Pisanje i magijsko mišljenje

 

Magijsko mišljenje se pojavljuje u raznim oblicima ali u osnovi predstavlja verovanje da misli same od sebe mogu prouzrokovati događaje. Kada misliš da tvoje misli mogu prouzrokovati neke događaje, onda si sigurno upleten u magijsko mišljenje. Ili si se nagutao nju ejdž gurua koji propoveda zakon privlačnosti. Iako nikada nisi privukao ništa (ili se nisi dovoljno trudio kako ti je guru posle objasnio). E sad, ovaj tekst što sledi će me sigurno dovesti u sukob i sa skepticma, i sa onima što vole njuejdž sranja, ali šta je tu je…

Dakle, kakve veze ima magijsko mišljenje sa pisanjem?

Mnogo.

[Tweet “Breme života je ponekad suviše teško. Lakše ga je podeliti sa Bogom, Sudbinom ili Zvezdama.”]

Magijsko mišljenje je suština kreativnosti

Svojevremeno je gomila sveta tvrdila kako su osetili moćne senzacije, kada su se našli u blizini klavira na kome je Džon Lenon komponovao onu svoju čuvenu pesmu “Imagine”.

Ili, postoji sasvim ozbiljan zapis o tome kako su prilikom juriša na opsednuti nemački grad Kenigsberg, Ruski vojnici u prvim redovima nosili ikonu svete bogorodice Matrone, i nijedan nemački metak ih nije pogodio. Nemci su se zatim predali.

Ja nisam i neki ljubitelj Bitlsa. Kod Kenisberga nikada nisam bio. Možda si ti surovi ateista, ili barem skeptik koji se smeje činjenici da većina sveta veruje da je postojao čovek koji je razdvojio more kako bi ga prešao. I tome slično.

Ali, ako bi makar na trenutak iskreno zavirio u svoju dušu, verovatno ti ne bi prijala crna mačka koja prelazi tvoj put. Ili skriveno rasteš dok ti ljubavnica vatreno šapuća kako se njena venera fantastično slaže sa tvojim bikom.

Iako u dubini duše prezirem čitav ovaj Nju Ejdž galimatijas, i njegove musave gurue (mada su odlična mašina za šišanje i uzimanje love), moram da priznam da i ja delim dobar deo magijskog mišljenja.

Iako se ne štrecam kad mi crna maca pređe put, i ne ukrštam prste kad prođem ispod merdevina, čak nemam ni svog astrologa, a Ji Đing mi skuplja prašinu na polici, ja ipak povremeno pričam sa svojim kolima, tepam nekim knjigama, i besnim na moje likove u kratkim pričama kad počnu svi da govore u isti glas.

Šta kaže razum?

Učen svet koji se bavi naukom tvrdi da smo skloni magijskom mišljenju zato što naš mozak stalno traga za nekim obrascima (smislom) koje onda pronalazimo u svemu i svačemu. I zato smo skloni da stalno tragamo za samo-ispunjujućim proročanstvima.

Tako završimo sa sujeverjem i srećnim okolnostima, jer naša čula beže od činjenica i objašnjenja čistog slučaja. I zato što nam je često jako teško da donosimo odluke, trpimo posledice. Breme našeg neznanja je lakše kada ga delimo sa Bogovima, Zvezdama, magovima i Sudbinom.

A pisanje?

Tu naša magija sija u punom sjaju. Ona je često izvor naše kreativnosti, koja udružena sa maštom mnogim piscima predstavlja izvor života. Kako bi inače mogli da zamišljamo i izmišljamo brojne ljude, sudbine i priče? Da putujemo kroz vreme, opisujemo budućnost, tragamo za smislom života i obične stvari pretvaramo u neobične?

Kako da svoje magijsko mišljenje onda pretvoriš u najboljeg savzenika za pisanje? S obzirom da smo već ovakvi kakvi smo, da volimo magiju i Sudbinu, sve što treba da uradiš je da je pustiš da radi za tebe. Nazovi je Muzom, ili već kako hoćeš. Ako imaš kreativnu olovku, naoštri je. Ako voliš da nosiš crveni nos klovna dok pišeš, stavi ga.

I napravi zabavu od svega toga, tada magija najbolje radi. Jer, sve dok veruješ da magija postoji, ona će biti tvoj verni saveznik. Ti si taj koji stvara magiju, sve dok veruješ da to nisi u stvari ti.

Nema ništa lepše kad ti je Venera u Biku. Al nemoj samo da ti sebično uživaš.

Piši i deli tvoju magiju sa nama.

Ako ti se sviđa, podeli...