fbpx

VIDEO: Šta se uči u radionicama kreativnog pisanja?

 

Mnogi pisci početnici sumnjaju da se pisanje uči kao i sve drugo. To je ona stara dilema: pisac si ili nisi, sve ostalo je bezveze. Čisto bacanje para. Pored toga, na internetu imaš gomilu sajtova koji te savetuju kako da bolje pišeš, pa što bi sad još nekom plaćao da te to isto uči! I još ONLAJN?!

Međutim, kao i kod mnogih drugih sličnih stvari, dilema je zapravo lažna. Niko od tebe ne može da napravi pisca, to je jasno valjda svima. Ali, na onlajn ili ”živoj” radionici, dobijaš nešto što ne postoji u klasičnom školskom sistemu i što u principu nećeš nikada besplatno dobiti ni od koga, a pogotovo ne od onih sličnih tebi što već pišu i ljubomorno čuvaju kao zmija noge: zanatske tehnike, iskustvo i znanje, koje su muktorpno sticali godinama! Pisanje je u svojoj osnovi zanat. Kao i svaka veština, predstavlja nadogradnju tvog talenta. Seminari i radionice služe da se ove veštine i znanja brže i lakše steknu i tako ti uštede godine lutanja i ”snalaženja”. A to stvarno vredi, zar ne?

Druga važna stvar koju možeš dobiti u Školi pisanja i kreativnim radionicama je – vežba. I kirsne kritike i sugestije od strane mentora i tebi sličnih koji smatraju pisanje kreativnim alatom za izražavanje, melemom za dušu, radošću igre i negovanju svog talenta. Na radinicama ti radiš ono što je tvoja osnovna stvar: pišeš, diskutujuše, grešiš, opet pišeš….A to je za svakog ko se bavi pisanjem najteže! Sedi i piši. I stvari onda počnu da se otvaraju i legnu na svoje mesto.

Čovek uči dok je živ. Učenjem i kretivnim stvaranjem održava duh, mozak i svoj celokupnim sistem onako kako treba. Jer je misleno biće i jer mu je tako dato od Boga. Zato se ohrabri i pusti da tvoja kreativnost izađe iz tebe. Jer, na kraju konca samo se to i računa. Sve ostalo je bez veze!

Dobrodošli u Školu kreativnog pisanja!

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...