Poslovno pisanje i kopirajting?

DA LI SU MASTILjARE IZ FIRMI DOBRI KOPIRAЈTERI? U našoј svakodnevnici mnoge firme neće da unaјme kreativne pisce, ili kopiraјtere,  već za gomilu poslovnog materiјala (brošure, oglasi, katalozi, veb stranice) maltretiraјu svoјe zaposlene da ih sami pišu. Rezultat: KATASTROFA od nepismenih, dosadnih, neinventivnih tekstova, koјi su često јedva funkcionalno pismeni. Sve to stvara lošu sliku o firmi, odbiјa kupce i predstavlja traćenje vremena i para. A o stresu ljudi koјima to niјe posao i da ne govorim. Dakle, o čemu јe tu zapravo reč?

Postoje mnoge sličnosti između kopirajtinga i poslovnog pisanja. Šta je zapravo poslovno pisanje? Poslovno pisanje je pisanje svih informacija i instrukcija koje predstavljaju razne vrste poslovno orijentisanih saopštenja na jasan i razumljiv način. Obično su to razne vrste uputstava, poslovna prepiska, dokumentacija za proizvode i usluge, instruktivne brošure i sl.

Većina kopirajtera su u praksi i pisci poslovnih tekstova, i to rade prilično dobro. Međutim, većina dobrih poslovnih pisaca su loši kopirajteri. Poslovno pisanje zahteva organizaciju i artikulaciju informacija na logičan, jasan i razumljiv način. Kopirajting zahteva sve ove veštine plus sposobnost, talenat, ili veštinu da se pišu reči koje angažuju/podstiču čitaoca na emocionalnom nivou i koje mogu da ih ubede da poveruju ili urade nešto.

Kako to izgleda na jednom primeru? Recimo da želite da napišete neki tekst/oglas kako bi ubedili korisnike plinskih boca da pridržavaju uputstva o rukovanju. Poslovni pisac bi verovatno napisao sledeći tekst:

Prilikom priključivanja plinske boce na spoljni uređaj, ventil uvek mora biti zatvoren. U suprotnom, postoji rizik od eksplozije boce.

Ovaj tekst sigurno prenosi pravu i tačnu informaciju, na jasan i razumljiv način. Ali, šta se događa kada vešt kopirajter uzme na sebe da prenese ovu istu poruku, tako što će da kreira sledeći tekst/slogan:

Ventil ZATVORI – ili kuća GORI.

Oba teksta prezentuju istu informaciju. Ali koji je od njih mnogo pamtljiviji i efektiniji? Koji od njih “okida” emocije, i maštovito oslikava nezaboravnu sliku koja je istovremeno i upozorenje koje se ne zaboravlja lako? Odgovor je više nego očigledan.

Dobar reklamni tekst apeluje na potrošačev intelekt i nejgov sistem uverenja. Dok je glavni posao poslovnog pisca da informiše i objasni, glavni posao kopirajtera je da – prodaje.

Da si Biomed pila, do sada bi u autobusu pila? I pevaј i јedi – NOBLICE.

Ako ti se sviđa, podeli...

Ostavite odgovor