fbpx

Objavi ili nestani

Već dugo pišeš i smatraš se kompletnim autorom koji je odavno izašao iz eksperimentalne faze. Imaš prepoznatljiv izraz koji je tvoje drugo Ja. Sad je vreme da proveriš kako se tvoje pisanje kotira kod onih za koje i stvaraš imaginarne svetove.

Fejsbuk pisac

Prvi impuls te vodi u pravcu društvenih mreža. Ništa lakše nego objaviti tekst na fejsu. Od trenutka kada pritisneš enter na tastaturi, nestrpljivo iščekuješ prve reakcije. Kasnije te zanima samo njihov obim. Pa od tih par hiljada virtuelnih prijatelja ispašće solidna statistika.

Međutim. Društvene mreže imaju posebno ustrojstvo. Neformalne su i funkcionišu na volonterskom principu. Što znači da ne postoji čvrst kriterijum po kome će se npr oformiti književna grupa. Niti će tvoje tekstove čitati isključivo ljudi čijem književnom ukusu ili obrazovanju veruješ.

MASTER CLASS RADIONICE. Napredne radionice namenjene su polaznicima koji žele da usavrše autorsko pisanje književnih formi, kao i profesionalnih poslovnih tekstova iz oblasti marketinga, reklame i prodaje.

Na taj način moći ćeš da dobiješ dve vrste povratnih informacija, dijametralno suprotnih. Oni koji su ti zaista prijatelji označiće da im se dopada ama baš sve što napišeš. I to nije loše, prijatelji i postoje da bi ti pružili podršku. Samo što ćeš se uvek pitati da li su tvoje objave pročitali do kraja ili ih odobravaju po automatizmu.

Druga vrsta reakcije koju ćeš izazvati na društvenim mrežama je neodobravanje i osporavanje. U ovoj grupi biće svi oni koji nemaju razumevanja za umetničke finese kojima se služiš.  Dežurni komentatori naći će uvek dlaku u jajetu. I opet ne znaš da li su tvoj tekst uopšte pročitali do kraja. O argumentima kojima te osporavaju da i ne govorimo.

Eto te ponovo na početku – pojma nemaš da li je to što pišeš dobro ili loše i da li treba da nastaviš time da se baviš.

Izadavštvo i Kreativno pisanje

Kako li je to nekada bilo? Pa prvo napišeš svoju knjigu cedeći mesecima krv, suze i znoj. Onda daš beta čitaocu iz svoje neposredne okoline da pročita rukopis i zamoliš ga da bude surovo iskren. Kad pređeš i tu prepreku znaš da je kucnuo čas da je pustiš u svet da živi svoj život.

Postoji samo jedna osoba ( institucija ) koja ti može pomoći u tome. To je tvoj izdavač. Od trenutka kada mu nežno predaš svoj dragoceni rukopis u ruke, on je odgovoran za to da ga uvede u punoletstvo. Jer on za takav poduhvat ima, sredstva i mogućnosti.

Pri tom ne misli se samo na puko štampanje tvojih ispisanih listova. On je dužan da tvoje delo propusti kroz filter pravopisa da se ti ne bi sramotio zbog na brzinu ispisanih rečenica sa nehotičnim slovnim greškama. Zatim, njegov je zadatak da tvoju knjigu adekvatno grafički opremi, tj. da joj da odgovarajući izgled izborom najboljeg likovnog rešenja.

U dogovoru sa svojim izdavačem dobićeš i stručnu recenziju napisanog, koja će budućim čitaocima trasirati put ka boljem razumevanju tvog rukopisa. I na kraju, ali ne i manje važno je to što će ti izdavač obezbediti  ISBN broj koji je neophodan za katalogizaciju tvoje knjige u Narodnoj biblioteci Srbije. Taj broj će biti lična karta tvog dela, a NBS vremenska kapsula u kojoj će ona biti pohranjena za sve buduće generacije čitatelja.

Žurka povodom rođenja

Sada je tvoje stvaralaštvo obučeno u odgovarajuće ruho i možeš ga pustiti u beli svet da te dostojno predstavlja. Ako si novopečeni autor bez objavljivanih dela iza sebe, preporuka je i da svoju prvu knjigu ne štampaš u preterano ambicioznom tiražu. Opipaj prvo puls publike, pa ćeš vrlo lako i sa uveliko smanjenim troškovima doštampati onoliko primeraka koliko je dovoljno da zadovolji iskazano interesovanje čitalaca.

Posle savladanih svih etapa u početnom životu jedne knjige možemo samo da ti poželimo sreću i divnu i posećenu promociju koju će svaki iole ozbiljan izdavač da ti upriliči, jer tvoja knjiga je sada i njegovo usvojeno čedo!

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...