fbpx

Šta radiš kada je tvoj tekst odbijen ?

Kada je pisanje u pitanju, odbijanja se stalno dešavaju i nije nimalo lakše ni kada te odbiju putem maila. Ako imaš osećaj da se to suviše često dešava, možda postoji dobar razlog za to. Evo šta bi mogao da uradiš po tom pitanju, kako bi se to u budućnosti promenilo.

Zašto si odbijen ?

Tvoj mentor ima drugačije uvide nego tiTekst koji si poslao čini ti si savršen da bi bio objavljen, ali je ipak odbačen. To je zato što urednik poznaje publiku bolje nego ti. Na primer, priča o ukletim kućama neće biti tako popularna u nekom horor magazinu kao tekst na neku drugu, sličnu, temu. Zato i neće biti objavljen.

  Niko ne želi da eksponira „ne testiranog“ pisca– Ukoliko urednik ne poznaje tvoj rad ili tebe, teško ćeš uspeti da ga ubediš da bi trebalo da ti pruži šansu. Iz tog razloga bilo bi pametno da, pored teksta, pošalješ i kratku biografiju o svom pisanju.

Tvoje pisanje ne uklapa se u koncept sajta– To nije nekada fer, ali dešava se. Ako tvoje pisanje ima nešto u šta urednici ne veruju, nešto što je u suprotnosti sa njihovim mišljenjem, bićeš odbijen.

Tekst ti nije čitljiv– Ako je iz bilo kog razloga teško pročitati ono što si napisao, to neće biti objavljeno. To može da se desi kada dokument koji si poslao nije mogao da se otvori ili gramatika i pravopis nisu adekvatni. Ako tvoj tekst ne može da se pročita, odmah će biti diskreditovan.

Nisi pravilno procenio publiku– Tvoji tekstovi mogu biti neverovatno napisani, ali poslao si ih pogrešnim ljudima. Moraš da poznaješ svoju publiku i koja su interesovanja najviše zastupljena. Ne možeš da pišeš o temama koje nisu prihvaćene jer to je onda promašaj.

     Tekst ti nije dovoljno zanimljiv– Urednik možda misli da nije vredno truda da sazna šta se desilo na kraju tvog rada i to je realnost sa kojom treba da se suočiš. Ako urednik sajta nije zainteresovan za tvoj tekst, takođe misli da ni njegovi čitaoci neće biti.

Efekat već viđenog– Možda ne znaš, ali već je uglavnom sve napisano na mnoge teme. To praktično znači da tvoj rad neće biti prihvaćen, iako je dobar i kvalitetan.

Kao što vidiš postoji širok spektar razloga zbog kojih bi mogao da budeš odbijen. Neki od njih nisu tvojom krivicom izazvani, ali neke od njih mogao bi efikasno da ispraviš uz malo truda i znanja.

Kako se nositi sa tim ?

Značaj povratne informacije– Pre nego što čak i pomisliš da pošalješ svoj tekst, potrebno je da imaš neke povratne informacije o njemu. Oslušni reakcije o tekstu u grupi, ako si član neke od njih ili zamoli nekoga ko razume o čemu pišeš da to pročita i proceni. Ako su reakcije pozitivne, samo napred, objavi tekst. Ako reakcije i nisu baš najbolje, vreme je da promeniš nešto u pisanju.

Sledi Orvelov savet– Orvel je bio uspešan pisac i znao je kako da napiše nešto zaista efektno. Pitanja koja je on sebi postavljao prilikom pisanja, trebalo bi svaki pisac da postavi. Može li moje pisanje da bude jezgrovitije ? Da li je napisano ono što sam želeo da prenesem publici ? Prati svoja sopstvena pravila i saznaćeš šta ti je sve potrebno za dobar tekst.

      Nemoj odustati– Lako je razmišljati da naše pisanje nije dovoljno dobro i da treba prestati sa tim, ali odbijanje nije kraj sveta. Kao što je već rečeno, postoji mnogo različitih razloga zašto neki tekst nije prihvaćen. Nisu svi oni odraz tvojih sposobnosti. Nastavi da pokušavaš i da daješ sve od sebe.

Istražuj– Uveri se da pišeš za pravu publiku. Čitaj o objavljivanju pre nego što pošalješ svoj tekst. Na taj način imaš veće šanse da usvojiš sve zahteve publike prilikom pisanja, kao i da zadovoljiš njihove čitalačke kriterijume.

 

*

 

Pobrini se da odgovoriš na zahteve publike i urednika, učinićeš na taj način sebi život lakšim. Prihvati odbijanje kao još jedan korak ka usavršavanju svog pisanja. To ne znači da si ti loš pisac nego da treba da pokušaš ponovo. Sledi navedene korake pre nego što sledeći put pošalješ tekst. A kada napišeš nešto novo, pošalji i nama jer potrebno je da iskoristiš sve on line resurse kako bi bio što više objavljivan.

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...