fbpx

Šalabajzerizam

Početna Forumi PROZA Šalabajzerizam

Gledanje 2 niti odgovora
 • Autor
  Članci
  • #27143
   Ivanji
   Учесник
   • Teme: 30
   • Odgovori: 36
   • Ukupno: 66
   • Mudrica
   • ★★

   Vodi poreklo od reči šalabazati, što znači lutati, lunjati, švrljati naokolo. Šalabajzer je besposličar,neozbiljna, neodgovorna osoba. Bar tako kažu, ali Šalabajzerizam je nešto posebno, čemu autor ovog teksta želi da posveti posebnu pažnju. Šalabajzerizam je filozofija života ili pogled na svet.
   Kako smo došli do ovoga? Autor je prepoznao jednu posebnu pojavu, između ostalih vezanu i za naše društvo. Ali imajte na umu da ona prevazilazi naše okvire. Radi se o fenomenu današnjice, fenomenu koji teži da bude vladajući princip, poželjan način života za većinu onih koji tragaju za sobom. Zbog toga otvorite četvore oči, jer šalabajzerizam preti! Zbog čega su šalabajzeri pretnja, pitate se sumnjičavo? Ne verujete mi? Ok, krenimo zajedno u avanturu!
   Vi postojite, zar ne? Pretpostavka za ovu teoriju je u tome da postojimo mi i oni. Da li ste se osetili usamljeno, zarobljeni u okovima svakodnevnice, neslobodni, ostavljeni. „Da naravno“, promrljaćete nervozno, svaki dan vam je isti, liči jedan drugom ko jaje jajetu. Čini vam se da ste pali, da nemate izbora, da će vaš život nastaviti da se kreće ukorićen u sigurni tok, ka vašem kraju, koji već sada nazirete. Drugi vas guše, sputavaju vaše potencijale, ne javljate se na telefon, čak ga i ne uključujete, znajući da zrači ili da će vas drugi ozračiti sa gomilom svakodnevnih razgovora, temama koje vam se čine glupim ili dosadnim. Polako nestajete tražeći alternativu, i..?
   Šalabajzerizam vam se nameće sam po sebi, a šalabajzer je njegov promoter koji vas prati kako bi vam pružio alternativu. Njemu je -izam oružje, kao i svakoj ideologiji čija je krajnja namera da vas dotuče, da u vama ubije čoveka. Šta je čovek? Na ovo pitanje do danas nismo dali odgovor. Ukoliko puno čitate, videćete da je za nas pisce izazov da među vama nađemo tipične likove sa kojima ćemo se lagodno poigrati, ali u svakom slučaju nas ne interesuju svi. Nas interesuju tipični Vi, i samo Vi. I kada se smejete i kada plačete prenaglašeno, kada prevrćete stolove ili nekom sručite čašu pića u lice.
   Ukoliko vam Šalabajzer govori o putu, ne verujte mu, jer put kojim je krenuo nameće  vama kao preovladjujući princip. On se dugo priprema za put, i po pravilu pakuje malo stvari. Prezire one koji prepune kofer, jer je za njega putovanje lako. On uvek putuje daleko. Da li znate zbog čega? Računa na to da vi ne putujete, pa će vas daljina impresionirati. Bićete zadivljeni njegovim putovanjem. Na to računa. Prezire da se fotografiše, ali će vas uvek zatrpati fotografijama sa putovanja kada se vrati. Njega interesuju ljudi, bar tako kaže, ali samo oni koji su daleko. Vi ga ne interesujete, jer ste blizu. O vama ne zna ništa, ali zna da Sai Babi u nekom indijskom ašramu curi pesak iz dlanova. Nema pojma ni o svojoj zemlji, jer je “out” pričati i baviti se svojom zemljom i  njenim narodom. Jedini problem ima sa genima, jer ga oni razvaljuju. Nije srećan zbog toga, jer je kako kaže okrenut ka duhovnosti. Dok se kupa u Gangu, pepelom spaljenih Indijaca, oseća kako kaže praporeklo dedova, koji zapravo nisu njegovi. Voli istočnjačku hranu, a prasence prezire. Pije zeleni čaj, nanu voli samo u mohitu. Kao što vidite isključiv je, ali bi i vas da isključi. Napadan je, i danas koristi medije. Meditira uz jogu, a teretana je za njega vulgarna. Hladan je bez strasti izuzev u posvećenosti molitvama božanstvima izumrlih.
   On raspolaže medijima, i uvek ćete naći njegove savete za zdrav život. Satima govori ujednačenim glasom, jer šalabajzer je navodno našao svoj mir. Inspiracije su mu daleke, porodica mu je prepreka. Sklon je uživanju, najčešće sa samim sobom, i iako vas načelno ne primećuje, voli da bude primećen, što mu polazi za rukom tamo gde vlada mrak. Onda sve zaslepi intenzivnim bojama svoje odeće, jer kako kaže…to je on. Moral, tradiciju, kulturu proučava, ali ne podneblja iz kog potiče. U pravoslavlju ga interesuju Kopti i njihove crkve u Etiopiji. Voli da kaže da se sve ovo dogadja jer Zemlja ulazi u sazveždje vodolije. Kroz vaš život šalabajzer prolazi, a da se ne zaustavi. Ukoliko vam se učini da je tu, reći će vam da ga pozovete malo kasnije, jer radi na sebi. Kaže da svoj hram nosi sa sobom, jer su mu tako rekli u Pagodi. Kada vas pozove, govoriće vam da će vas pozvati na put kada budete spremni. Ko mu poveruje, neminovno potone na dno Dunava, a on onda za davljenika kaže da nije bio spreman i da nije uspeo da se izbori, najčešće sa porodicom, koja je po pravilu uzrok svih problema. Uvek se poziva na slobodu, jer vi ste navodno u lancima svakodnevice. Žrtve su mu službenici sa fiksnim radnim vremenom, najčešće oni iz javnog sektora, jer imaju dovoljno vremena da na internetu pročitaju nešto o putu odabranih. Ukoliko neko nešto i ne stigne da pročita, šalabajzer je spreman da mu posudi literaturu. Fotografije predela koje je posetio su uvek provučene kroz filtere Instagrama, deluju lepo onako našminkane. Brzo uči putem Wikipedie, faktograf je i pored slobodnog duha na koji se poziva. Priče o svojim putovanjima uvek upotpunjuje slikovitim doživljajima sa puta. Živi a ne proživljava. Po pravilu je imao samo jednu veliku ljubav, a onda je shvatio da je ljubav svuda oko nas, ukazujući na alternativu da volite na njegov način. Ne voli on ni sekte, jer iskreno ne podnosi lidere. Politikom se ne bavi, osim iz interesa.
   Uh, kako ne voli ono što mi volimo. Ne voli jake i beskompromisne likove, često za njih kaže da su sirovine i puni negativne energije, koju otresa naučenim tehnikama. Voli život, ali samo onu njegovu stranu koju zove lepom. Uživa u izlasku meseca, o kome ne zna ništa izuzev kada udje u neko sazveždje čime objašnjava astrološko značenje našeg života. Uživa on i u vinu o kome takodje  ne zna ništa, ali će vam rado kupiti flašu za koju će tvrditi da je najbolja, i da je ispio u nekom baru u Buenos Airesu, u kojem je nekada sedeo neki poznat pisac (neće se setiti njegovog imena). Sport je za njega vulgaran, ali će obići brazilsku Marakanu. Neće posetiti favele Rio de Žaneira jer se gnuša prljavštine. U Moskvi će se diviti tehnici balsamovanja Lenjina, u Parizu će se prvo slikati ispred staklene piramide u Luvru (znate ..Den Braun), u Rimu će pitati za Kaligulu (jer je znao da uživa u životu), u Pekingu će se zainteresovati za status Tibeta (to je bilo tako neprijatno iskustvo za njega). Šalabajzeri su svuda oko nas u svim profesijama, ali ipak su više vezani za elitu, jer narod je duboko sa glavom u zemlji, jer narod misli o hlebu i mleku, jer narod je narod za šalabajzera.
   Narod je šalabajzeru stran, nije ga briga, a u  ideologije ne veruje iako je i on -izam.

   I tako je nastao Šalabajzerizam!

  • #27148
   jjasminka
   Учесник
   • Teme: 81
   • Odgovori: 332
   • Ukupno: 413
   • Heroj
   • ★★★★

   Njega interesuju ljudi, bar tako kaže, ali samo oni koji su daleko. Vi ga ne interesujete, jer ste blizu. O vama ne zna ništa, ali zna da Sai Babi u nekom indijskom ašramu curi pesak iz dlanova. Nema pojma ni o svojoj zemlji, jer je „out“ pričati i baviti se svojom zemljom .

   Sve što je naše njemu je strano. Dodje mu nekako kao peta kolona.

  • #27150
   Ivanji
   Учесник
   • Teme: 30
   • Odgovori: 36
   • Ukupno: 66
   • Mudrica
   • ★★

   Da, sa novom ideologijom 🙂

Gledanje 2 niti odgovora
 • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.
Scroll Up