fbpx

Pisanje scenarija za YouTube

Možda mislite da u video zapisima koje objavljujete na YouTubu treba da izgledate autentično, potpuno prirodno i spontano? U načelu se slažem, jer to izlgeda baš onako kako treba, profesionalno. Ali, da biste izgledali prirodno i samouvereno na videu, potrebno je da imate odličnu pripremu za nastup, što uvek zahteva odličan scenario i mogućnost da ga pročitate kao da govorite opušteno pred ogoromnom publikom. A to nije ni malo lako, što vam može reći svako ko je bar jedanput stao pred kamere.

Dakle, dobar scenario je ključ uspešnog video nastupa. Kako to izgleda u praksi?

Prvi deo – sposobnost pisanja odličnog scenarija – zasnovan je na osnovnoj tehnici pripovedanja (Storytelling). U ovom članku pokazaću vam kako da razvijete formulu scenarija koju možete ponovo i ponovo koristiti za sve svoje video snimke.

Drugi deo – čitanje scenarija prilikom snimanja videa – u velikoj meri je stvar prakse i samopouzdanja. Međutim, postoje neke tehnike koje će olakšati nesmetano isporučivanje sadržaja, što će publici učiniti ugodnijim za gledanje.

Kako napisati scenario za YT?

Za različite vrste video zapisa potrebna su sscenarija različite dužine i strukture. Možda ćete snimati video zapis sa uputstvima kako se nešto radi ili možda promotivni video.

Bez obzira o kojoj vrsti scenarija pišete, možete je zasnovati na tipičnoj strukturi pripovedanja sa 3 čina. Tročinska struktura deli scenario na sledeći način:

  • Čin 1: Postavka
  • Čin 2: Sukob
  • Čin 3: Razrešenje

U prvom činu upoznajete svoju publiku sa problemom sa kojim bi mogli da se suoče.

U drugom činu, eskalirate problem do vrhunca.

U trećem činu rešavate problem svojoj publici i na taj način postižete rešenje.

Ova osnovna struktura pripovedanja može se primeniti na bilo koju vrstu scenarija koju pišete, od uputstva za upotrebu do vlog-a.

Na ovaj način publici pružate formulu koja pisanje scenarija čini jednostavnijim, upravljivijim i prilagodljivijim bilo kojem video snimku koji želite da napravite.

Ako gornji primer izgleda izuzetno poznati po strukturi bloga, to je zato što jeste! Sva dobra priča donosi ovu osnovnu strukturu.

Ali malo ćemo prilagoditi ovu formulu za YouTube video, a evo kako ćemo to uraditi.

Kako napisati scenario za YouTube video – univerzalna formula

YouTube video snimci obično rade tako što neko klikne na naslov video zapisa, gleda ga do kraja, a zatim preduzme određenu radnju, kao što je pretplata na vaš kanal, preuzme neki sadržaj, pređe na vašu prodajnu stranicu ili pogleda još neki od vaših video zapisa.

Po mom ličnom iskustvu, da bih osigurao da većina gledalaca odgleda video snimak do kraja, razvio sam vrlo specifičan scenaristički postupak.

Moj postupak pisanja scenarija za video klipove zove se Univerzalna video formula, koja označava vremensku liniju za video angažman.

A evo kako to izgleda u grafičkom obliku:

1. Uvod

Ovo je vaš ptvi Čin koji formira prvih nekoliko sekundi vašeg video zapisa gde direktno postavljate razlog zašto bi neko želeo da gleda vaš video.

Svrha vašeg uvoda je da ispuni obećanje o vašem naslovu video zapisa, tako da će gledaoci smatrati da su doneli pravu odluku da gledaju vaš video. Cilj je da ih odmah zainteresujete tako da se opuste i požele da gledaju ostatak videa.

Primeri video uvoda:

Da li vam je dosadilo da ne uspijete izgubiti zadnjih nekoliko kilograma? Želim da vam pokažem metodu bez vežbanja za gubitak poslednjih 1-5 tvrdoglavih kilograma.

2. Dobar naslov

Za YouTube video, ovo je ključna tačka, odnosno ideja koju morate dodati u naslovu. Naslov govori vašoj publici o čemu se u vašemvideu radi (tema), o vrsti emisije koju gledaju i kako će se ona prikazati.

3. Definišite problem

Ovo je vaš drugi Čin vašeg videa gde problem eskalirate dodavanjem konteksta.

Razgovarajte o problemu koji ćete rešavati iz različitih uglova kako biste pomogli gledaocu da ga dublje razume. Razgovarajte o tome kako problem utiče na njihov posao ili život i zašto se možda suočavaju sa tim problemom. Na ovaj način gradite iščekivanje do vrhunca, tako da oni žele vaše rešenje.

4. Rešenja sa pozivom na akciju

Nakraju videa predstavite svoje odgovore i rešenja za problem vašeg gledaoca. Ovo je od ključne važnoasti jer predtavlja razrešenje koje gledaoci uvek očekuju. Takođe, ako možete pokazati praktične primere koji odgovaraju svakoj tački rešenja, to će pomoći vašoj publici da upamti vaše korake.

Kako čitati scenario za video

Jednom kada napišete scenario, želeli biste da ga prirodno predstavite na kameri.

Vrlo je teško i mukotrpno pamtiti celokupan scenario! Takođe ne želite da izgledate kao da ga čitate ispred kamere, što može učiniti da izgledate robotski i neukusno.

Srećom, ako ste svoj scenarij napisali u skladu sa gore navedenom formulom, ne morate da pamtite ceo tekst. Umesto toga, samo trebate znati protok vašeg teksta u scenariju, na sledeći način:

  • Koji problem rešavate?
  • Kako ste rešili problem?
  • Koji su vaši koraci rešenja?
  • Koji je vaš poziv na akciju?

Poznavanje ovih ključnih tačaka u scenariju čini čitanje teksta pre kamerom prirodnijim i olakšava uređivanje video zapisa. Kako?

Svaki put kada se vratite na vašu sledeću tačku, ona postaje prirodna tačka za uređivanje. Znači, vi u osnovi kažete predviđeni tekst, pauzirate, pogledate scenario, vratite se na kameru i kažete svoju sledeću tačku. Zatim samo uredite delove u kojima pogledate tekst.

Pauzirajte 3 sekunde pre i posle čitanja predviđenog dela teksta kako da biste olakšali uređivanje.

Takođe uvek volim podstaknem polaznike mojih radionica za pisanje scenarija da prakticiraju Uvod i Poziv na akciju glasno pred ogledalom. Ovo su dva najvažnija dela vašeg videa koji će angažovati gledaoce i pomoći im da preduzmu željenu akciju.

Zbog toga, vežbanje ova dva dela dok ih ne znate napamet, rezultirat će glatkim startom i glatkim krajem vašeg videa.

Dodatne dealje oko pisanja scenarija za video i pravljenje YuoTube video materijala možete pogledati u radionici pisanja scenarija na mom sajtu Kreativno pisanje. Postanite profesionalac u nekoliko jednostavnih koraka i zaplovite svetom pokretnih slika!

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...