fbpx

Podstakni akciju pisanjem

 

Kako akcija u pisanoj formi utiče na  tvoju priču?

Potreba za dinamičnijim tokom pisanja nastala je tako što su čitaoci, bez obzira na njihove godine, želeli da im bude uzbudljivo ono što pročitaju. Ubacivanje akcije u sopstveno pisanje je poput filmskog platna, sve što ti je potrebno jeste da sedneš udobno i da pustiš da neko drugi odradi posao za tebe. U ovom slučaju, to je motivacija da se pokreneš da radiš.

To praktično znači da treba pisanje da razvijaš istom brzinom kao i likove u svojoj priči. Samo pisanje ne zahteva toliko posla koliko to traži naracija ili opisivanje radnje ili same teme. Sve što napišeš trebalo bi da se odnosi na neku dinamiku u tekstu.

Primeri dinamičnog pisanja

Ako želiš da budeš gospodar u pisanju, pogledaj sledeći primer pa možda pronađeš nešto što će tebi biti zanimljivo i što ćeš moći da iskoristiš u svom pisanju.

       „Bio je zaslepljen. Okrenuo je glavu od nezgodno iščašene Lizine ruke. Ona je sada svirala besplatno, a mislio je da se okliznula i pri tom je uporno zvao i dalje skicirao njen lik na papiru. Ništa nije mogao da vidi jasno. Samo je luda konfuzija boja i dalje plesala pred njegovim očima. Zatim je došlo do histreičnog zavijanja sirena, frenetično se pucalo. Na pola klečeći, prešao je zid, došao je do nje, uzeo je za ruke i počeo je privlačiti centimetr po centimetar ka sebi, iako je i sam bio na ivici da sklizne sa zida…“

Ako dovoljno obratiš pažnju, videćeš kako ti je dozvoljeno da vidiš šta ovaj lik radi i šta on vidi. Deo onog što stvara tenzije u priči, činjenica je da naracija ide kroz percepciju ovog lika. Takođe, biće ti olakšano opisivanje ako priču pričaš iz tačke gledišta trećeg lica jednine i to iz one verzije ograničenog gledišta stvari.

Na ovaj način ne moraš da se brineš o opisu svega onog što se dešava u priči ili potpunog opisa neke scene iz tvog teksta, samo o onom delu koji se odnosi na tvog protagonistu.

Kako napisati interesantan uvodni deo

Pročitaj pažljivo obrazac za momentalno hvatanje pažnje čitaoca:

  • Uvođenje u opis likova, pri tom nemoj da započinješ opisujući kako izgleda lice tvojih likova. Umesto toga, uveri se da tvoj lik „radi nešto drugo“ od prvog momenta kada publiku upoznaš sa njim.
  • Počni tekst sa dijalogom. Linija dijaloga koja angažuje čitaoca, savršen je način da započneš sa pisanjem.
  • Počni sa nekom akcijom. Ne mora baš da se dogodi eksplozija automobila, ali učini da se desi nešto interesantno.
  • Nemoj da se brineš kako ćeš krenuti sa pisanjem u uvodnom delu. Ako ne možeš da rasvetliš neki zločin odmah na početku, ne brini se. Pusti to. Kako se radnja priče odvija, postaće već jasnije šta hoćeš da predstaviš svojoj publici.

Karijera autora pisanja od akcije ?!

Ne možemo svi mi biti poput Stivena Kinga, ali može svako da prouči njegov rad ili rad drugih pisaca koji su poput njega. To ćeš najlakše postići čitanjem njihovih romana i generalno njihovog rada.

Na taj način najlakše ćeš usavršiti zanat, odnosno, potrebne veštine pisanja. Kada svoje zadatke dobro obaviš, možeš da počneš da razmišljaš o svom ozbiljnom angažovanju kao autora. Traži projekte gde ćeš moći da izraziš svoj talenat i sposbnost pisanja i stvaranja akcije u svojoj priči. Iznenadiće te koliko postoji mnogo mogućnosti koje možeš da slediš kako bi istovremeno ostvario i svoje ambicije.

Nisi siguran koji je prvi korak u svemu tome ?! Ne brini, na pravom si mestu. Prvo pogledaj savete koji mogu da ti koriste kada kreneš sa pisanjem, a onda pošalji mail kako bi znao koji je prvi korak pravi baš za tebe.

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...