fbpx

TEST: Da li likovi u tvojoj ljubavnoj priči mogu da izdrže test vremena?

Ljubavne priče, pored onih o tragičnim umiranjima širom planete, oduvek su zaokupljale maštu pisaca i čitalaca (za mnoge imale su epilog u stvarnom životu, ovako ili onako). Ako voliš da čitaš, pišeš i živiš strasne ljubavne priče, a nisi Ana Karenjina ili Grof Vronski, onda je ovaj test za tebe kao pisca prava stvar!

Test je napravljen tako da proveriš i stekneš uvid kako tvoja ljubavna priča (pisana, pre svega!), može da se nosi sa nekim od najlepše napisanih ljubavnih priča svih vremena. Ako želiš, možeš da ova pitanja iskopiraš u poseban dokument ili ga okačiš na tvom blogu i komentarišeš ga sa svojim prijateljima do mile volje!

Ako nisi siguran kako to treba da izgleda, ili šta treba da radiš, pročitaj moj tekst “Jedna zajednička stvar za sve ljubavne priče”, na sajtu kreativnog pisanja. To će ti sigurno pomoći!

Postavka tvoje ljubavne priče. (Pomoć: idealno bi bilo kada bi postavka, konktekst ili okruženje bilo interesantno, neobično, neočekivano, ili fascinantno. Da li koristiš ovakvu postavku da podstakne i pojača akciju tvoje ljubavne priče?)

Da li su želje, motivi i ciljevi tvojih junaka jasni čitaocu, ako već nisu njima samima? (Pomoć: privlačnost ne mora uvek da bude razumna, ali mora da ima neke razloge, kakvi god da su).

Kakvu korist tvoji likovi imaju od uspešne veze? (Pomoć: što se više junaci upinju da ih ostvare, to će čitaoc više biti uvučen u priču – sa srećom ili suzama na kraju balade).

Šta je to što komplikuje njihove odnose? Koji su razlozi da oni NE BUDU zajedno? (Pomoć: ovde ti je mudro da razlozi budu uverljivi i STVARNO dobri. Izbegavaj uopštavanja tipa “mislim da ne možemo da budemo zajedno, jer ja tako osećam…”. Potrudi se da razlozi budu objektivni, moćni, tragični…što snažniji. Tako će se publika još više vezati za tvoje likove).

Da li postoji nešto sudbinsko, uticaj više sile, karme, ili neki drugi osećaj nesuđenog, što utiče na tvoju ljubavnu priču? (Pomoć: ne treba da odmah otvoreno i na početku kažeš za ove okolnosti, ili da pravdaš događaje kosmičkim silama s početka. To je suviše ogoljeno i lako predidivo. Bolji je izbor da sudbina bude moćna sila, kao neka tajna koja deluje iz pozadine).

Šta tvoji likovi imaju da izgube, kako će da pate ako im ljubavna veza propadne? (Pomoć: ako je odgovor “srca će im biti slomljena”, tvoja priča verovatno nema dovoljno snage. Zašto? Zato što su slomljena srca životna činjenica isto kao i jaja na oko za doručak. U nekom trenutku, svako od nas je polomio svoje (i tuđe srce), tako da to nije dovoljno da izuje publike iz cipela. Ako ćeliš da tvoja ljubavna priča bude moćna, tvoji likovi moraju da pate mnogo više nego kad im se tipično slomi srce: moraju da mnogo rizikuju, uđu u neku pogibeljnu situaciju, dožive duhovnu katarzu, “skočiću sa mosta ako me ne voliš”, “nikad više neću voleti” i sl.

I na kraju: duboko zaviri u svoje srce i uporedi tvoju priču sa najvećim ljubavnim pričama svih vremena. Samo je jedan korak do savršenstva: iskrenost i mašta koja nema granica!

Ako ti se sviđa, podeli...

Comments

Scroll Up