fbpx

Pisci i ideje

 

Jedno od najčešćih pitanja koje će svako da postavi piscu svakako jeste: Kakvo je to mesto dakle Vi crpite inspiraciju i ideje ? Svi mi volimo da mislimo da briljantne, kompletno oblikovane ideje o tome šta bi se moglo pisati, jednostavno same padnu na pamet. Možda čak i misliš kako je dovoljno da naučiš neku sjajnu tehniku, koja tebi najviše odgovara pa da izvučeš maksimum od svog pisanja, bez puno truda ili napora.

Istina je da ti imaš više odličnih ideja nego što možeš da ih napišeš. To je zaista tako. Samo, ono što predstavlja izazov nije nedostatak fenomenalnih ideja nego to što te niko nije naučio kako da oslobodiš sve te dobre stvari iz svog uma.

Gde je početak ?!

Svaka knjiga o pisanju rećiće ti da moraš početi sa nekom solidnom premisom ili dobrom idejom za svoju priču. Ono o čemu se ređe priča ili piše jeste odakle uopšte dolazi ova ideja, kako doći do nje ?

Ovo je uzrok velike konfuzije pa i frustracije kod autora početnika i dosta je doprinelo u stvaranju mita kako veliku ideju za pisanje ili imaš ili nemaš. Suština ove konfuzije je pogrešno uverenje da je stvaranje dobrih ideja pre svega događaj, a ne proces.

Početnici u pisanju veruju da se do velikih naslova dolazi putem jednog događaja- iznenadnim talasom inspiracije, koja iz njihovih umova izlazi kroz jednu kompletno oblikovanu ideju za dobar tekst. Jedan ovakav, pojedinačni događaj potom dovodi do širenja procesa te ideje u završni deo posla pisanja. Istina je da je samo javljanje jedne plodonosne i produktivne ideje, proces sam po sebi.

Znajući da je ovo ključ, možeš da generišeš više ideja nego što misliš.

Tajna beskonačnih ideja

Ključni detalj generisanja ideja isti je onaj koji rešava i svaki problem u pisanju- to je svakako samo pisanje. Neka stara poslovica koja kaže kako „pisci samo pišu“, tačna je na mnogo načina i nije ništa manje značajna od generisanja ideja.

Ukoliko samo sediš ispred praznog papira i čekaš da se inspiracija sama od sebe pojavi, to ipak nije recept za uspeh velikih pisaca. Odlične ideje dolaze upravo kroz pisanje.

Ipak, ako još uvek nisi dobio onu pravu ideju, o čemu ćeš pisati ?! Zapamti, jednom kada se oslobodiš koncepta same misli o pisanju, kao neke vrste događaja i počneš da posmatraš sve to kao jedan veliki proces, bićeš iznenađen koliko toga ima o čemu možeš da pišeš.

Kako to deluje ?!

Kako bi počeo da pišeš nešto, potrebno ti je samo malo inspiracije i podstreka. Kreni od nečega što ti je zaista zanimljivo. Može to da bude i mesto koje te fascinira, crtež nekog lika, detalji nekog pametnog dijaloga ili samo inspirativan naslov.

Kao autor, počećeš da sakupljaš ovakve detalje tokom svoje svakodnevnice. Počećeš da primećuješ kada čuješ ili vidiš nešto što bi ti eventualno moglo biti zanimljivo da iskoristiš u nekom od sledećih tekstova. Taj mali impuls u pozadini tvog mozga koji kaže da ima nešto vredno u istraživanju nekog detalja, samo ga poslušaj. I kada kasnije sedneš da pišeš, počni od ovog detalja.

O čemu razmišljaš, šta osećaš, koja pitanja sebi postavjaš dok pišeš ?! I piši brzo. Jedan od ključnih detalja za generisanje ideja je i to da pišeš što je brže moguće.

I zapamti, ne želiš ništa da analiziraš još uvek. Samo da napišeš što više reči na svom papiru. Ukoliko u međuvremenu shvatiš da pišeš nešto potpuno drugačije nego kada si krenuo sa pisanjem, počni onda od tog detalja. Ideja nije da se naglasi struktura pa čak ni o tome kuda će te ta priča odvesti. Ti želiš volumen, bogatstvo i različitost misli i mogućnosti koje ćeš da prevedeš u pisanu formu.

Ne donosi nikakve odluke, samo ostani otvoren i prijemčljiv za sve ono što ti bude dolazilo kao inspiracija. Bićeš iznenađen kada otkriješ šta se sve nalazi u tvom mozgu. A u međuvremenu, kada napišeš nešto samo pošalji nama. Znaćemo već da od toga oblikujemo dobru stvar.

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...