fbpx

Uzmi ono najbolje od kreativne blokade

Iako neki ljudi kažu da zapravo ne postoji nešto slično poput blokade u pisanju, činjenica je da će se većina autora suočiti sa nekim izazovom u pisanju tokom svoje karijere. Postoji bezbroj razloga za tako nešto. Neki od njih su i anksioznost, strah, neka životna promena, završetak projekta ili početak nekog novog…bilo šta može da izazove specifičnu mešavinu straha i frustracije nakon suočavanja sa praznim papirom.

Veza sa pisanjem

Zapamti da si stalno povezan sa svojim pisanjem i kao što je to slučaj i sa ostalim vezama, neće uvek sve biti isto. Onaj deo kada se suočavaš sa kreativnom blokadom dok pišeš, prihvati to kao neizbežno jer imaćeš periode zastoja, periode kada se jednostavno ništa ne dešava.

Pomoćiće ti da o pisanju razmišljaš kao o ozbiljnom poslu, a ne kao o vidu umetnosti, što zavisi i od određenih uslova koji na tvoje pisanje mogu magično da deluju. Veliki pisci, poput S. Kinga, koriste metaforu kao alat za pričanje o pisanju, namerno povezujući pisanje sa fizičkim radom. Ako sebe smatraš radnikom, zanatlijom, onda je lakše sesti i pisati.

Jednostavno stavljaš reči na papir, jednu pored druge, baš kao što bi i neki zidar postavljao cigle. Na kraju dana shvatićeš da ti kreiraš stvari: tekstove, poeziju ili dramu, samo što ćeš koristiti vokabular i gramatiku umesto cigli i maltera.

Napravi raspored i pridržavaj ga se

Ukoliko ti svaki dan napišeš nešto, pregledaš neke korisne linkove, posetiš web mesta, na kraju će i tvoj um i tvoja muza inspiracije učiniti to isto. Neki autori samouvereno napišu 500 reči i samo 500 reči, svakog jutra. Pet stotina reči je samo jedna stranica, ali ova jednostavna vežba od samo 500 reči napisanih svaki dan, može da ti pomogne da napišeš i objaviš i veliki broj knjiga.

Ne budi previše strog prema sebi

Zapravo, nemoj uopšte da budeš strog prema sebi dok pišeš. Prilično je rasprostranjeno uverenje da se ljudima javljaju blokade prilikom pisanja ne zato što ne mogu da pišu već iz razloga što grčevito žele da napišu nešto elokventno i interesantno. Isključi kritičku stranu mozga. Postoji i vreme i mesto za kritku i to se zove uređivanje tekstova.

Bez panike

Ako je osnova tvoje blokade pisca strah, onda će panika samo da pogorša stvari. Takođe i u ovom slučaju, ukoliko se držiš svog planiranog rasporeda, to može da ti pomogne da eliminišeš anksioznost. Što manje razmišljaš o tome što radiš, to će ti biti bolje.

Postoje oni pisci koji odmah nakon buđenja kreću sa pisanjem. Neki to povezuju sa činjenicom da se nakon sna, ne sete odmah da imaju neku blokadu, što im olakšava pisanje jer dok se setiš svojih strahova, ti već pišeš. Ponekad moraš i da igraš razne igre sa svojim umom, kako bi nadmudrio sopstveni strah. Isprobaj različite pristupe i vidi šta je ono što tebi najviše odgovara.

Odmori se

Ako si postojano pisao neko duže vreme ili si upravo završio sa nekim važnim projektom, tvom mozgu trebaće malo vremena da se izvuče iz koncepta pisanja. Dosada isto tako može da bude ključni deo kreativnog procesa.

Daj sebi vremena da prikupiš nova iskustva i nove ideje. To može da bude i nešto obično, iz svakodnevnog života, kroz čitanje ili neki drugi vid umetnosti, pre nego što kreneš u novi proces.

Preispitaj svoja duboka uverenja

koja te možda sprečavaju da napišeš nešto. Možeš čak i da pišeš o svojim stremljenjima koja su vezana za pisanje ili o kreativnosti. Nekim autorima može da bude korisno kada se prebacuju sa jednog projekta na drugi. Da li to minimizira strah ili dosadu ili oboje ?! Ipak, to funkcioniše za dosta autora.

Šta funkcioniše za tebe, na koji se ti način boriš sa kreativnim blokadma kada se jave ? Možda će ti neke od tehnika i metoda koje nađeš ovde biti korisne, a možda i naučiš neke nove alate. Za početak, pošalji mail kako bi se više informisao.

Ako ti se sviđa, podeli...