fbpx

Koliki je tvoj…Ego ?

 

 

Kada je reč o nagrađivanju, mnogi pisci su skloni da teže nagradama. Kako ti proslavljaš ono što si postigao danas ? Nagrađivanje je potrebno da bi se naglasila važnost prakse svakodnevnog pisanja, kao i proslavljanje tih uspeha. Ipak, fascinantno je koliko se izbegava pitanje nagrađivanja uspeha u pisanju.

Da li mi činimo neku uslugu, sebi ili drugima, izbegavajući nagrađivati sebe za ono što smo napisali ?

Pisanje kao nagrada sama po sebi

Neki pisci osećaju kao da ne zaslužuju nagradu jer nisu ispunili svoj cilj za taj dan, čak iako su napisali sve isplanirano za taj dan. Ponekad čak i kada pišeš, osećaš da to i nije baš ono što si ti želeo pa se podsvesno kažnjavaš za to tako što izbegavaš da sebe nagradiš za ostvareni rezultat. Neki pisci čak koriste nedostatak nagrađivanja kao vid motivacije, kako bi težili nečem većem.

Dobra ideja vs. loša ideja

Ako na bilo koji način kažnjavaš sebe, stvaraš negativnu vezu sa sopstvenim pisanjem. Ukoliko nisi zadovoljan što ne pišeš dovoljno, samo ćeš još više ometati proces pisanja, tokom kog itekako pišeš prave stvari samo se tebi to ne čini baš tako. Nagrade, sa druge strane, deluju podsticajno na pisanje i ako se uzme u obzir da stalno izdvajaš vreme kako bi pisao, to je herojski deo posla koji mnogima teško pada. Zato je ometanje poslednja stvar koja ti je potrebna.

Čudno je razmišljati o nagradama

Nekada je čak i teško pronaći odgovarajuću nagradu za pisanje tako da je lakše nastaviti sa radom onoga što si i planirao ili jednostavno odustati od svega. Sa druge strane, ako si planirao nešto što već neko vreme odlažeš onda to i nije loša ideja. Kada zadovoljstvo pronađeš u stvarima koje si inače odlagao zbog pisanja, onda se i to može nazvati nagradom. Ipak, to i nije sjajan izbor za nagrađivanje. To samo znači da treba unapred da odlučiš kako ćeš najbolje nagraditi sebe za ono što si napisao i samo tada sve ono što budeš radio nakon pisanja može se smatrati nagradom.

Pretpostavka je da ti nedostatak ideje koja bi to nagrada bila odgovarajuća, stvara osećaj da je uopšte i ne zaslužuješ. Takođe, to može i da umanji sam čin pisanja. Pisci često svoje velike želje i snove, ma koliko ih intenzivno želeli, odbace u stranu zbog nekih drugih, manje važnih sitnica koje takođe čine sastavni deo pisanja. Dakle, kada radiš na prevazilaženju raznih otpora koji ti se javljaju dok pišeš, to je zapravo vredno nagrađivanja.

    Nagrađivanje je  nešto drugo

Kada si zauzet pisanjem, ostavljanje prostora za nagrade može da izgleda kao još jedna od stvari na već dugačkoj „to  do“ listi. Da li zaista želiš da to tako  izgleda ?! Možda to osećaš kao nedostak snage koji bi te u toku dana sprečio da zastaneš i da sebi odaš priznanje za ono što si postigao kada je tvoje pisanje u pitanju.

Postoje i oni pisci koji su toliko konfuzni da se pridržavaju rokova koji ih samo opterećuju da im je nezamislivo da se zaustave na trenutak i da proslave svoje dotadašnje uspehe.

Postižu li se uspesi vredni nagrađivanja ?!

Pisci uvek imaju o čemu da pišu. Sledeći tekst, sledeći rok, sledeća ambicija. Kada imaš beskrajnu listu toga što bi trebalo da se napiše, imaš osećaj da nikada nisi postigao dovoljno. A zašto bi se onda nagrađivao kada ionako zaostaješ sa ciljevima i zadacima ?!

Pisanje koje sam sebi ne priznaš kao izuzetan rad, isisaće svu radost i život na kraju toga što je napisano. Tvoji kreativni rezultati koje si ostvario zaslužuju da budu izbalansirani sa odgovarajućim nagradama. Nemoj da dozvliš da prođe ni jedan dan a da ne proslaviš činjenicu da radiš na tome da se tvoj san ostvari, reč po reč.

 

*

       Pisanje je često samo po sebi nagrada. I ponekad to stvarno i jeste. Na kraju napornog dana, pisanje je ono što radiš da bi se opustio i nagradio sebe za svakodnevne obaveze.

Kada pišeš, imaj nameru da budeš nagrađen za to. Te namere mogu da budu direktno vezane za tvoje pisanje, a mogu da budu i neke kreativne ideje koje se odnose na nešto što si oduvek želeo. Kada želiš da budeš nagrađen, izaberi svoju nagradu pre nego što počneš da pišeš ili planiraj svoju nagradu uveče, zajedno sa onim o čemu bi želeo da pišeš naredni dan.

I na kraju, uloži napor da kroz svoj proces pisanja prođeš što brže možeš kako bi i nagrada brže došla. Nemoj da čekaš da ti se neka ideja javi pa da onda očekuješ nagradu već nagradi sebe zbog same činjenice da imaš ideju. A mi ćemo ti pomoći oko svega ostalog.

Ako ti se sviđa, podeli...
Scroll Up