fbpx

Kako prepoznati pravog pisca

Svi mi kojima glava ne služi samo za frizuru, volimo da se igramo detekcije. Pošto smo deduktivne sposobnosti izoštrili na polju literarnog pregalaštva, zamolićemo vas da rešite jednu zagonetku. Pred nama su tri osobe koje se bave pisanjem. Pustićemo ih da vam se predstave, a vas ćemo zamoliti da identifikujete onoga za koga bi ste rekli da ima sve potrebne atribute, da bi se nazvao piscem:

  1. Ja sam pisac, i na kritike reagujem tako što ih ignorišem.
  2. Ja sam pisac, kritike doživljavam vrlo lično.
  3. Ja sam pisac, kritike me inspirišu da stvari pogledam iz drugog ugla.

Da bi smo saznali čiji je identitet pravi, pokušaćemo da raščlanimo motivaciju svakoga ponaosob. Kao i u detektivskim romanima, ponašanje aktera dovešće nas do istine.

 

Kuda nas vodi ignorisanje kritike?

Usudili ste se da ono što pišete podelite sa svojom okolinom, manje ili više stručnom. I dobili ste po njušci. Komentari i ispravke žacnuli su vas tamo gde ne treba. Iscedili ste na jedvite jade masu prideva, konstruisali fabulu tako da je za pravilno razumevanje bilo potrebno dodati uputstvo za upotrebu, i još bili srećni zbog sopstvene domišljatosti. Da bi zaštitili svoje čedo, kritičara ste nazvali naduvenim ignorantom. Pri tom ste propustili da primetite da se zapravo vaš tekst ponaša kao meteorološki balon u sudaru sa nadolazećom olujom. Razumno bi bilo preispitati prototip koji nije preživeo prvi test ispravnosti. Ali ne. Kontrola kvaliteta je neotuđivo pravo samog autora, jer je svaki tekst otisak duše. I nikakva radionica to ne može da unapredi, jer kao pisac se rađaš. Svi vrlo dobro znaju da je ’zavist gangrena pisaca’, pa ćete ignorisati sve savete, nastaviti uhodanim putem, i čekati prava vremena koja će iznedriti odgovarajuću publiku.

 

Kako pravilno investirati emocije?

Proveli ste silno vreme koje nemate nad svojim originalnim tekstom, mučeći se nad svakim zarezom i znakom pitanja. Stopili ste se sa junacima priče, i grejani kreativnim ognjem proizveli jedinstvenu leguru. Očekivani uspeh biće jednostavno neponovljiv u književnom svetu. A onda ste poštom dobili vrlo detaljno obrazloženu odbijenicu. Mnoge vaše originalne misli, koje su vam se u pola noći javljale i zahtevale da odmah slete na papir, bile su krvnički prežvrljane nečijom sadističkom rukom. Tužni događaj ponovio se nekoliko puta. Prokleta sudbina. Svet još nije spreman za delo toliko napredno da ste ga jedva i vi shvatili. Okoreli u izrazu koji je jedinstven samo zato što je vaš, smatraćete za nepotrebno da se tekstom pozabavite na drugačiji način. Suvišno bi bilo očekivati od vas da uvedete neku novinu. Da promenite stil, ili da se oprobate u nekom žanru koji bi bio primereniji vašem iskustvu. Otvorićete vratanca furune i prodžarati žar svežnjevima neshvaćene proze. Svet je na gubitku, a ne vi. Svi dobro znaju da rukopisi ne gore, pa ćete tako i vi, kada vas lepo i pokajnički budu zamolili, uspeti da ga napišete ponovo. Tim pre što je to jedini način na koji znate to da radite.

 

Šta dobijamo od suočavanja sa slabostima svoje veštine?

Davali ste delove svoga teksta na čitanje pismenim ljudima iz svoje okoline, i pre nego što ste ga završili. Bili ste energetski efikasni i štedeli sebi vreme i trud, a drugima živce. Imajući u vidu da svako zauzima posebno gledište, izložili ste svoje delo unakrsnoj vatri raznorodne kritike. Ranjenika ste potom odveli na kurs kreativnog pisanja i ostavili na odeljenju intenzivne nege. Ni sami niste znali dokle se sa tom naukom literarne reanimacije uznapredovalo, dok kura nije počela da daje prve rezultate. Tekst je svakim danom sve više jačao, zahvaljujući transfuziji novih trikova i amputiranju suvišnih gangrenoznih rečenica. Svesni dubine svog neznanja, a lišeni beskorisne sujete, uprli ste kao veseli đak prvak da naučite sve što je učitelj bio u stanju da vam prenese. Tako ste spasili plod svoje muke od razornog podsmeha publike, i dali mu šansu da nesmetano buja pod suncem tuđe profesionalne paske. Ionako mu niko ne može oduzeti onu posebnost kojom ste ga hranili kroz pupčanu vrpcu razapetu između vas. Dali ste svetu primereno delo, a zauzvrat dobili verne čitatelje koji vape za još, s pravom ubeđeni da još niste rekli svoju poslednju reč.

Verujem da su nas ove istražne radnje dovele do istovetnog rezultata. I nadam se da ćete se i vi više baviti svojim pisanjem kao zanatom koji se uči, nego sobom u primamljivoj ulozi pisca.

 

 

 

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...