fbpx

Koliko često treba da objavljuješ na blogu?

 

BINGO. Ovo je pitanje svih pitanja za svakog Blogera. I jedno od prvih pitanja u radionici pisanja za Blog, koje mi svi, ali obavezno svi blogeri uvek postave. To je izgleda tolika muka i dilema, da zaboraviš na pisanje.

A odgovor može da bude još veća muka, kod mnogih “stručnjaka” ili “umetnika pisane blogerske reči (od glagola umetati, da se odmah jasno razumemo), se graniči i sa glupošću. Od onog…”kolko oćeš i duša ti ište”…pa sve do “ja spavam na netu, a ti?”.

No, šta je tu je. Ali, ipak da razjasnimo neke stvari. Iskustvo je čudo. Pravila pisanja – kvalietnog pisanja – takođe. Uostalom, blogeraj nije nikakva svemirska tehnologija. Ne moraš da budeš astronaut da bi bio dobar bloger. Dakle…

U online radionici pisanja za blog ovoj dilemi posvećena je čitava odvojena lekcija. I to sa pravom. Jer, količina i frekvencija objavljivanja postova na blogu predstavljaju ključ uspeha svakog dobrog blogera.

Jednom mesečno. Ko afrička šljiva.

To je bilo nekada, u povoju interneta i blogovanja. Danas, stvari stoje sasvim drugačije. Blog više nije lični dnevnik za fioku, i tvoje prijatelje i rođake. Mada, kod dobrog dela onih što danas bloguju izgleda da je vreme stalo. Oni i dalje pišu retko, tajnovito, pod pseudonimom, nema kontakta, nema slike, samo…njihovo delo. Tja. Neka im bude. Ovaj tekst ionako nije za njih.

Objavljivanje jednog posta mesečno…to mu dođe kao perioda. Tako sam i ja počeo (mada sam muško, valjda). Logika, kao i kod svakog početnika, je bila jasna: nisam znao koliko će mi vremena trebati za kvalitetan tekst, blog mi je bio usputna zanimacija, publika ko dve dlake u tri reda…I to je ok. Tako svi počnemo.

A onda vidim ove bolje od mene koji nešto pišu i kače skoro svaki dan. I shvatim koliko je moj mesečni blog bezveze. I niko ga ne čita. Ni ne znaju da postojim. Shvatim da je to bljak.

SAVET: Ovo kao da nisi pročitao. Ako kačiš post jednom mesečno, bolje ugasi blog i bavi se nečim drugim. Čist gubitak vremena i energije.

Jednom u nedelju dana. Solidan brak.

Ovo je već ozbiljnije. Sad si na pragu da budeš autor. Bloger. Možda će te neko i pročitati, sve dok ne provale da te ortaci i rodbina redovno lajkuju i škrabaju komentare kako je to jedinstveno, super, bravo majstore, u tebi čuči nešto…

U svakom slučaju, objavljivanje posta jednom nedeljno može da bude dobra početna strategija. Posetioci tvog bloga će imati priliku češće da čuju glas od tebe, saznaju neku novi informaciju, i moći će redovno da uživaju u tvom pisanju.

Međutim, do sada si sigurno već primetio da je prilično teško steći novu publiku i pratioce bloga. Problem je u tome što svaki drugi bloger takođe objavljuje jednom nedeljno. To baš i nije fer. To znači da u maloj bari ima mnogo krokodila koji se bore za svoje mesto pod suncem. I pažnju blogerske publike. To je bez veze, al to je što je.

SAVET: Obavezno počni da objavljuješ barem jedan tekst na blogu nedeljno. Ali, imaj na umu da je to privremeno. Ima i boljih strategija za uspeh.

Kad imaš nešto da kažeš. Ukrcao si se na Titanik. Bez pojasa i sa kartom u jednom pravcu.

Ako ovo misliš, onda si glavni junak horor priče koja se zove “Kako sam propao kao bloger”. Ovakav savet blogerima je ubica blogova #1. To je prosto sramotno, koliko se kvalitetnih blogera i tekstova ubije ovom logikom.

Mada, na prvi pogled, koncept izgleda sasvim logično. Najzad, zašto bi pisao kad ti se ne piše, ili nemaš šta da kažeš. Prosto, ha?

Problem je u tome što je smisao bloga kreiranja sadržaja koji komunicira sa tvojom okolinom, ljudima, svetom, biljkama, životinjama…što god da hoćeš. Štos je u kreativnom pisanju, traganju za smislom, razmeni ideja, učenju, dugovnom rastu. Na kraju krajeva, to je smisao kreativnog pisanja, zar ne?

Ali, to zahteva rad. Ogroman rad. Crnčenje u rudniku. Oči ispadaju. Ima dana kada reči teku kao reke. Ali ima i dana kad neće da izvire iz rupe. Ćute. Ne zarezuju te dva posto. Dođe ti da se obesiš, ili sve batališ i odeš u…

Međutim, to je tako u ovoj igri. U pisanju. I u nagradi. A slatka nagrada je široka i odana publika, novi prijatelji, nova iskustva i znanja, novac, poštovanje, autoritet, radiš od kuće. Sve to ide onima koji istraju. Je, oni znaju kako se ova igra igra. Ako ti je ovo cilj, na pravom si putu.

SAVET: Dala baba dinar da uđe kolo, daje dva da iz njega izađe. Ovo je prelomni trenutak u tvojoj blogerskoj karijeri. I zato,kad god poželiš da uništiš konkurenciju, uvek im poturi ovaj savet. “Piši kad oćeš, boli te uvo”. Recept za propast.

Nemoj da si blesav. Beži od ovoga kao đavo od krsta.

Svaki dan. Sreća u svakoj kući.

Pisanje i kačenje postova svaki dan je recept za uspeh. Tačka.

Ovo je pakleno teško, muka ogromna. Zahteva organizaciju, diciplinu i kvalitetan sadržaj (pisanja). Ali to si već čuo mnogo puta u životu – da posle pametnog i teškog rada, uvek dođe slatka nagrada.

Pogledaj kako svi dobri blogovi i dobri blogeri objavljuju tekstove gotovo svakodnevno, 24/7, ili čak i više puta dnevno. Moja dinamika je najmanje jedan post svaki dan. Oni znaju da je kvalitetan sadržaj tekstova ono jedino što se u ovoj igri pisanja, uspeha i uživanja, računa. Prema tome, sedi, piši, smišljaj, objavljuj, rešavaj probleme, angažuj i zabavi svoje čitaoce. Oni će te nagraditi svojim iskustvima i znanjem, a to je ono što je najvrednije.

Osim toga, dinamika objavljivanja zavisi i od teme o kojoj pišeš. Ako si ljubitelj književnih žanrova, proze i poezije, niko od tebe neće očekivati da svaki dan objaviš jedno umetničko remek-delo. Opet, ako pišeš društveno angažovane tekstove, eseje, ili rezepte za kuvanje, onda dnevno pisanje postaje od suštinskog značaja za tvoj blog.

SAVET: Dobro razmisli, da li je ovo svakodnevno pisanje i objavljivanje prava stvar za tebe. Ako nije, i to je u redu. Jednom ili dvaput nedeljno kačenje postova takođe može biti korisno za tvoju blogersku karijeru. Ne mogu (i ne treba) da svi budu na vrhu uvek najbolji.

Zbog svega ovoga, u online radionici pisanja za blog smo napravili nešto što se zove “Najbolja praksa objavljivanja”. Mali sistem najboljih praktičnih saveta, procedura i iskustava za pisanje i objavljivanje postova. Posebna lekcija samo za to. Što da bude teško, kad može i na lakši način. Kroz tuđa mukotrpna iskustva. U životu je uvek tako,zar ne?

 

[section title=““]

Usavrši svoje pisanje, sada!

darko profil 3 cb

Ja sam prof. dr Darko Tadić, i već 20 godina se bavim pisanjem, copywriting-om i komunikacijama.

Da li je pisanje tvoj život, tvoja strast, muza koja neće da te ostavi na miru? Ako jeste, onda iskoristi priliku i usavrši svoje pisanje. Radionice kreativnog pisanja služe upravo za to!

Ako si početnik u pisanju, nauči osnovne tehnike zanata pisanja, osnove dramaturgije izgradnje likova, postavke, tehnike pričanja priče. Možda  želiš da postaneš profesionalni pisac i da živiš od pisanja? Imaš svoj blog i voliš da pišeš?  Nauči sve o copywriting-u, pisanju za  Blog i Interent, freelancer poslu, i pisanju za biznis.

Radionice pisanja će ti u tome pomoći! Sve je u komunikaciji, zar ne?

[button color=“primary“ size=“small“ url=“https://www.kreativnopisanje.org/“ target=“self“]SAZNAJ VIŠE[/button]

[/section]

 

Ako ti se sviđa, podeli...

Ostavite odgovor