fbpx

Zašto je važna postavka u pisanju?

 

Postavka u pisanju, odnosno mesto dešavanja priče, vreme i prostor, su važni elementi svakog pisanja, bez obzira da li se radi o prozi, pričama, romanima, poeziji ili nekim drugim žanrovima. Fizička lokacija i vremenski period dešavanja radnje, može da ima izuzetno veliku uticaj na tvoju priču. Kako kreativan pisac može da iskoristi postavku za svoje pisanje?

Pretpostavimo da pišeš priču koja se dešava 1955. godine u Beogradu, gde je tvoj glavni junak pridošlica iz unutrašnjosti Srbije, i suočava se sa brojnim preprekama novog komunističkog društva. Tvoja priča bi verovatno bila potpuno drugačija kada bi tvoj junak bio kauboj iz Teksasa, koji bi se našao na Misisipiju o određenom vremenu i prostoru.

Postavljanje pozornice za tvoju kratku priču, ili roman, je vrlo važna za angažman čitaoca i predstavlja ključnu zanatsku tehniku pisanja. Pisci koji umeju vešto da opišu, dočaraju u iskoriste vreme i prostor u pisanju, uspevaju da ožive svoje priče i romane na briljantan način.

Jer, život se ne meri brojem udisaja koje napravimo od rođenja do smrti. On se meri trenucima koji su nam oduzeli dah.

Kako se koristi vreme i prostor u postavci?

Svaka priča se dešava u nekakvom vremenu i prostoru. Čak i u dubokom Univerzumu. Vreme i prostor su glavni orijentiri za ljudska bića, i od njih zavisimo u velikoj meri. Iako se postavka obično doživljava kao „pozadina“ nekakve priče, ili kao neka scena za ilustraciju ranje, t uopšte nije slučaj.

Uzmi, na primer, Andrićev roman „Na Drini ćutprija“. Ili „Prokeltu avliju“. Mesto i vreme ovih romana, su od kljičnog značaja za razumevanje i snagu ovih priča i ljudskim bićima i njihovim sudbinama, gde su mesto i vreme uzdignuti na nivo moćne metafore. Kako bi izlgedali ovi romani da se ne događaju u Bosni, u turskom zatvoru već na nekom sasvim drugačijem mestu?

Dakle, evo nekoliko saveta kako da iskoristiš tehniku postavkeu tvom pisanju:

1. Iskoristi postavku kako bi kontrastirao, ili naglasio, akciju. Na primer: žrtva ubistva je pronađena u dečijem zoološkom vrtu, ili ubica oduzme sebi život na prelepoj peščanoj plaži. Ako je recimo u pitanju neka romantična scena – prvi poljubac, na primer – možeš da je smestiš na nekom đubrištu, otpadu polovnih automobila, u pošti ili u urgentnom centru!

2. Ključni momenat, dramatičan preokret u tvojoj priči, se dogodi u nekom uobičajenom svakodnevnom okruženju: muž saopštava ženi da je više ne voli i da želi da se razvede, dok sprema kafu u mirnoj porodičnoj atmosferi uredne i lepo opremljene kuhinje.ILi se neka blaga, smirena stvar desi u sred neke krize: tokom porođaja u liftu, glavni junak dobija telefonski poziv od nejgove mame 🙂

[Tweet „Život se ne meri brojem udisaja od rođenja do smrti. On se meri trenucima koji su nam oduzeli dah.“]

3. I vreme (kao meteorološku faktor), takođe može da se koristi kao deo postavke u kontrastiranju zapleta u priči. Možeš da smisliš da tvoj junak dobije fantastično pozitivne vesti usred neke velike vremenske nepogode. Ili da ubiješ junaka u priči u prim danima proleća, kada sve okolo pupi, rađa se i cveta od života.

4. Možeš da koristiš postavku kao metaforu. Na primer, glavni lik u priči iznenada donese odluku da prekine svoj dosadni posao i napusti svoj boks u nekoj morbidnoj firmi, istrči napolje na divan sunčan dan, sa prelepim plavim nebom.

5. Postavku možeš da koristiš kako bi pojačao ili naglasio neko raspoloženje ili atmosferu događaja u priči. Neki starac, zlih namera, smišlja i plete svoju osvetu dok sedi u napuštenoj zlokobnoj kući, po kojoj dobuje gusta kiša i sevaju munje sa grmljavinom (veštica u starom dvorcu iz bajki). Ili, neka žena u gužvi i haosu prometne ulice zastane pogođena nekim strašnim otkrićem, koje će joj promeniti život.

6. Uvek koristi postavku da pojačaš emocije glavnih likova, a ne da ih opisuješ. Na taj način ćeš ostvariti maksimalan uticaj na publiku i na doživljaj priče. Ako je, na primer, tvoj lik pun besa, možeš ili da kontrastiraš njegove emocije, pa da ga smestiš u neko mirno, idlično okruženje, ili možeš pojačati njegovo emocionalno stanje tako što ćeš da ga smestiš u situaciju punu haotičnih događaja, ili zbrke.

Veština baratanja postavkama, upravljanje vremenom i prostorom, može da izuzetno doprinese tvom pisanju, i zato je potrebno da ovoj tehnici u pisanju posvetiš veliku pažnju. Možda ti to na prvi pogled izgleda nebitno, ili nešto što se podrazumeva, ali…razmisli dvaput.

U životu se obično ništa ne podrazumeva, dok se na kaže.

Zato – kaži.

Ako ti se sviđa, podeli...

Ostavite odgovor