fbpx

TEST: Da li junaci tvog ljubavnog romana mogu da izdrže test vremena?

Za sve one koji vole da pišu romane, naročito ljubavne, evo jednog malog testa iz Master Class radionice za pisanje romana.

Ovaj vodič za pitanja i odgovore treba da vam pomogne da steknete perspektivu o tome kako se vaša ljubavna priča slaže sa velikim, nezaboravnim ljubavnim pričama svih vremena.

Kopirajte ga i nalepite u dokument (ili lični post na blogu) i zapišite svoje odgovore. Ako želite, možete da kopirate i nalepite pitanja u naš odeljak za komentare i tamo odgovorite na njih!

Ako već niste, pročitajte naš članak JEDNA stvar svim zajedničkim velikim ljubavnim pričama. Možda će vam pomoći kada učestvujete u ovom kvizu!


MASTER CLASS RADIONICE. Napredne radionice namenjene su polaznicima koji žele da usavrše autorsko pisanje književnih formi, kao i profesionalnih poslovnih tekstova iz oblasti marketinga, reklame i prodaje.


Test

1. Šta je postavka vaše ljubavne priče? (Savet: U idealnom slučaju postavka je zanimljiva, neočekivana, neobična ili fascinantna. Koristite li svoju postavku za uvećavanje radnje vaše ljubavne priče?)

2. Da li su ciljevi / želje vaših likova jasni – čitaocu, ako ne i samim likovima? Zašto ovi likovi žele da budu zajedno? (Savet: Privlačnost ne mora uvek biti razumna, ali mora imati razloge.)

3. Kako će uspešna veza koristiti svakom liku (praktično, emocionalno, finansijski, itd.)? (Savet: Što više lik bude stekao, veća je verovatnoća da će čitalac navijati za to da se veza veže – i teže će plakati ako ne bude.)

4. Koji problemi komplikuju vezu? Koji su razlozi što NISU zajedno? (Savet: Bolje da to budu dobri razlozi … zaista dobro razgovaramo. Konkretni problemi preovlađuju nejasne, maglovite predodžbe „ne možemo biti zajedno samo zato što se nekako tako osećam.“), Što je jači razlog da likovi budite odvojeni, veća je verovatnoća da će ih čitalac iskoreniti! Pogledajte kako poznati autori komplikuju svoje ljubavne priče.)

5. Da li u vašoj ljubavnoj priči postoji osećaj sudbine, slučajnosti ili neki drugi osećaj neizbežnog delovanja – bez obzira da li je ljubavnicima suđeno da uspeju ili ne? (Savet: Ne morate ravno reći da je na delu kosmička struja; imati snažan podtekst sudbine ponekad je jači izbor.)

6. Šta vaši likovi gube ili kako će patiti ako veza propadne? (Savet: Ako je odgovor „oni će imati slomljena srca“, vaša priča možda neće imati dovoljno udaraca. Zašto? Jer slomljena srca su činjenica života kao i žitarice za doručak. U nekom trenutku svi trpe slomljeno srce – tako da samo po sebi možda neće biti dovoljno da izvrne srčani niz čitalaca. Ako želite da vaša ljubavna priča odjekne, vaši likovi će morati da trpe više od tipičnog slomljenog srca: moraće da rizikuju da im život slomi život , promena duše, „Pridružit ću se samostanu / skočiti s mosta / nikad više, nikad više ljubav“ slomljeno srce).

Poslednji savet: Želite li dublje proučiti velike romantične priče? Razmislite o svom omiljenom, a zatim odgovorite na ova pitanja o njemu. Videćete kako autori podižu ulog za (potencijalno) slomljeno srce!

PITANJE: Šta mislite? Recite nam kako su ova pitanja osvetlila vašu trenutnu ljubavnu priču ili romantični zaplet.

Slobodno podelite ovaj test sa svojim grupama za pisanje, drugim piscima na društvenim mrežama (kliknite na dugmad za deljenje u nastavku) i sa čitaocima blogova.

 

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...