fbpx

Ljubav i seks u prozi

Svi znamo da seks prodaje. Pored hleba, seks među mrvama posle pasulja, na ljubavnom astalu (poštar uvek zvoni 2 puta) je vruhunski doživljaj brojne publike alave na tuđe ljubavne živote. I to je tako, gotovo opšte mesto u ljudi, zato što većina pati od nikad prevaziđene želje da viri kroz tuđu ključaonicu (50 nijanski sive).

Za mnoge kreativne pisce pisanje seksa u njihovim ljubavnim pričama predstavlja veliki izazov. Mesto gde se dižeš i gde trenseš o ledinu. U nekim žanrovima (ljubavna literatura) seks se podrazumeva, dok u drugim predstavlja vrlo klizav teren. Od blago naznačene erotike, pa do detaljnih opisa maštovitih nestašluka, literatura vrvi od malih markiza od De Sada, koji često svoje jeftino plitko pisanje pokrivaju vrućim detljanim opisima sparivanja dvoje ljudi (pol danas nebitan). I to je uvek in.

Da li ti trebaju scene eskplicitnog seksa u pisanju?

Ako si se uhvatio da pišeš neku ljubavnu/erotsku romansu, detaljne seksi scene će ti biti obavazni deo priče. I to ne jedna scena, već njih desetak, minimum. Ovde važi pravilo što detaljnije to bolje. U ovim žanrovima (tu spadaju i ljubići u obliku autorske ispovesti “s kim sam sve i s kim bi, al nisam”, zatim i neki trileri, pa čak i horor priče), čitaoci željno iščekuju mnoštvo malih, prljavih detalja. Ovde je vrlo pametno da ih ostaviš u dahćućem iščekivanju istih, i to je mudro kreiranje napetosti i želje, što bi trebalo obavezno da primeniš.

Međutim, za kreativno pisanje proze, priča i uopšte tekstova koji ne spadaju u erotske žanrove, ovakav seks se baš i ne preporučuje, niti je neophodan. Dobar pisac može sve to isto da napiše, a da ne pređe granicu dobrog ukusa i banalnosti. Trik je u tome da se vešto ukomponuje senzualnost u priču i to tako da 1) ne bude uvredljiva za čitaoca i 2) da se dobro uklopi u ukupan ton i stil tvoje priče.

 

Seksi scene: kako da se izbegne preterivanje ili sterilnost

Vodi računa o žanru. Sve dok priča nije dosledno i eksplicitno erotska, čitaoci nemaju potrebu da mikroskopski istražuju detalje seksualnog života junaka. Svaki žanr ima neka svoja pravila. Zato, ako baš i hoćeš da opišeš neku scenu seksa, vodi računa o tome ko je tvoja publika i šta očekuje.

Postavka/okruženje kreira atmosferu. U trilerima, gde junak bije bitku sa vremenom da spase svet, neka scena podužeg seksa je krajnje nesvrsishodna, koliko god “vruća” bila (ako se spaseš optužbe za perverziju). Ali svakako je poželjno da glavni junaci, nakon što su se spasli smrti, ili manijaka ubice, sa olakšanjem padnu u romantični zagrljaj, što celoj priči daje jednu sasvim novu dimenziju.

Akcija pokreće. Dobra scena seksa može pokrenuti radnju, u to nema sumnje. Ako je tvoja priča o romantičnoj ljubavnoj vezi glavnih junaka, onda je sasvim prirodno da kulminacija njihove romanse bude otelotvorena u strasnoj sceni seksa. Ili imaš junaka koji je pljačaš banaka, a put do šifre za sef vodi preko kreveta mlade i zgodne blagajnice. Ali, prosto trpanje scena seksa tamo gde treba i ne treba, zato što “seks prodaje”, je živa propast. Tada će tvoja priča biti neuverljiva, odvratna, jeftina.

Prekini u pravom trenutku. Razmisli o tome da suptilan opis seksa između ljubavnika može biti mnogo efektniji nego grafički opis svih detalja. Vruć pogled preko cele sobe. Slučajni dodir ruke po bedru u prolazu. Fokus na suptilnim znacima seksa i privlačenja može kreirati moćniji i dugotrajniji utisak na publiku.Ako uspeš u ovome da nađeš pravu meru, onda je uspeh zagarantovan. Ukoliko ovoga ima previše, onda počneš da se ponavljaš i postanše dosadan. Mera je osnovni zakon života.

Popuni praznine. Ako strepiš da ćeš preterati u svom zanosu, zapamti da moć sugestije može biti…moćno sugestivna! Nagoveštaj, diskretna najava, izazov i iskušenje, i tvoja publika neće ispuštati knjigu iz ruke do kraja priče. Nateraj čitaoca da aktivno koristi sopstvenu maštu, i napravćeš uzbudljivu prozu bez ikakve potrebe da koristiš eksplicitan seks.

Budi dosledan. Ovo je od ključnog značaja. Ako tvoji likova i tvoja priča mnogo zavisi od fizičkog kontakta i fizičke akcije, uz brojne masne detalje, onda će i tvoje scene seksa morati da budu takve. Ako su odnosi tvojih ljubavnika nežni, diskretni, puni obzira i moralnih dilema, onda će i njihov seks kroz tvoje pero biti takav.

Karakter je sve. Nervozna, plaha i oštra žena teško da će biti plišana u krevetu. Neka umetnička duša će biti očarana prelamanjem sunčevih zraka u partnerovoj kosi. Itd. Imajte u vidu karaktere svojih likova uvek kada je reč o dijalogu, jeziku i seksualnoj terminologiji. I nemojte da zaboravite da njihove emocije postoje i kada se seks završi. Osim ako nisu psihopate, al to je već poseban slučaj.

Do tebe je šta ćeš da radiš sa svojim likova i koliko od toga ćeš podeliti sa svojom publikom. Što god radio sa njima, pre,za vreme i posle pisanja, važno je samo jedno: uvek se staraj da njihovi odnosi budu realni, uzbudljivi, i učini svoje čitaoce sretnim i zadovoljnim. A seks mu tu dođe kao šlag na tortu.

Osim ako nisi neki novi Markiz. Al to je već neka druga priča.

Ako ti se sviđa, podeli...

Comments

Scroll Up