fbpx

Kakva je vaša priča?

 

Ukoliko pogledate bilo koju knjigu iz samog vrha književnosti, dela Dostojevskog, Gogolja ili Andrića, uočićete da je ključ opijajuće moći njihovih misli, upravo originalnost. Njihova dela su snažna i uverljiva zbog toga što je svaka rečenica isceđena iz najdubljih slojeva duše pisca. Oni su zajedničkom iskustvu sveta doprineli tako što su taj svet sagledavali iz sopstvenih uglova.

Zajedničko iskustvo sveta i vi

Ono što bi svako ko piše odmah na početku trebalo da razume je da je najbolji način da se piše o svetu, upravo pisanje o njemu iz jedinstvene perspektive pojedinca. Ne postoji osoba koja na život gleda istovetno kao vi. Nikoga drugog na svet nisu doneli vaši roditelji, baš u trenutku vašeg rođenja i na mestu vašeg rođenja. Niko drugi nije doživeo vaša iskustva, nikome se nisu dešavale iste stvari kao što su se dešavale vama. Niko drugi nije doživeo vaš prvi susret sa knjigom koja vas je noćima držala budnim, vaš polazak u školu, vaš prvi poljubac. Neprocenjivo blago nalazi se u vama. Imate mogućnost da svetu donesete nešto što niko dosad nije doneo na isti način. Iskoristite to.

Spoznajte sebe

Mnogi će reći da je to lakše reći no učiniti. Posebno budući da smo otkako smo  naučili slova, čitali nečije tuđe misli i na svet gledali kroz stotine tuđih očiju. Zbog toga bi trebalo da zastanemo i da u tišini posmatramo sebe. Da se sprijateljimo sa sobom i dobro se upoznamo. Niko se ne suočava sa svetom na istovetan način i sa istim shvatanjima kao što to vi činite. Što pre utišate buku oko sebe i počnete da osluškujete puls sopstvenog bića, tim pre ćete zakoračiti putem originalnosti.

Zapitajte se koja su vaša ubeđenja. Čega se bojite? U šta verujete? Koji su vaši ciljevi? Kakvi vas motivi pokreću? Dok odgovarate na ova pitanja činite i prve korake ka pisanju o važnim stvarima.

Pogledajte ono o čemu ste dosad pisali. Da li u vašim tekstovima postoji motiv koji se ponavlja? Koja su to pitanja koja vas opsedaju i koja su vama važna? Pratite ih i pišite o njima. Donesite nam sopstveno viđenje sveta. Sopstveno viđenje pokretačkih snaga junaka vaše priče. Pružite nam jedinstveno sagledavanje njihovih odnosa. Rasvetlite nam zbog čega se junaci ponašaju na način na koji se ponašaju. Iskažite sve to svojim stilom. Kada pišete iz samog jezgra ličnosti, vaše delo će imati snagu, istinitost i uverljivost koji su neophodni da bi ono bilo originalno.

Preporuka za čitanje: Ovakve i još mnoge korisne savete možete pronaći u knjizi Doroteje Brend (1893-1948) , “Kreativno pisanje”. Čitajte i učite što više. Upišite neku od radionica kreativnog pisanja. Stalno uvećavajte riznicu znanja.

Autorski studio

Ukoliko već imate nešto napisano, nemojte se bojati da to pošaljete u Autorski studio. Dobićete korisne savete i povratne informacije od iskusnih pisaca i urednika. Spoznaćete snažne strane svog teksta, kao i delove koji bi mogli biti uverljiviji.
Ispričajte nam svoju priču!

Ako ti se sviđa, podeli...
Scroll Up