Kako se piše triler?

Neko je kidnapovan i tvoj protagonista pokušava da spreči njegovo ubistvo. Sat otkucava, ali im je auto upravo eksplodirao, zgrada u kojoj su bili je zapaljena, i dok se okreću da pobegnu, oni su licem u lice sa pištoljem… Šta sad? Pošto si ovde, očigledno želiš da odgovorite na to pitanje pisanjem sopstvenog trilera.

Šta je triler?

Triler je književni žanr. Trileri su mračne priče sa visokim ulozima i napetom zapletom. Žanr trilera često uključuje neočekivane obrte zapleta, zlog lošeg momka i napetost koja okreće stranice. Svaki roman može izazvati uzbuđenje, napetost, interesovanje i ushićenje, ali pošto su to primarni ciljevi žanra trilera, pisci trilera imaju laserski fokusiranu stručnost u održavanju interesovanja čitaoca.

8 vrsta trilera

Podžanrovi pisanja trilera uključuju:

  1. Psihološki triler
  2. Akcioni triler
  3. Kriminalistički roman/krimi fantastika
  4. Politički triler
  5. Misteriozni triler/misteriozni romani
  6. Špijunski triler
  7. Pravni triler
  8. Naučnofantastični triler

RADIONICE PISANJA

Upiši moje radionice pisanja i nauči zanat kako se pišu priče, romani, reklamni tesktovi, scenario ili drama. Talenat je tvoj, zanat moj.

POGLEDAJ RADIONICE

5 saveta za pisanje trilera

Iako je svaki triler jedinstven, većina trilera sadrži slične elemente koji ih čine efikasnim. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da napišete svoj sopstveni triler:

  1. Učinite svog glavnog lika privlačnim. U žanru trilera — baš kao iu stvarnom životu — sukob je retko tako jednostavan kao „dobar momak protiv lošeg momka“. Dobri trileri često imaju protagoniste koji su manjkavi i složeni. S jedne strane, vaš protagonista treba da bude dovoljno jak ili vešt da prevaziđe prepreke sa kojima će se neizbežno suočiti. S druge strane, čitaoci se odnose na nesavršene heroje, a posedovanje glavnog lika sa manama povećaće napetost i ulog u vašoj priči. Pre pisanja, razmislite o elementima pozadine vašeg glavnog junaka. Koje izuzetne sposobnosti imaju? Koje su njihove slabosti i nedostaci? Imati dubokog, trodimenzionalnog glavnog lika je suštinski sastojak uspešnog trilera.
  2. Uverite se da vaša početna scena ima dosta akcije. Kada pišete trilere, početna scena je posebno važna. Čitaoci bi trebalo da budu na ivici svojih mesta od prve stranice. Početna scena triler romana treba da uvede zločin, sukob ili ulog što je pre moguće. Ne brinite još o pozadinskoj priči ili ekspoziciji likova. Najbolji trileri privlače svoje čitaoce trenutnom akcijom, a zatim popune potrebne informacije o liku i priči kasnije.
  3. Napravite zanimljivog negativca. Na isti način na koji vaš protagonista treba da bude manjkav i složen, vaš centralni negativac ne bi trebalo da bude samo čisto zlo. Čak i ako su njihovi postupci neoprostivi, njihova motivacija treba da bude ukorenjena u vezi sa željenom ili emocijom. Drugim rečima, trebalo bi da budu motivisani sopstvenom uvrnutom, unutrašnjom logikom. U narednim nastavcima The Silence of the Lambs, čitaoci saznaju kroz flešbekove da je dr Hanibal Lekter bio svedok ubistva svoje sestre kada je bio mlad. Prema tome, dr Lekter nije samo psihopatski serijski ubica — on je osoba čije zle radnje potiču iz srceparajuće traume. Verovatnije je da će čitaoci biti angažovani u priči vašeg negativca i razvoju karaktera ako mogu da prepoznaju seme sebe u vašem antagonisti.
  4. Izgradite prepreke za svog glavnog junaka. Ako postoji jedna stvar u kojoj su svi autori bestselera trilera dobri, to je dovođenje njihovih likova u opasnost. Vaš glavni lik bi trebalo da doživi slom srca, traumu i anksioznost tokom cele knjige. Ponekad je najefikasnija prepreka otkucavanje sata ili striktno vremensko ograničenje za završetak njihovog zadatka. Ovo će osigurati da čitaoci stalno navijaju za vašeg protagonista i da će nastaviti da prelistavaju stranice da vide kako se junak izmiče iz opasnosti. Prepreke će takođe povećati narativno zadovoljstvo kraja knjige, kada vaš protagonista konačno savlada prepreke i trijumfuje nad nedaćama.
  5. Dodajte mnogo obrta zapleta i prekretnica. Više od bilo kog drugog žanra, pisanje triler romana zahteva da priča sadrži obilje zapleta, prekretnica i preokreta. Ako doživljavate blokadu pisca kada pišete scenu, zapitajte se šta bi čitalac mogao očekivati sledeće. Kako možete poništiti ta očekivanja? Ako vam scena izgleda bez događaja, razmislite o tome koji element zapleta ili lik možete uvesti da biste podigli ulog ili stvorili dilemu za svog glavnog junaka. Preokreti će osigurati da vaš triler okreće stranicu i onemogućiće čitaocu da ga odloži.

Želiš da naučiš zanat pisanja?

Upiši moje radionice kreativnog pisanja i nauči zanat pisca: kako se gradi priča, likovi, zaplet i još mnogo toga. Talenat je tvoj, zanat moj? Idealna kombinacija, zar ne?

Prati moj sajt

Ako ti se sviđa, podeli...