Kreativno pisanje i Content writing

Kakve su sličnosti i razlike između kreartivnog pisanja i pisanja sadržaja (Content writing)? Da li jedna kreativna duša može uspešno da se nosi sa zadacima prodaje i marketinga u pisanom obliku?

U mnogim kontekstima kreativno pisanje je vrsta pisanja koju obično uzgajamo iz školskog uzrasta. Šekspir, poezija, pa čak i stvaranje vlastitih priča su svi oblici kreativnog pisanja koje ili proučavamo ili stvaramo sami.

Kao što ime govori, kreativno pisanje je više na kreativnoj strani. Često se smatra umetnijom zahvaljujući tome što prevazilazi tipična pravila profesionalnog pisanja, ili čak akademskog i poslovnog pisanja. Kreativno pisanje može imati mnogo karakterističnih karakteristika, ali obično je opisno ili priča priču, a uključuje razvoj scena, zapleta, likova i pripovedanja.

Kreativno pisanje se obično čita zbog uživanja, bilo da je to u obliku nefikcije, poezije, romana ili čak u obliku filmova i video igara. Generalno, kada govorimo o pisanju koje se može smatrati kreativnim, ono takođe prati tipične književne trope u smislu pripovijedanja, upotrebe tema i nivoa emocije korišćene u pisanju.

Kao takav, ne možete očekivati da ćete na sledećem sastanku u kancelariji pronaći kreativno pisanje ili većinu marketinških primeraka (mada postoje izuzeci, gledamo vam pesme u celoj zemlji).

Šta znači pisanje sadržaja?

Kreativno pisanje u odnosu na pisanje sadržaja – Kopiraj blog 2U poređenju sa kreativnim pisanjem, pisanje sadržaja – takođe poznato i kao copivriting – spada u jasno definisan skup pravila i zahteva. U većini slučajeva stvaranje sadržaja za pisanje ima određenu svrhu i cilj.

Umesto ličnog uživanja, sadržaj ove vrste dizajniran je za jednostavnu potrošnju od strane ciljane publike i ima svrhu da bude ubedljiv i privlačan za čitaoca. Obično je pisanje sadržaja uključeno u marketinške materijale i kampanje marki, a mnoge kompanije imaju određeni stil ili ton sadržaja koji pisci moraju da se pridržavaju.

Pisanje sadržaja obuhvata širok spektar različitih oblika pisanja, uključujući pisanje za optimizaciju pretraživača, kako bi se podstaknule konverzije i prodaja i uopšte kako bi marka ili posao izgledali privlačniji i privlačniji široj publici. Društveni mediji, blogovi, e-knjige, infografike i još mnogo toga koriste pisanje sadržaja kako bi dodali svojoj profesionalizmu kao i da bi stvoreni materijal dali poseban štih.

Generalno, pisanje sadržaja koristi se u poslovnom okruženju ili na radnom mestu i namenjeno je opštoj virtuelnoj publici, definisanoj marketinškim planom tog posla.

Ključne razlike

Sada smo bolje razumeli razliku između kreativnog i sadržajnog pisanja; možemo da ispitamo šta ih razlikuje jedan od drugog.

Kao što možete očekivati, igra se čitav niz faktora koji čine ove stilove i oblike pisanja toliko različitima. Jednom kada ih vidite, više nikada nećete moći da gledate na pisanje kao na „samo pisanje“. Ove ključne razlike uključuju:

Svrha pisanja – Iako je kreativno pisanje namenjeno izražavanju osećanja, podsticanju misli i pružanju zabave, pisanje sadržaja dizajnirano je tako da privuče publiku i ostvari merljiv rezultat.
Stil pisanja – Kreativno pisanje može biti veoma cvetno i slojevito, ležerno slikajući sliku okruženja ili osobe. Suprotno tome, pisanje sadržaja trebalo bi da bude precizno, jasno i da pruži ubedljiv razlog čitaocu da sazna više o toj marki.
Tamo gde se koristi pisanje – Kreativno pisanje je često ograničeno na veb lokacije, romane i e-knjige, dok je sadržaj pisanja slobodnije dostupan na mreži, od kopiranja veb stranica do saopštenja za štampu i marketinga na društvenim mrežama.
Ton glasa – Kreativni pisci imaju mnogo više slobode kada je u pitanju ton glasa koji su odredili za svoje pisanje, dok se pisci sadržaja moraju držati unutar određenih parametara i tona koji odlučuje širi brendiranje kompanije.
Vremenska ograničenja – Iako ste možda navikli da provodite sate na kreativnom delu i danima uređujući, stvarnost je da je vreme u suštini kada je u pitanju pisanje sadržaja. Možda ćete naći da od vas traži da sastavite članak ili veb stranicu na kapu šešira, pa je neophodno verovanje u vaše mogućnosti brzog stvaranja sadržaja na kome je primećen.

Sličnosti

Sličnosti između kreativnog i sadržaja

Iako postoje neke sličnosti između stvaralačkih i sadržajnih pisaca, naime njihova veština stavljanja reči na papir ili ekran, veliki deo sličnosti se tu završava.

Iako se oni koji su vešti u pisanju mogu naći privlačnijim stvaranjem sadržaja za razliku od kreativnog pisanja vođenog emocijama, ako su skloniji većoj slobodi u pisanju, možda će im tranzicija biti izazov. Što ne znači da nije dostižno – ali pisanje sadržaja često nije tako lako kao što ljudi misle da bi trebalo biti.

Koji vam najbolje odgovara?

Dakle, koji vam najbolje odgovara? Možda vam srce leži od kreativnog pisanja ili vam se više privlači analitički i metodički stil koji pisanje sadržaja nudi. U nekim slučajevima kreativni pisci koji rade sa skraćenim radnim vremenom takođe nadopunjuju svoj dohodak sa pisanjem sadržaja sa strane, što znači da je moguće imati najbolje iz oba sveta – ako ste dobri u prelasku sa jednog stila na drugi.

Za one koji se prvi put bave pisanjem, vaša je najbolja opklada da igrate na svojim snagama. Ako je vaše pisanje fleksibilno, tačno i ubedljivo, tada bi pisanje sadržaja moglo biti vaš idealan spoj.

Ako želite da istegnete mišiće za pisanje kreiranjem sadržaja koji je fleksibilniji od većine, tada je Copifi mesto za početak. Registrujte se danas da biste otkrili autorsko kopiranje koje je savršeno prilagođeno metodički boljim kretanjima, od saopštenja za štampu do objavljivanja blogova i svega ostalog između.

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...