Kako smisliti naslov za knjigu?

Za mnoge kreativne pisce smišljanje naslova za knjigu predstavlja pravu noćnu moru. U igri je mnogo teških opcija: kako ostaviti prvi utisak na publiku, biti jedinstven, neponovljiv, originalan, izdvojiti se od gomile drugih naslova, privući pažnju…Dilema teška, muka velika!

Međutim, sa malo mozganja, dobre pripreme i nešto eksperimenta, naslov može biti slatko zadovoljstvo i pun pogodak. Isto se odnosi i kada je u pitanju izbor naslova za pesmu, kratku priču ili bilo koji drugi kreativan tekst koji napišeš.

Elementi dobrog naslova

Poetski jezik. Neki od najboljih naslova u literaturi, članaka na blogu i sl, koriste asocijativni jezik u naslovu. Kako to izgleda? Recimo “Prokleta avlija”, “Derviš i smrt”, “O miševima i ljudima”, “Lovac u raži”, “Skitam i pričam”, itd. U ovim i sličnim naslovima uvek se kombinuju asocijacije i poetike u dočaravanju suštine teksta.

Aktivne reči. Ovo su naslovi koji koriste jake reči koje prosto vrište i otimaju se za vaš pogled sa polica knjižara (plus dobar dizajn korica). “Tvrđava” je dobar primer za to, ili “Ubiti pticu rugalicu” ili “Igre prestola”.

Misterija/Sukob. Dobri naslovi uvek daju nagoveštaj priče koja dolazi. Ključ je u nagoveštaju sukoba ili nekakve tajne. “DaVinčijev kod” na primer”, ili “Rekvijem za jedan san”. Ako uspeš da u naslovu sumiraš sukob, ili glavnu tajnu tvoje priče, onda je to majstorski potez. Tako ćeš privući pažnju čitaoca sa samo jednom rečju, ili nekoliko reči.

Ime glavnog junaka. Često naslovi koriste imena junaka iz priče, plus neka misterija ili intriga koja je povezana sa njihovim imenom: “Slika Dorijana Greja”, “Životni put Pere Todorovića”, “Hari Poter i….”, i tome slično.

Imena mesta. I ovo može da bude zanimljivo i da odmah privuče pažnju publike. Pogotovo ako tvoja knjiga ima veliku i zanimljivu postavku, mesto gde se radnja dešava, a koja je bitna za samu priču. “Bife Titanik”, “Travnička hronika”, “Poslednji tango u Parizu”, “Berlin Aleksandar plac” su naslovi gde mesto radnje ima važan deo same priče, ili predstavlja veliku metaforu koja je presudna za razumevanje radnje, likova i njihovih sudbina.

Besmisleni naslovi. Neki naslovi su toliko bezvezni da odmah privlače pažnju svojom glupošću. Ovo može da bude zanimljiv marketinški trik, pod uslovom da ti knjiga takođe nije besmislena sama po sebu. “50 nijansi sive”, na primer. Ili “Da li Androidi sanjaju električne ovce”, i sl.

Naslov u okviru žanra

Ako pišeš komercijane priče, koje su čvrsto ukorenjene u određenom žanru (triler, ljubavni roman, istorijski roman, itd), vodi računa da naslov bude u okviru definicije žanra, odnosno očekivanja na koje je publika navikla. Moja preporuka je da ostaneš u ovkiru žanra, jer publika voli prečice koje odmah definišu o čemu se u tvom delu radi. Na osnovu toga oni donose odluku o čitanju i kupovini, a to se ipak računa, zar ne?

I na kraju, sve ovo pada u vodu ako imaš nesreću da naletiš na mecenu, sponzora ili izdavača koji ima književne ambicije i voli da kreira naslove (tuđih) romana po svom ukusu. Tada sve ovo baci u vodu i prekrsti se. Uz nadu da ćeš s njim ipak izaći na kraj i isterati svoje!

 

Ako te još nešto zanima, ili želiš nešto specifično da pitaš, obrati se za BESPLANTI SAVET. Ništa ne košta, a može da pomogne!

Ako ti se sviđa, podeli...

Ostavite odgovor