fbpx

Manje poznati trikovi za bolji on line pristup publici

Postoji veliki broj autora koji dožive instant uspeh, a potom za par meseci više nisu toliko zanimljivi. Takođe, devet od deset poslovnih pokušaja jednostavno ne uspe. Kada odlučiš u kom pravcu ćeš se razvijati, bilo da se radi o pisanju, projektu ili nekom poslu, nema brzog i lakog načina. Ipak, pisanje bez neke promocije je upravo to- samo reči. Niko nije tu da ih pročita ili da se bavi sa njima, a kamoli da širi te reči dalje.

Ako si već isprobao sve proverene sugestije i savete, vreme je da kreneš primenjivati neke manje poznate taktike.

Pretvori svoje čitaoce u svoje partnere

Da li pišeš u tzv. vakuumu, razgovaraš li sa nevidljivom publikom ? Da bi imao lojalne čitaoce, moraš da im daš razlog da se zadrže na tvom tekstu i budu nekako angažovani. Zapiši njihovo mišljenje o svemu onome što oni žele da  vide i pročitaju kod tebe, kako bi lakše mogao da uradiš i neko istraživanje povodom toga.

Pretvaranje čitalaca u ispitanike, takođe je način za izgradnju nekog oblika lojalnosti ali i potencijalne intrigantnosti. Dok oni čitaju tvoj tekst, zamoli ih za neki komentar kako bi zaključio iz konteksta na kakav će odziv naići tvoj sledeći projekat. Što se veći deo publike oseća kao sastavni deo tvog brenda, to će više biti angažovani oko tvog uspeha.

Predstavi sebe kao autoritet

Pozicioniraćeš se tako što ćeš pisati sadržaje i kreirati originalne resurse koji zaista pokreću na akciju koja daje rezultate. Zar ne bi saslušao mišljenje nekoga kome potpuno veruješ ?! Izdvoj se u svojoj oblasti tako što ćeš da ponudiš nešto jedinstveno kao što su npr. video zapisi o nekoj aktuelnoj temi. Video zapisi takođe mogu da pokažu tvoju ličnost i pomognu ti da postaneš vidljiv za svoju publiku. Tekst o nečemu bitnom sa stručnim intervjuima, grafikama i detaljnim istraživanjima uvek je pun pogodak.

Piši manje sadržaje

Istina je da će ti pisanje dužih tekstova pomoći da se istakneš u svojoj oblasti, ali to ne znači da bi trebalo da zatrpavaš publiku sa predugačkim sadržajima. Ako već pišeš nešto opširno, onda se potrudi da to bude o stvarima koje tvoji fanovi i očekuju da pročitaju.

Piši nešto atraktivno svakih par nedelja ili jednom mesečno, a zatim pusti čitaoce da to polako procesuiraju i onda velikodušno dele po društvenim mrežama. Ostatak svog isplaniranog vremena provedi promovišući ono što si napisao, potrudi se da dođeš do influensera koji su zainteresovani za tvoju temu i angažuj se malo oko deljenja napisanog.

Ponudi neko poboljšanje kroz sadržaj

Angažovanje čitalaca podrazumeva više od ostavljanja komentara i površne komunikacije na društvenim mrežama. U pitanju je podsticaj publike da traže više uvida u tvom pisanju, pročitaju više toga što si napisao, ali i da ti ostave mail adresu. Daj svojim čitaocima razlog da prate tvoj rad i ponudi im neku vrstu nadogradnje kroz ono što pišeš, na kraju posta ili video zapisa.

 

Ciljaj na entuzijazam

Svi govore o tome kako treba odabrati pravu oblast o kojoj će se pisati, ali tu je ipak reč o većem poslu nego što je sužavanje kruga ljudi koji će te čitati i pratiti tvoj rad. Trebalo bi da okupiš onu grupu čitalaca koja je puna entuzijazma kada je reč o onome što pišeš. Ovo je naročito važno kada su u pitanju manje zanimljive ili čak i dosadne teme.

Priča koju imaš da ispričaš drugima u najboljem je izdanju kada nije nametljiva, kada donosi neku vrednost onome ko je čita i kada se uklapa u prirodni tok ciljeva koje imaju čitaoci. Nauči kako da pravilno pišeš svoju priču, pošalji za početak nešto si napisao, a ostalo će se samo nadograditi na to.

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...