Pripovedanje (Storytelling)

Pripovedanje je prirodno za ljudska bića. Zato su priče svuda oko nas. Kada razgovarate sa svojim prijateljima, pričate priče. Kada gledate filmove i čitate knjige, gledate i čitate priče. Kada proučavate istoriju i aktuelne događaje, razumete svet kroz priče.

Zašto pisati priču? Mislim da je bolji način da se to pitanje izrazi: Zašto ne napisati priču? Svako ima svoje priče za pričanje. I bez obzira da li sebe smatrate pripovedačem ili ne. Kada naučite kako kako da napišete priču, možete postati bolji komunikator, pa čak i bolji pisac u drugim oblastima, poput akademskog i profesionalnog pisanja.

Pa čak i bolji u biznisu, naročito u prodaji ili marketingu.

Šta je priča?

Priča je, u suštini, prikaz povezanih događaja. Ovi događaji se mogu pomenuti eksplicitno ili podrazumevano. Pogledajte ovu čuvenu priču od šest reči koja se često (netačno) pripisuje Ernestu Hemingveju:

Na prodaju cipele za bebe, nikad nošene.

Mnogo toga možete zaključiti iz ove rečenice. Na osnovu oskudnih naznaka priče možete da stvorite ideje o tome ko nudi cipele, zašto nikada nisu nošene i zašto prodavac traži plaćanje za njih umesto da ih daje besplatno. Dok donosite ove zaključke, sastavljate priču.

Međutim, prikaz događaja nije uvek priča. Da bi bila priča, mora biti prisutno sledećih pet elemenata:

  • Postavka
  • Zaplet
  • Sukob
  • Likovi
  • Tema

U našem primeru od šest reči iznad, čitalac ima zadatak da zaključi većinu ovih elemenata iz nekoliko ponuđenih reči, kao što su ko su likovi i sukob koji je doveo do toga da su cipele za bebe stavljene na prodaju. Jedino pravilo za pisanje priče je da ona sadrži ovih pet elemenata. Inače, priča može biti bilo šta što želite. Može biti sastavljena od samo nekoliko reči ili toliko duga da obuhvata više romana.

Dužina i oblik priče

Kao što smo gore rekli, ne postoji minimalna dužina za priču. Takođe ne postoji maksimalna dužina. Međutim, priče se često kategorišu po dužini. Ovo su najčešće korišćene podele:

  • Roman: Više od 40.000 reči
  • Novela: 17.500–40.000 reči
  • Kratka priča: 7.500 reči ili manje

Možda ste takođe upoznati sa terminima kao što su novelete i fleš fikcija. Ovo su potkategorije koje se odnose na priče određene dužine unutar ovih većih kategorija. Noveleta je duža od kratke priče, ali kraća od novele, dok je fleš fikcija priča koja se obično ispriča u manje od 1.500 reči.

Da li je anegdota isto što i priča? Kratak prikaz događaja koji nema pet elemenata koji čine priču poznat je kao anegdota. Kratak pregled interakcije koju ste imali na poslu i pregled vašeg iskustva u zabavnom parku su anegdote.

Narativ je, s druge strane, priča. Baš kao što se reč kompozicija može odnositi na određeno delo ili umetnost pisanja, termin narativ se može odnositi na samu priču ili na način na koji se priča priča. Narativ priče je način na koji su predstavljeni njeni elementi zapleta.

Kako napisati priču u 5 koraka

Proces pisanja priče je sličan, ali nije identičan procesu pisanja koji koristite za druge vrste pisanja. Sa pričom, morate biti sigurni da je pet elemenata koje smo naveli iznad prisutni. Evo kako napisati kratku priču:

1 Pronađite inspiraciju

Prvi korak u pisanju priče je osmišljavanje ideje. Ako je priča zadatak, možda već imate temu, sukob i/ili druge elemente za rad. Ako ne, potražite inspiraciju. Inspiraciju možete pronaći bilo gde – u sopstvenom iskustvu, vestima, istorijskim događajima, čak i samo pustiti svoj um da odluta po „šta ako? zečja rupa. Gledati. Slušaj. Posmatrajte. Uzeti beleške. Napravite naviku da radite sve ove stvari, i kao pisci kroz istoriju, naći ćete inspiraciju svuda oko sebe.

2 Promišljanje

Kada imate ideju za priču, razmislite o tome. Zapišite sve ideje koje imate, uključujući grubi nacrt kako će zaplet napredovati. Dozvolite sebi da se igrate idejama za likove, postavke, tačke radnje i kako će likovi rešiti glavni sukob (ili ne!). Sa osnovnim tačkama dole, odlučite o tački gledišta koju ćete koristiti. Ovde dolazi do izražaja ideja naracije – ko priča priču i kako iskustvo i perspektiva tog lika usmeravaju naraciju?

3 Prva skica

Zatim napravite nacrt za svoju priču. Nacrt priče je sličan obrisima koji se koriste za druge vrste pisanja, kao što su akademski radovi. Vaš nacrt je osnovni okvir za vašu priču koji navodi ključne tačke zapleta i relevantne detalje. Za mnoge pisce, nacrt priče je od pomoći u mapiranju scena koje čine priču.

4 Napišite prvi nacrt

Vreme je za pisanje. Sedite i oduprite se želji da uređujete svoju priču dok idete dalje — samo izbacite sve to pisanje priče iz svog sistema. Imaćete dovoljno vremena za uređivanje kasnije.

5 Revidirajte i uredite svoju priču

U ovoj fazi može biti od pomoći da drugi čitaju vaš rad. Ako pripadate grupi za pisanje, prenesite im svoju priču radi konstruktivne povratne informacije. Čitaoci su često bolji u hvatanju rupa u zapletu, pogrešnih karakterizacija, pasusa koji se mogu pojačati i drugih aspekata koji jednostavno ne funkcionišu od autora priče jer im pristupaju novim očima. Ako ne pripadate grupi za pisanje, zamolite nekoliko bliskih prijatelja ili voljenih da pročitaju vaš rad. Znamo da je to zastrašujuće pitanje. . . ali ako želite da pišete priče za bilo koga osim za vas, dobijanje povratnih informacija čitalaca je ključno!

Uz povratne informacije čitalaca, možete revidirati svoju priču. Ova revidirana verzija je vaš drugi nacrt. U ovoj fazi, možda će biti spreman za objavljivanje, ali ne zaboravite da su lektura i provera pravopisa i interpunkcije važni delovi procesa uređivanja.

Takođe može biti od pomoći da zamolite svoje čitaoce da ga još jednom pročitaju i daju sve dodatne povratne informacije koje imaju o drugom nacrtu.

Upišite radionicu pisanja

Dobar način da savladate osnove zanate pisanja priča jeste da upišite moju radionicu pisanja u prozi. Radionica je mentorska, uz praktične vežbe na vašem pisanju. Na taj način ćete uštedeti vreme i naučiti osnove koje će vam pomoći u uspešnom pričanju priča, a možd ai prvom budućem bestseleru! Radionicu pisanja u prozi pogledajte ovde.

Ako ti se sviđa, podeli...