Kreativna blokada u pisanju?

Svi koji se bave pisanjem u različitim formama i oblicima su sigurno barem jedanput u svom radu doživeli muku “belog papira” i suočili se sa očajem nemogućnosti da se iz sebe iscedi jedna jedina reč, čak ni jedno slovo. Ako ste i vi to doživeli onda ste se susreli sa onom strašnom reči – kreativna blokada.

Ova vrsta blokade može doći u različitim oblicima. Može se destiti da ste se prihvatili teškog, obimnog i složenog projekta, te se osećate nedorasli zadatku koji vam se čini preteškim. Ili možda imate odličnu ideju, ali imate problem kako da je kreativno izrazite.

Često se može desiti da ne možete da se izborite sa nekim pasusom, ključnom reči, sloganom, i čini vam se da od svega toga neće biti ništa. Ili vam se jednostavno ne piše tog trenutka, mrzi vas da bilo šta smislite, i radije bi bili negde na drugom mestu i radili nešto sasvim drugo. I onda dođe do ovoga:

PRAZAN EKRAN + PRSTI NA TASTATURI + OČAJAN SI = KREATIVNA BLOKADA

Kopirajteri su posebno pogođeni ovakvim kreativnim blokadama. Za razliku od slobodnih pisaca, oni moraju da pišu “po zadatku”, u tesnim vremenskim rokovima i za klijente koji obično nemaju razumevanja za problematiku ove vrste.

[Tweet “Verba volant, scripta manent – Reči lete, ono što je napisano ostaje”]

 

Šta činiti u ovakvim situacijama?

Iako univerzalnog recepta nema, postoji nekoliko praktičnih i korisnih saveta koje možete da isprobate:

  • Nemojte se truditi da budete briljantni iz prvog pokušaja. Nemojte se ustručavati da napšete nešto “tanko”, loše ili besmisleno, neki smešan tekst koji ne biste pokazali ni vašoj rođenoj tetki. Najvažnija stvar u ovakvim situacijama je da napišete bilo šta, čak iako je daleko od perfekcije na koju ste navikli.
  • Zaglavili ste se, idite dalje. Ako vam se desi da počnete da se borite sa naslovom, nekim pasusom ili prelazom u tekstu, nemojte tvrdoglavo insistirati na tome. Zaobiđite ga i nastavite da pišete dalje. Ne morate sve da pišete po redu, onako kako treba. Uvek možete da se vratite na pojedine delove teksta i da ih dorađujete po volji.
  • Potražite inspiraciju. Vratite se izvornim materijalima u vezi vaše teme. Ponovo pročitajte kreativni brif, uputstva za upotrebu, i sve druge materijale koji su vezani za proizvod, ili uslugu. Ovi materijali često mogu biti dragocena pomoć za pronalazak nove inspiracije, novih ideja, na koje ste već verovatno i zaboravili.
  • Udahnite malo. Uzmite pauzu, opustite se. Popijte kafu, izađite sa se prošetate. Probajte da mislite na sve drugo samo ne na pisanje. Ponekad ovo provetravanje glave može da uspešno reši blokadu.
  • Mapirajte mozak. Obavezno probajte tehniku mapiranja uma, o kojoj smo govorili. Kad počnete da povezujte ideje i misli, često će vam se desiti ono čuveno “aha”! Kako se ovog nisam setio ranije? Počeće da naviru nove ideje i njihove međusobne veze, da ćete biti prilično iznenađeni.
  • Pobedite lenjost. Ponekad vam pisanje ne ide prosto jer vas mrzi da pišete, ulenjili ste se, nemate volje da radite bilo šta. Prisilite sebe da radite “na štopericu”. Naterajte se da pišete danas pre podne barem jedan čas. A onda popodne isto toliko. Odredite sebi raspored i vreme i držite se toga, i noktima ako treba. Ova vrsta samodiscipline često može biti presudna u vašem radu!

Nezgoda sa ovim kreativnim blokadama je što mogu da vas uvedu u spiralu blokada koje hrane jedna drugu. Jedini lek za ovako nešto je da odmah krenete da se borite sa problemom, primenjujući neke od gore napisanih saveta.

Moje iskustvo, koje vežbam sa polaznicima u online radionicama za kreativno pisanje, jeste da kao proverenu tehniku prevazilaženja blokade i pripreme za pisanje, koristimo tehniku mapiranja uma. Osnovni model izgleda ovako:

mapiranje

Tehnika mapiranja uma je vrlo korisna, jer vežbate povezivanje osnovne ideje/teme zapisanje u jednu složenu mentalnu igru, koja vam otvara brojne mogućnosti, podteme i insipiracije za pisanje. Takođe vam može mnogo pomoći i u vežbanju fokusa i izrade strukture za kratku priču, roman, dramu, tekst za blog, ili za bilo šta što hoćete da napišete.

Mapiranje, uma, kao i tehnike asocijativnog pisanja, često radim sa polaznicima radionica i seminara, i do sada su uvek dale zanimljive rezultate, korisne kao svakodnevna vežba u prevazilaženju kreativne blokade u pisanju.

Zurenje u prazan list papira, ili prazan ekran računara, nikada ne pomaže. Možete da gledate koliko hoćete pisanje neće poteći samo od sebe, tek tako.

Počnite da pišete nešto. Bilo šta.

Crtajte. Mapirajte vaša ideje. Pustite podsvest da za vas uradi glavni posao. Pravite liste reči, ideja. Radite bilo šta, samo da reči poteku. Onog trenutka kad započnete neku akciju, ubrzanje će doći samo po sebi.

I tada ćete početi sa pisanjem.

Ako ti se sviđa, podeli...