Tehnika pisanja scenarija: FORMA

KAKO POČETI? FORMA PISANJA.

Za razliku od pisanja romana, scneario nije dovršeno književno delo, već vše neka vrsta nacrtaili plana na osnovu koga drugi kreativni ljudi (reditelji, glumci, kompozitori, scenografi, itd) mogu graditi svoju kreativnost. Iako scenarista radi najkreativniji deo posao u celom procesu pravljenja filmskog ili televizijskog dela, on ipak ne odlučuje kako će njegovo delo izgledati na kraju tog procesa.

Kao što dobar arhitektonski plan ili nacrt sadrži informacije potrebne graditeljima da bi mogli da naprave kuću, scenario mora sadržati informacije koje će reditaljeima, glumcima, producentima, montažerima, snimateljima i drugim kreativcima na filmu poslužiti kako bi organizovali prodkciju i snimanje jednog filma.

Iz tog razloga, scenario ima posebnu formu pisanja koja sadrži sledeće elemente:

NASLOV SCENE – koji pokazuje gde se radnj događa, odnosno u kakvom prostoru i vremenu. Na primer:

11.ENT. MILANOVA KUĆA. NOĆ.

ili

11. EKST. DVORIŠTE ŠKOLE. JUTRO.

AKCIJA/RADNJA – kratka rečenica koja opisuje šta kamera snima i šta glumci rade u kadru. Na primer:

Milan zaustavlja kola, izlazi i prilazi Mlleni koja uzbuđeno jeca, briše suze sa lica malom maramicom. Čuje ze zvuk sirene voza u daljini.

IMENA LIKOVA – kazuje koji su glumci prisutni u sceni, i kaže reditelju i glumcima koji likovi u priči nešto čine i kada.

DIJALOG – reči koje glumci izgovaraju u filmu.

OPISNE NAPOMENE – uglavnom pridevi i glagolska radnja koja služi kao ispomoć glumcima kada je potrebno da se posebno naglase emotivna stanje i reakcije. U ovm ne treba preterviati već pisati samo kad je važno. Na primer:

MILENA (uz jecaje): Ne želim da uđem ponovo u tu kuću!

TRANZICIJE (PRELAZI) – napomene koje se odnose na filmsku gramatiku i interpukciju. Napomene pre svega reditelju i sugestije za prelaz sa jedne scene na drugu. Uglavnom se koriste PRETAPANJE, REZ, ZATAMNJENJE/ODTAMNJENJE i sl.

pastedGraphic.png

Vežba 12: Napiši kratku scenu između majke i ćerke koja se sprema za polazak u školu. Upotrebi sve oznake navedene u ovoj lekciji, uz pravilno formatiranje dijalških i opisnih delova teskta. Kao primer, pogledaj izgled profesionalnog scenarija iz dodatka sa desne strane u ovoj lekciji. Scena ne sme biti duža od 2 A4 stranice.