fbpx

Korisno (za pročitati!)

Neprestana trka za sigurnu budućnost utiče na kvalitet naših života. Stres, neredovna ishrana, umor, gubitak socijalnog života, neke su od ključnih posledica. Ovom spisku dodajmo i poznavanje normi standardnog jezika, našu pismenost.

Ovde ili za poneti?

Koliko puta nam se desilo da nemamo vremena ni za ručak ni za kafu. Srećom tu je ručak za poneti. Naravno, i kafa za poneti. I to je zaista dobro rešenje, ali ima jedan nedostatak. Nije u skladu sa jezičkom normom.
U našem jeziku predlog ne može biti ispred infinitiva. Predlog stoji uz imenske reči. Pojedini predlozi javljaju se u spoju sa prilozima. Predlog uz glagol ne može, nikada. Tako da svaki put kada potražimo kafu za poneti pravimo jezičku grešku.

Ništa za sakriti

Govornicima našeg jezika usladila se ova konstrukcija kao i kafa i ručak za poneti pa je danas možemo čuti uz sve više infinitiva. Pre par godina emitovana je emisija Ništa za sakriti. I ovo je greška, svakako. Rasprostranjenosti ovakvih izraza možda je doprinela i činjenica da je upotreba infinitiva u govoru i pisanju odlika krajeva u kojima je govor najbliži standardnom jeziku, odnosno, infinitiv je svojevrsni znak jezičke otmenosti.
Za pročitati, za videti, za očekivati, za čuvati… Nije u redu. Grešimo.
Infinitiv ne može iza predloga.
Korisno je da pročitamo ovaj savet. Korisno je za čitanje.
Nije konstrukcija za + infinitiv nezamenljiva, zar ne?

Upakujte, molim vas!

Ja znam koliko savremeni život iziskuje vremena pa vas neću gnjaviti činjenicom da ručak za poneti izbegavate. Gledajte da ručate kod kuće što češće. Ali, molim vas, ako vam je do jezika stalo, nemojte tražiti ručak za poneti. Zamolite u restoranu da vam obrok upakuju.

Ako ti se sviđa, podeli...