fbpx

Pričanje (svoje) priče: Content pisanje

Savremeni trendovi u digitalnom svetu, uzrokovani novim ažuriranjima Google-a, kreirali su situaciju u kojoj je teško proceniti koja SEO strategija daje bolje rezultate. Ipak, jedna strategija uvek je aktuelna i verovatno će uvek biti- content marketing.

Zlatno pravilo kod pisanja različitih sadržaja je da objaviš dragoceni, informativni tekst koji će izgraditi veze sa čitaocima, a što će opet dovesti do boljih rezultata i promocije tvog sadržaja.

Ukoliko ono što pišeš nije maksimum onoga što možeš da dosegneš, bilo bi pametno da razmotriš sledeće savete koje će ti drastično unaprediti kvalitet tekstova.

Investiraj vreme u razumevanje potreba publike

Tvoje pisanje može biti izuzetno informativno i zapanjujuće, ali možda neće privući veliki broj publike jer ne zadovoljava njihove prave potrebe i želje.

Kako bi odredio koji su to tipovi tekstova koje tvoji čitaoci žele da pročitaju, prati sve vrste postova koji su najpopularniji u oblasti u kojoj pišeš i koja te interesuje. Identifikuj sadržaj koji se često deli na profilima društvenih mreža ili jednostavno istražuj o omiljenim temama publike. Takođe, ono što možeš da uradiš jeste da pregledaš svoje prethodne postove da bi video koje su to teme koje su izazvale najviše reakcija ili nekih drugih društvenih pokazatelja. Iskoristi zaključke do kojih dođeš kako bi planirao svoje pisanje u narednom periodu.

Definiši izvore sopstvene strategije pisanja

Dobro napisan tekst ne dešava se slučajno. Jednom kada si identifikovao teme koje će biti najinteresantnije za publiku, isplaniraj vreme koje će ti biti potrebno za implementaciju strategije koju si izabrao za ono što ćeš napisati. Čak i ako pišeš odličan sadržaj jer si talentovan pisac i dalje će ti biti potrebno vreme da radiš na svom pisanju.

Postavi visoke standarde

Kako se razvijaš kao autor kroz svoje tekstove i pisanje, vodi računa da obezbediš da ti kvalitet uvek bude na visokom nivou. Kada se suočavaš sa konkurentnim prioritetima, vremenskim ili finansijskimograničenjima, promeni percepciju iz koje kreiraš svoj sadržaj.

Možda ćeš doći u iskušenje da objaviš neki osrednji tekst samo da bi zadovoljio zacrtan plan objavljivanja, ali slab post može naneti štetu tvom kredibilitetu i koštati te i čitaoca i potencijalne karijere. Ako primetiš da čitaoci ne reaguju kao i do sada na tvoje pisanje, to može da bude znak da standardi koje si postavio u pisanju beleže blagi pad. Izgradi neke vlastite kriterijume i pridržavaj se njih, bez obzira da li pišeš za nekoga ili samostalno.

 Izgradi integritet na društvenim mrežama

Uspeh content strategija zavisi od deljenja tvojih tekstova i postova od strane čitaoca po društvenim mrežama. Dakle, nemoj da sediš i čekaš da publika širi sadržaj u koji si ti uložio toliko vremena i truda. Budi proaktivan u izgradnji svoje prisutnosti na popularnim društvenim kanalima.

Da bi ovo radio kako treba, moraćeš da izdvojiš vreme kako bi se povezao sa publikom, ali i drugim autorima na društvenim mrežama pri čemu bi trebalo da izbegavaš previše promotivan pristup svemu tome. Izaberi svoj najbolji tekst jer ćeš na taj način biti u mogućnosti da pružiš jasne i korisne informacije čitaocima, a zatim kreni da ga deliš.

Ukoliko vidiš da se broj čitaoca smanjuje, možda bi trebalo da preispitaš svoju strategiju. Možda ti više forsiraš tekst nego što se on čita i deli online.

Budi dosledan

Neće svaki tekst koji napišeš izazvati značajno interesovanje kod publike. Bez obzira na to koliko si ga dobro koncipirao i osmislio, jednostavno ne možeš i ne moraš svaki put da nađeš put do čitaoca.

Važno je da se ne obeshrabriš. Pokušaj da se držiš doslednog rasporeda pisanja. Redovno piši nešto novo jer tako ćeš povećati verovatnoću da razumeš stvarne potrebe svojih čitaoca. Takođe, možeš da razviješ reputaciju autoriteta u oblasti u kojoj pišeš jer su čitaoci navikli da tvoje ime vezuju za određene teme koje često viđaju na netu. Zato, nemoj odustati kada vidiš da se tvoji standardi menjaju u nekom drugom pravcu. Pošalji svoj tekst nama, a mi ćemo znati da preporučimo prave vežbe za usavršavanje tvojih veština sjajnog pisca.

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...