecu … kada joj zelena žuč počne nicati iz nosa i ušiju; jadna Jelena se previja od muke, a zatim se mrtva sruši nad svojim hrpom pozivnica za venčanje. To bolest čini stvarnom za čitaoca.

Svakako, svi znaju da su nuklearni holokaust i napadi vanzemaljaca loše stvari. Ali to su samo ideje dok čitatelja ne uvedete u živote likova koji će biti pogođeni.

Sjajni likovi i oštro pisanje koje „pokazuje“ umesto da samo priča. Osećam se kao da sam ovo pisao na svakoj stranici veb stranice, ali vredi ponoviti.

Dakle, srećno pisanje. I proverite da nemate nekog monstruma ispod kreveta. Nikad se ne zna, zar ne?

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...