Organizacija elemenata priče

PRVIH 10 STRANA: 5 GLAVNIH PRAVILA

Svaki scenarista im svoj način rada kako planira i realizuje pisanje scenarija. Kada počnem da pišem scenario uvek volim da prvo znam kraj priče, što se na kraju uvek ispostavi kao dobra stvar jer kraj u stvari određuje i sam početak. Ako znate da vaš glavni junak umre na kraju filma, zvuči sasvim razumno da imajući u vidu ovakavu tragičnu činjenicu, čitava struktura filmske odiseje vašeg junaka malo po malo vodi tragičnom završetku, što boji i određuje filmsku priču u celini.

Pisanje nepoznate priče koja će se i tebi samom otkrivati dok traje radnja i kad nisi sasvim siguran kuda će te sve to odvesti je idealno za pisca romana ili nadahnutog pesnika. Na žalost, pisanje scenaraij je kvalitatvno i artistički sasvim drugačiji proces. Postoje brojna ograničenja. U vremenu. Količini pisanih strana. Možete pisati samo ono što vidite. Publika očekuju napetost, uzbuđenje, preokrete, akciju. Zaplet je od ključne važnosti. Iz tog razloga, prvih nekoliko strana scenarija su od izuzetne važnosti za scenaristu. Više nego što prosečan pisac ili čitalac može i da zamisli.

Vaš scenario će čitati mnogi ljudi, bilo da su profesionalci (producenti, reditelji, asistenti producenata, razni sponzori, glumci, snimatelji itd.), kao i brojni prijateji, prijatelji prijatelja, i sl. Ako oni ne uspeju da u prvih desetak strana shvate ko tu šta radi, zašto i na koji način, šta je ideja i tema filma, od vašeg scenarija nema ništa!

Iz tog razloga, imate samo prvih desetak strana vašeg scenarija da postignete 5 glavnih ciljeva:

  1. Uspostavite ton/žanr (komedija fantazija, drama, krimić..)
  2. Predstavide/uvedite glavnog junaka: zanimljivog, očajnog, simpatičnog ili nesimpatičnog (barem neka empatija mora da postoji)…nekoga za koga ćemo se nadati, brinuti ili strahovati za njegovu sudbinu.
  3. Jasno odredite vreme i mesto dešavanja.
  4. Sugerišite temu ili glavnu poruku scenarija (borba Dobra i Zla, Čovek protiv Prirode, itd).
  5. Postavite glavnu dramsku situaciju – odnosno, o čemu će vaš scenario/film govoriti.

Nemojte gubiti vreme. Nemojte lutati i vrteti se naokolo. Budite maksmlano ekonomični sa scenarijem i brzo uđite u priču tako da se odmah možete pokrenuti napred. Budite maksimlano kreativni sa likovima, radnjom i situacijama o kojima govori vaš film.

 

pastedGraphic.png

Vežba 6: Napiši prvih 5-10 uvodnih strana scenarija, vodeći računa da primeniš svih 5 pravila o kojima smo malopre govorili. Pažljivo pregledaj tekst i označi  posebnom bojom svako pravilo (npr. crvenom odrednice za žanr, plavom glavni lik filma, žutom vreme i mesto, itd.). Napravi malu “legendu” šta koja boja određuje. Kao model koristi primer forme pisanja scenarija, koju možeš naći u dodatku.

 

Upotreba Naratora

Ovo je jako popularna zanatska tehnika koja se koristi u pisanju scenarija, ALI NE OVAJ PUT! Kod korišćenja ove tehnike, postavlja se pitanje da li je ona zaista korisna ili ne? Iako se koristi u mnogim filmovima, treba biti jako oprezan. I koristiti je u ograničenim količinama. Zašto?

Glas naratora u filmu je jednostavno SUVIŠE LAK način da se nešto kaže i objasni gledaocima! Dobar scenarista mora naći način da pokreće svoju priču napred, i to na način koji prirodan mediju za koji piše, a to znači kroz AKCIJU, a ne kroz pričanje priče u OFFu, dok se na ekranu smenjuju razne slike. Pa da to sve liči na radio emisiju uz dodatak pokretnih slika! Koristite sukob! Karakter svojih junaka koji ih pokreće da nešto rade, delaju!

Pomislite na svoj sopsotveni život. Kada argumenti postanu verbalni sukob, ono u šta se sve to pretvori jeste mlatarnje rukama i pokazivanje prstom na nešto što se dogodilo u prošlosti! To je ključ. I kada se ovaj verbalni sukob i mlatarnje nastave, ono što obično ispliva na površinu su neki neraščišćeni računi iz prošlosti, pokvarena sudopera u kuhinji, loše društvo naše dece ili prevara muža sa sestrom njegove žene pre deset godina, što mu ona nikada nije oprostila.

Dakle, upotreba naratora je nešto što svi početnici mnogo vole i gde najčešće greše. Umesto radnje, neko treći priča priču, što se obično završi lošim scenarijem! I filmom koji je sve samo ne puna akcije, zanimljivih likova i dobre priče. Dakle pažljivo sa ovim “Bogom iz mašine!”.

 

pastedGraphic.png

Vežba 7: Ubaci naratora u uvodnu sekvnecu tvoje priče. Zatim, istu tu uvodnu akciju napiši kao niz događaja i situacija u kojima se tvoj junak našao. Uporedi razlilku i napiši u čemu se sastoji ta razika. Vežbu napiši na najviše dve A4 strane.