fbpx

Šta znači [Sic] u pisanju?

 

Sic u četvrtastoj zagradi, često srećemo, naričito u publicitstičkoj, novinarskoj i akademskoj branši, kao i kod pisanja eseja na različite teme. Šta zapravo ova skraćenica znači i zašto je pisci koriste?

Sic je zapravo urednički termin (često je sam pisac u ulozi urednika ovog puta), i obično se koristi u zagradama ili pod navodnicima. Znači “ovo se isto tako pojavljuje u originalu”.

Često se koristi i da se ukaže na neku gramatičku grešku, pogrešno pisanje reči, netačnu tvrdnju, pogrešnu činjenicu, ili za slobodno, odnosno nekonvencionalno navođenje imena. Na primer:

Visoka producentska škola je dobro poznata po svojim [Sic] visokim akademskim standardima.

Sic je latinska reč za “tako” ili “takvo”.

U literaturi se često može naći primer da je Džon Vilkis But pucao u Abrahama Linkolna, a onda skočio sa balkona na pozornicu Fordovog pozorišta vičući “Sic semper tyrannis!”, što zapravo znači “Tako tirani završavaju”.

Još jedna česta latinska izreka, u kojoj se pominje reč sic, kaže sic transit gloria mundi, što znači “tako prolazi slava sveta”.

Upotreba ovog termina se često nalazi u stručnoj literaturi koja navodi misli drugih izvora, a onda ih autor posebno koristi kada želi da naglasi da se ne slaže sa njima.

Sic može da zaliči na naš Šic, i sa njim da podeli osnovna značenja koja nisu daleko jedno od drugog.

A mačke, kojima je najčešće namnjeno, nek se snađu same.

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...