Pisci “Z” generacije: oni dolaze

“Draga bako, vuk me stalno presreće po šumi, pa ti se javljam mejlom. Kolači, cveće, voće, vino i andoli su ti u attachmentu. BTW, zašto imaš tako veliki font?”

Pripremite se, ONI DOLAZE. Svi mi koji imamo decu rođenu posle 2000-te godine, vidimo kako se nova generacija kreativaca u “Doba informacija” oblikuje pred našim očima. Oni su generacija koja je umesto olovke koristi kompjutersku tastaturu, tač telefone, umesto cucle digitalni svet informatičkih binarnih kodova. Rođeni su u potpuno kompjuterizovanom svetu, umesto knjiga gledaju filmove i video klipove i mi smo već sada za njih potpuni informatički amateri. Njihov svet je virtuelni svet društvenih mreža podjednako realan kao i onaj fizički. Oni će za dve decenije vladati i upravljati planetom. Kakva je onda sudbina knjige i pisanja u novoj generaciji?

Iako mnogi misle da će knjiga kao takva nestati, i da je pisanje ugroženo jer je sve više nepismenih i funkconalno jedva pismenih u novim generacijama, ja ipak nisam toliki pesimista. Mislim da će pisanje biti i te kako aktuelno, samo u novim formama i oblicima, čije obrise, kao što je recmo Blog, već vidimo u akciji. Elektronske knjige takođe. Poruke više neće biti isključivo pojmovne, kao u dosadašnjem pisanju i načinu razmišljanja, niti linearne naracije, kao do sada. Informacije, znanje i podaci postaće jedno u sasvim novom virtuelnom svetu.

Kreativno pisanje će sve više poprimiti oblik toka misli zasnovano na kratkim binarim ifnromacijama nabijenim vizeulnim kodovima i značenjima, i vrlo štedljivoj upotrebi reči. Tako nešto već možemo videti na blogovima, u video klipovima, komputerskoj grafici…Reči će postati zvučno-vizuelne meme, slično Haiku poeziji. Klasične knjige će postati ratitet u bibliotekama, virtuelne knjige na ekranima tableta, telefona, u holografskim projekcijama postaće dostupne svima, u svakom trenutku i na svaom mestu. Kombinacija vizuelnih ilustracija i klasične pisane reči biće dominantan model prenosa informacija i znanja na svim nivoim.

Sve to predstavlja pravi izazov, za koji su nove genracije već spremne. Kreativnost će poprimiti sasvim nove forme, posredstvom tehnologija koje tek naziremo. To nije bauk, već prirodna posledica ciklusa razvoja čoveka.

Da li ste spremni? Jer oni su već došli i pišu svoje stvaralaštvo i to pred našim očima. Priključite se, još imate vremena!

Ako ti se sviđa, podeli...

Ostavite odgovor