Razvoj scenarija: Priča ili Likovi

Scenario se može razviti na dva glavna načina: scenario zasnovan na zapletu u radnji, kada pisac uklapa likove u dobro skrojeni zaplet, ili kao scenario zasnovan na likovima, i tada se radnja razvija iz prirode karaktera i delanja likova u filmu, obično sa osloncem na izuzetno upečatljiv glavni lik u filmu.

Scenario zasnovan na likovima

U ovakvom pristupu pisanja scenarija, cela radnja se odvija i priča koncentriše oko glavnih jnaka i njihovih postupaka u životnim situacijama. Njihove sudbine kao da pokreći i diktiraču čitavu radnju i zaplet u filmu. Ovde je ključ da je lik a ne ideja pokretač radnji u filmu. Karakter likova i njehova sudbina su srce i duša scenarija.

Scenario zasnovan na priči (zapletu)

Kod ovakvih filmova, ključ radnje je dobro osmišljena priča sa veštim zapletima puno akcije i brojnim preokretima i neočekivanim razrešenjima, dok su sami likovi u drugom planu, isključivo u funkciji odvijanja radnje. Često se ima lika, njegova profesija ili neki sličan pojam može naći u naslovu samog filma. “Robokap”, “Kum”, “Društvo mrtvih pesnika”, i sl.

Ovakvi filmovi se često nazivaju “filmovi visokog koncepta” (High Concept Movies), jer su često zasnovani na nekoj ideji, koja se kao neka vrsta teze postavi kao glavna tema scenarija, a zatim se priča “kroji” u skladu sa takvom idejom ili tvrdnjom autora. Filmovi kao što su “Ajkula”, “Četiri venčanja i sahrana” i sl. su dobra ilsutracija za ovakav pristup. Ovi filmovi su obično osmišljeni kao dobara marketinški prozivod sa svim pratećim sadržajima.

Nes postoji pravilo kakv osnov izabrati za pisanje scenarija. Koji god koncept da odaberete, zasnovan na karakteru ili na priču, uvek vodite računa o jednoj stvari: likovi su važni za svaki film, tako da čak i ako pravite scenario zasnovan na akciji i dobro skrojenom zapletu, uvek vodite računa da oblikujete karatere koji će odgovarati vašoj priči. Ali, ako odaberet koncept zasnovan na likovima, onda se dobro potrudite da ih razvijete i prikažete na dubok, ubedljiv i upečatljiv način. Ovde važi zlatno pravilo: dobar lik uvek vodi ka velikoj priči! Setite se velikog Getsbija!

 

pastedGraphic.png

Vežba 4: Napišite dva odvojena predloga za scenario: jedan zasnovan na nekom upečatljivom glavnom liku, a drugi zasnovan na dobrom zapletu. Detaljno opišite priču za svaki koncept, i kako ćete voditi radnju od početka do kraja, koja je glavna tema filma, žanr, i šta mislite da je najveća vrednost/zanimljivost scenarija koji ćete napisati.

 

Pretvaranje priče u scenario

Stvaranje heroja za koga se vezujemo

Najvažniaja stvar u u vašem scenariju je vaš glavni lik – protagonist (kao i njegova sušta suprotnost – antagonist). Ali, glavni lik je zapravo vaš heroj. Kada stvarate heroja stvaranje veze sa publikom ključ uspeha vašeg scnarija/filma.

Da bi vaša pulbika investirala emocije u vašeg heroja morate da:

  • 1znate snove i ciljeve vašeg junaka
  • 2budete svesni šta će vaš junak saznati i naučiti tokom filma
  • 3budete sgurno da će publika imati empatiju sa vašim junakom

Poznavanje ciljeva junaka

Iako ovo sugeriše da je stvar jednostavna, i da je dobro odrediti glavnu temu filma u skladu sa ciljem glavnog junaka, ovaj cij zapravo predstavlja oblikovanje priče i radnje u filmu. Zato morate poznavati saku želju, snove, i htenja vašeg junaka. Vaš heroj mora biti neko ko je interesantan, neko ko nešto strasno želi i susreće se brojnim nevoljama u želji da ostvari svoje ciljeve. Morate poznavati njegove snove, želje, nade i stremljenja. Uzmite recimo da je vaš lik junak koji se bori na život i smrt da bi spasao svoj ćerku iz kandži serijskog ubice. Njegov glavni cilj je očigledan, ali da li postoje i neki drugi ciljevi koji su vrlo važni: da li on možda žali za prošlošću i želi da bude bolji otac, da li potajno teži za prihvatanjem, ili želi da svoju ćerku prvi put odvede u restoran na večeru? Što imate više rauzmevanja i znaja šta vaš junak želi – kako na površini, tako i duboko unutar snjegove ličnosti, to će publici biti lakše da se identifikuje sa njim i da se emotivno veže za vašeg junaka i doživi priču duboko i intenzivno.

Svesnost karaktera

Svaka akcija ima reakciju, i ništa nije lako kao što izgleda. U stvarnosti situaciju su uvek komplikovanije nego što na prvi pogled izgledaju, naročito jer postoje mnoge stvari ispod površine. Greška je postaviti lik na početku filma koji sve zna i kome je sve jasno. Mnoge aspekte svog života i sutacija u kojemia se nalazi vaš junak će otkrivati zajedno sa publikom. Zato je važno da vaš junak saznaje i uči kroz događaje koji se odvijaju u priči. Tema filma i njene implikacije su nešto što će vaš junak otkrivati postepeno sve do kraja scenarija.

Simpatija nasuprot empatije

Stvaranje junaka koji će izazvati simpatije publike je od VELIKE pomoći. Gotovo je uvek nemoguće ne osetiti sažaljenje i razumevanje za nečiju nesrećnu sudbinu, znajući da simaptičnost uvek vodi ka bliskosti i dopadanju, a takvog junaka će većina ljudi da voli i saoseća sa njim. Međutim, simpatija nije uvek neophodan sastojak. Empatija je ključ. Nije svaki junak obavezno simptičan i dopadljiv. Postoje mnogi junaci i antijunaci koji nam nisu simpatični, ali ostajemo uz njih zato što imamo razumevanja šta i zašto nešto rade. Zato je empatija važna jer nam obezbeđuje razumevanje i identifikaciju, bez obzira na lične karakteristike junaka.

 

pastedGraphic_1.png

Vežba 5: Napiši uvodnu scenu priče u kojoj sredovečni otac odlazi u školu po svoju ćerku i shvata da nje tamo nema. Kakve su njegove reakciju u susretu sa tom činjenicom i nastavnicima škole? Šta radi i kako se ponaša? Scena ne bi trebalo da bude duža od dve A4 stranice.