Spavao sam sa svojim čitaocima!

sexintMoram nešto da priznam. U proteklih nekoliko godina spavao sam sa mnogim čitaocima i pratiocima sajta Kreativno pisanje. I sa onima što čitaju moje knjige. I to ne jednom, već stotinama puta. Možda čak i hiljadu.

Spavao sam sa ženama. I sa muškarcima. Sa mladima i starima, uspešnim i neuspešnim. Sa svima sam išao u krevet, nekad i više puta dnevno. Da li mi veruješ?

I nije me sramota. To je prosto činjenica. Čak to i javno priznajem i ohrabrujem te da uradiš isto.

Ali da bude sasvim jasno, jedna stvar.

Nije reč o seksu.

Baš mi je žao ako sam te razočarao. Naravno, da je sve ovo metafora. Kreirana kao skandal da privuče tvoju pažnju. Možda je bez ukusa, napadna, slažem se. Ali sam i očajan. Zašto?

Od miliona pisaca na ovom svetu, samo mali broj razume ono o čemu govorim. Ne zato što je to neka grdna nauka, ili što je toliko suptilna činjenica da postaje vulgarna, već zato što je naporna i dosadna, tako da je većina pisaca prosto ignoriše.

Na neki način, tražio sam način da privučem tvoju pažnju, i iskoristio sam jeftin trik (sex), da te zgrabim i uvučem u ovaj tekst. A evo i zašto:

Ako ovo ne razumeš, nikada nećeš biti uspešan pisac ili bloger!

Uopšte nije važno koliko mnogo radiš, ili koliko talenta za pisanje imaš. Ako sve ovo ne razumeš, onda će ovo pisanje biti uzalud.

Pitanje života i smrti

Zamisli jednog muškarca i jednu ženu kako leže u krevetu.

On ne može da spava, jer je zabrinut za svoju ćerku tinejdžerku.Dva sata je po ponoći, a ona još nije došla kući. Otac zna da je to normalan tinejdžerski bunt, ali ne može da zaustavi jezive slike koje mu se motaju po glavi.

Iščekuje poziv iz policije. Vidi plavo bela svetla i čuje zvuk ambulatnih kola. Okrvavljena nosila u urgentnom centru. Silovanje u toku.

Nema veze što je sve to glupost. Zabrinuti otac leži u krevetu i bulji u plafon, nadajući se da će možda zaspati. Bori se protiv svojih strahova.

***

Ona takođe leži u svom krevetu, sama. Sutra će prvi put ići na neki normalan posao, posle dvadeset godina na birou. Navikla je da leže u 10 uveče i ustaje u cik zore. Majka troje dece koju sprema za školu, kuva ručak, po ceo dan rinta po kući i oko dece.

Prestravljena je, ikao je uvek želela da radi, ima stalan posao, ali su joj deca uvek bila važnija. Jednog dana će porasti i otići iz gnezda. I, taj dan je došao.

Prvi put u toliko godina oseća se nezavisna, snažna, važna. Iako ne bi menjala svoj protekli život ni zašta na svetu…sviđa joj se kako se sada oseća! Moćno!

Misli jure brinom svetlosti, sustižu jedna drugu. Vrti se i prevrće po krevetu. Ne može da zaspi, sve je tako uzbudljivo i novo.

Zanimljivo,hm?

Možda ne znaš, ali upravo si spavao sa jednim muškarcem i jednom ženom!

Muškarac ne spava zbog brige oko ćerke. Žena zbog prvog posla prvi put u životu.

Ali, ti si pišući (i čitajući) gornje redove proveo čitavu noć sa njima, pričao o najintimnijim stvarima iz njihovih života, osećao i delio njihova strahove, nade, brige i radosti, kao niko na ovom svetu…

Tajna pisanja, kopirajtinga, pisanja za blog

Sva suština je u tome da znaš šta ljude drži budnima celu noć.

Verovatno si čuo za brojne zanatske trikove kao što su izgradnja priče, razvoj likova, krojenje radnje, pisanje emocijama…Ali, koliko nas što pišu, zaista to radi?

Razmišljamo o demografskim faktorima ciljne grupe, čitamo pisma čitalaca, špijuniramo tuđe blogove, konstruišemo papirne ljude od teza i trpamo im naše misli u glavu. I mislimo da ih razumemo.

Ali to nije istina. Da bi zaista razumeo ljude koje stvaraš i o kojma pišeš, moraš da znaš šta je to što ih drži budnim do prvih jutarnjih autobusa, zore koja rudi i prvog vriska najstarijeg petla.

Postoje brojni razlozi zašto su ljudi budni

Ako zaista želi da dobro pišeš, ubediš ljude da urade ovo ili one, kupe neki proizvod, ili rado čitaju tvoj blog, moraš da znaš razloge zašto su …budni.

Sve je u glavi, zar ne?

Kako ćeš otkriti ove razloge? Spavaj sa njima. Ne stvarno, naravno, već kao matafora.

Provedi vreme sa njima, živi sa njima, slušaj ih pažljivo, analiziraj duboko, i onda ćeš znat zašto su budni.

Jednom kada to saznaš, piši samo o tome i niočemu drugom.

Obuci pidžamu i uvuci se u krevet.

Šušni se uz njih i osluškuj.

I onda piši samo o tome.

 

[section title=””]

Usavrši svoje pisanje, sada!

darko profil 3 cb

Ja sam prof. dr Darko Tadić, i već 20 godina se bavim pisanjem, copywriting-om i komunikacijama.

Da li je pisanje tvoj život, tvoja strast, muza koja neće da te ostavi na miru? Ako jeste, onda iskoristi priliku i usavrši svoje pisanje. Radionice kreativnog pisanja služe upravo za to!

Ako si početnik u pisanju, nauči osnovne tehnike zanata pisanja, osnove dramaturgije izgradnje likova, postavke, tehnike pričanja priče. Možda  želiš da postaneš profesionalni pisac i da živiš od pisanja? Imaš svoj blog i voliš da pišeš?  Nauči sve o copywriting-u, pisanju za  Blog i Interent, freelancer poslu, i pisanju za biznis.

Radionice pisanja će ti u tome pomoći! Sve je u komunikaciji, zar ne?

[button color=”primary” size=”small” url=”https://www.kreativnopisanje.org/” target=”self”]SAZNAJ VIŠE[/button]

[/section]

 

Ako ti se sviđa, podeli...

Ostavite odgovor