fbpx

Pisanje u trećem licu

Iako je lako usvojiti naviku pisanja u prvom licu jednine, od presudnog je značaja takođe pisati odlično i u trećem licu. I prvo i treće lice imaju svoje prednosti i mane, ono što će funkcionisati prilikom pisanja jedne priče, ne mora da znači da će dati iste rezulate i kada budeš pisao nešto drugo.

Kada vežbaš pisanje u trećem licu jednine, moći ćeš da posmatraš efekte pisanja iz jedne sasvim drugačije perspektive nego što je tvoja. Ovaj korisni alat ukazaće ti na uputstva kako da efektnije pišeš, a  koja ranije verovatno nisi uzimao uopšte u razmatranje.

Napravi distancu

Svako udaljavanje od teksta ili priče na kojoj radiš, novi je način na koji ćeš posmatrati ono što pišeš i ovo je veoma važno za tvoj razvoj i usavršavanje veština dobrog pisca. Često kao autor budeš previše fokusiran na ono što je tema o čemu ćeš da pišeš, umesto toga radije se koncentriši na ono šta će tvoje pisanje i tekstovi postati.

Fleksibilna tačka gledišta može da ti pruži novu perspektivu, često osvetljavajući nove delove priče na kojoj radiš. Dobićeš takođe i inspiraciju za nove ideje i na kraju, ono što je najvažnije, bićeš podstaknut na dublje i introspektivnije pisanje.

Šta ti je potrebno

Kako bi počeo da primenjuješ ovaj proces, sve što ti treba jesu:

  • Odlomci ili scene iz teksta na kom radiš, za početak
  • Papir i olovka ili računar
  • Tiho mesto za rad

Kako da pišeš u trećem licu

  • Izaberi naročito ubedljive delove iz onoga što si nedavno napisao u prvom licu jednine. Pokušaj da koncpiraš delove koji mogu da uključuju i dijaloge i ekspoziciju.
  • Preuredi tekst sa aspekta trećeg lica jednine. Možda će ti biti potrebne neke strategije da bi napravio transformaciju. Ne žuri sa tim. Takođe trebalo bi da razmotirš da li želiš ili ne želiš da koristiš uopšte percepciju trećeg lica. Ona može da bude i ograničena po pitanju nekih stavova, ali i sveznajuća.
  • Obrati pažnju kako promena narativnog toka menja stil, ali i čitavu atmosferu priče. Kakvu slobodu imaš sa ovim tipom naracije, a koju nisi imao ranije ? Ako si odabrao ograničeno gledište treće osobe, da li postoje neki novi uvidi za koje nisi znao ranije ? Ako si izabrao onu sveznajuću varijantu, da li nove informacije obogaćuju ili inhibiraju tekst ? Isto tako, razmotri da li postoje neka ograničenja prilikom upotrebe ove percepcije pisanja.

Na šta još da obratiš pažnju

  • Čak i ako promena tačke gledišta u tekstu nije dala željeno poboljšanje, ona ipak ostavlja otvorena vrata za budući rad. Koristi ono što si do sada naučio o percepciji iz ličnog iskustva, kako bi procenio koje gledište je najbolje za tvoje pisanje. Kako ti bude postajalo udobnije raditi sa trećim licem, možeš shvatiti da ti distanca koju ova tačka gledišta pruža, pomaže da stekneš naviku da imaš drugačije uvide u teme o kojima pišeš.
  • Biće perioda kada je prvo lice neophodno za posmatranje drugih (koji nisu akteri priče koju pišeš) stilom koji istovremeno stvara karakter (obično aktera teme na koju se pisanje odnosi). Tada je treće lice neophodno, da posmatra aktere stilom koji predstavlja samu priču koju želiš ovim putem da ispričaš.

Napravi spisak sopstvenih ograničenja kada je pisanje u trećem licu u pitanju. Da li je to najefikasniji način za tebe da pišeš ?! Da li te je ovaj način primorao da koristiš i neke druge tehnike dok pišeš ? Da li ti je stil pisanja postao sa ovim drugačiji ? Da li je bilo vredno promene ?

Ako ti promena tačke gledišta odgovara, razmisli da li možeš trajno da je koristiš u svojim tekstovima. Ako vidiš da to ipak nije ono pravo za tebe, vrati se svom prvobitnom načinu pisanja. Ukoliko si zainteresovan da naučiš nešto više o ovoj temi, ali i mnogim drugim korisnim i zanimljivim aspektima pisanja, za početak pošalji mail.

Ako ti se sviđa, podeli...
Scroll Up