fbpx

Vreme je za čulo pisanja

Ispiši svoj život

Čitanje je strast, način života. Čitanje je bekstvo od jave i spas. Čitanje je umetnost.
I vaspitanje, i odrastanje, i sazrevanje. Čitanje određuje pravac tvog života. Čitajući otvaraš nova čula. Koja ćeš čula u sebi probuditi, zavisi kako čitaš i šta čitaš.
Najbolje što možeš razviti iz čitanja, kad već živiš opijen rečima i idejama, jeste čulo pisanja.

Čulo pisanja

Za pisanje nije potreban samo talenat. Želja, volja. Gomila progutanih stranica. I upornost, znoj i vreme. Jednom kad se u tebi probudi pisac, nemoj ga nikad uspavati. To je čulo kojim rušiš sve granice, moć tako vešto skrivena u prstima. Čulo pisanja je rezultat simbioze svih tvojih čula i iskustava. Prepusti mu se. Jer imaš potrebu i sve vreme sveta je tvoje. Postani gospodar vremena, zavladaj prostorom. Samo ti odlučuješ kojim ćeš predelima hodati kroz redove. Upleti se u najtananije niti satkane onim što je tvoje i večno.

Kad postaješ pisac

Nećeš ti odmah postati pisac. Onaj pisac kakav želiš da budeš. Pisaćeš i brisaćeš, cepaćeš i palićeš redove i osećanja. Ali onog dana kad ti svaki nadražaj postane pesma, kad svaki slučajni razgovor pretočiš u priču, kad svaku suzu i radost možeš okovati u stenu koja će nadživeti i tebe i druge, shvatićeš svoj put i krst. I spreman si da ideš tim retkim putem.
Putem na kome je svako pobednik.

Tvoje čulo vida

I nikad nemoj prestati da čitaš… Nikad.
Pisanje bez čitanja ne može. To je kao da gledaš jednim okom. Kratkovidost, život u magli i slutnji. Tvoje pisanje niče iz semena pročitanog. Pišući ti ostavljaš seme za buduće pisce. Kada čitaš, u tebi ostaje čarobno klupko osećanja. Sve je u njemu, i jezik i stil, i ideja i doživljaj. Odmotaj klupko polako, uživajući, nek svaki raspetljan čvor postane nit koju ćeš uplesti u svoje delo.

Vreme je

Borhes je pisanje smatrao nečim nadljudskim, magičnim.
„Književnost je u celini fantastična… jezik je isto tako fantastičan… i sama ideja da svet možemo predstaviti rečima je fantastična.“

Čitaj sve više, ali vreme je i da pišeš. Dokle da se nalaziš u tuđim pričama?

Spreman si da ispišeš svoju.

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...