fbpx

TEHNIKE PISANJA: Monstrum ispod kreveta

PISANJE STRAHA: kako uplašiti čitaoca u dobro skrojenoj priči?

Vrata se ponovo otvoriše. Uđe stražar koji je nosio nešto od žice, neku kutiju ili korpu.On je stavio na udaljeniji sto. Od O’Brajena Vinston nije mogao da vidi šta je to.

”Najgora stvar na svetu”, reče O’Brajen, “varira zavisno od jedinke. Za nekog je to biti živ zakopan, za drugog biti spaljen, ili udaviti se, ili biti nabijen na kolac, ili pedeset drugih smrti. Ima slučajeva kad je najgora stvar na svetu nešto sasvim beznačajno, čak ni nesmrtonosno.”

On se beše malo pomerio u stranu tako da je Vinston mogao bolje videti onaj predmet na stolu. To je bio četvrtasti kavez od žice, s ručicom, nešto nalik na mačevalačku masku, sa udubljenom stranom napolju. Iako je kavez ležao tri-četiri metra od njega, Vinston vide da je uzdužnom pregradom podeljen na dvoje, i da se u svakom odeljku nalazi po jedan stvor. To su bili pacovi.”U tvom slučaju”, reče O’Brajen, “najgora stvar na svetu su pacovi.”

Još čim je video kavez, kroz Vinstona je prošla neka jeza predosećanja, neki strah odneznano čega. No tog trenutka mu najednom postade jasno šta znači onaj maskoliki deo.Utroba kao da mu se pretvori u vodu.

Džordž Orvel, “1984”

Svi smo imali noćne more barem jedanput u životu. Ja se uvek potrudim da moje i zapišem. Kasnije se uvek ispostavi da je to dobra stvar za brojne ideje u pisanju, čak i ako ne pišem nekakvu horor priču. Povremeno, strah je koristan. Prodrma. Tera da razmisliš i zamisliš. Strah odlično funkcioniše u svakodnevnom životu, a u pisanju još više. Zašto je strah tako važan u našim životima?

Strah spada u osnovne ljudske emocije duboko ukorenjene u našu podsvest. Ako ti kao pisac ne koristiš strah u svojim pričama, (naravno tamo gde treba i gde je korisno), propuštaš sjajnu priliku da angažuješ svoje čitaoce ne jednom dubokom emotivnom nivou koji se pamti.

Čak i ako ne pišeš u klasičnom strah žanru (triler, horor, krimić…), određena doza straha može biti vrlo važna za priču. Strah može da stvori vrlo žive i upečatljive likove, a čitaocima da obezbedi mnogo uzbudljivih stranica koje neće ispuštati iz ruku.

Zanat: uplaši čitaoca

Koji su glavni strahovi tvog junaka? Duboko skriveni u njemu? Seti se one scene iz Orvelova “1984” i susreta glavnog junaka sa pacovima? A onda smisl kako da to iščačkaš napolje i da ga suočiš sa tim! Šta će on onda da uradi?

Igraj se sa emotivnim strahovima. Za neke junake je najveći strah da će ih njihova ljubav ostaviti. Osećanje napuštenosti. Otkrij šta je to što emocionalno plaši tvog glavnog lika u priči. A onda nam pokaži – ti već znaš šta sledi u priči – kada se tvom junaku nagovesti ono čega se najviše plaši!

Dodaj još i 100 grama spoljnog straha. Uvek je dobro da postoji i neki spoljni faktor koji će da straši tvoje likove (i čitaoca). Užasan splet spoljnih faktora koji prete da ih samelju, unište, dezintegrišu. Stavi glavnoj junaka u neku fizičku opasnost, kreiraj napetost uz postepeno povećanje količine straha (suspens) i … čitaoc će drhteći, uz lupanje srca i znoj, stezati korice tvoje knjige. Ponekad, tesno preživljavanje uz bolne fizičke rane, može dovesti do preokreta u duši likova.

Razmišljaj kao dete. Svi smo gledali onaj crtać “Monstrumi”. Kad zavirimo u sebe, znamo čega se deca plaše, zar ne? Ovde mašta u principu nema granica. Strah od neverovatnih pojava je sasvim normalan. Monstrum pod krevetom, čudovište u ormanu…Spisak je beskrajan. Još ako pišeš u žanru koji dopušta igranje sa realnošću (horor, SF…) onda ti je samo nebo granica da maštaš uz fantastičnu zabavu!

Igraj se sa našim mozgovima. Ubaci junaka u priču u kojoj mislimo da se prirodno nalazi, dok on veruje da je u nekom sasvim drugačijem svetu. Matriksi mogu da budu različiti i da se paralelno odvijaju! Kada lik u priči počinje postepeno da shvata “pravu” realnost, strah počinje da polako izbija napolje. Ko je ovde lud? Da li je moguće izvući se iz paralelnih svetova?

Emocija je ključ

Strah nije samo emocija. On je efikasan alat koji tvoje pisanje može da podgine na sasvim novi nivo. Obavezno vodi računa da strah koji tvoj junak oseća bude u skladu i intenzitetu sa spoljnim i unutrašnjim događajima. Publika ne voli preterivanja i izveštačenost, brzo će te provaliti i onda od strašenja nema ništa.

Kreiranje suspensa u online radionici je mnogo zabavna vežba: straši me, plaši me,  je ključna tehnika za sve koji vole da pišu krimiće, akcione trilere, horor priče. Ono kad ti jeza ide niz kičmu, i nesptrljivo okrešeš stranice knjige, očekujući slatku jezu. Pa se pokriješ ćebetom preko glave.

Ali i za eseje na Blogu, ili reklamnom tekstu sa pričom. U dobroj skrojenoj priči, po klasičnom grčkom modelu, u radionici učimo u delu – pisanje i struktura priče. Malo dramaturgije je uvek korisno znati. Barem na početku.

I zapamti: pisanje je zabave, pre svega!! Buuu!

 

Usavrši svoje pisanje, sada!

darko profil 3 cb

Ja sam prof. dr Darko Tadić, i već 20 godina se bavim pisanjem, copywriting-om i komunikacijama.

Da li je pisanje tvoj život, tvoja strast, muza koja neće da te ostavi na miru? Ako jeste, onda iskoristi priliku i usavrši svoje pisanje. Radionice kreativnog pisanja služe upravo za to!

Ako si početnik u pisanju, nauči osnovne tehnike zanata pisanja, osnove dramaturgije izgradnje likova, postavke, tehnike pričanja priče. Možda  želiš da postaneš profesionalni pisac i da živiš od pisanja? Imaš svoj blog i voliš da pišeš?  Nauči sve o copywriting-u, pisanju za  Blog i Interent, freelancer poslu, i pisanju za biznis.

Radionice pisanja će ti u tome pomoći! Sve je u komunikaciji, zar ne?

SAZNAJ VIŠE

 

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...

Comments