fbpx

Kako kreirati likove kojima publika veruje

Ukoliko želiš da pišeš i stvaraš kompleksnije likove, to zahteva vreme, vreme provedeno u razmišljanju. Razmisli kako treba da izgledaju tvoji likovi, odakle su, šta ih motiviše i slična pitanja koja treba da postaviš. Ova pitanja pružiće ti strukturu za važan proces pisanja koji te čeka.

Čitalac ne mora da zna sve te detalje, ali tebi je važno da ih sve sprovedeš u delo. Što bolje poznaješ svoje likove, radnja priče realnije će se odvijati i završiti na kraju.

Gde žive tvoji likovi ?!

Podešavanja na početku pisanja predstavljaju najvažniji element bilo koje priče. Definitivno je tačno da lik, ako ne i sama priča, na mnogo načina raste i razvija se uz osećaj mesta dešavanja radnje. U kojoj zemlji žive tvoji likovi ? Koji je region u pitanju ? Da li žive sami ili imaju porodice ? Urbana sredina ili neko imanje ? Kako je uopšte došlo do toga da tamo živi ? Kako se oseća zbog toga ? Odgovori na ova pitanja pomoćiće ti da stvoriš dobru osnovu za dalji tok priče.

Odakle su tvoji likovi ?

Vrlo značajna smernica takođe je i pitanje- gde život tvog junaka počinje ? Nije ista atmosfera ako je odrastao u šumi, nekom malom gradu ili se školovao u Londonu. Očigledno, ovo veoma utiče na detalje poput npr ljudi koje poznaje tvoj lik, reči koje koristi u komunikaciji sa drugima, kao i načina na koji oseća stvari koje se dešavaju u njegovom neposrednom okruženju.

Koliko su stari tvoji likovi ?

Iako bi ovo moglo izgledati kao veoma očigledno pitanje, važno je doneti jasnu odluku o tome pre nego što počneš da pišeš. U suprotnom, nećeš moći opisati detalje na pravi način. Na primer, da li junak tvoje priče ima mobilni telefon, fiksni ili čak oboje ? Da li pije martini ili neko jeftino pivo ? Da li ga roditelji još uvek pomažu finansijski ili se brine o njima, šta će im se desiti kada ostare za koju godinu ?

Kako se zovu karakteri u tvojoj priči ?

Da li bi ruža pod nekim drugim imenom imala isti miris ? Imena imaju svoju sopstvenu priču i identitet. Ime će da odredi da li će ti likovi biti Jevreji ili veterani drugog svetskog rata. Pravilno odrađena nomenklatura doprinosi karakterizaciji. Ime lika pruža puno informacija, ne samo o etničkoj pripadnosti. U pitanju je pozadina karaktera- starost, pripadanje određenoj društvenoj klasi i slične stvari.

Kako likovi izgledaju ?

Da li su dovoljno visoki, da možeš da im vidiš vrh glave čim uđeš u kafić ? Da li može da primeti prašinu na vrhu frižidera ? Ima li problem sa težinom i izbegava li da se pogleda u ogledalo ?

Ne moraš da imaš kristalno jasnu siku o svom liku, fizički detalji pomažu čitaocima da veruju u lik, a tebi pomažu da zamisliš kako se junak tvoje priče kreće kroz svet.

Kako se junak priče nosi sa konfliktima i izazovima ?

Većina priča uključuje i neke elemente sukoba i promena. Ovo je jednostavno deo onoga što priču čini pričom. Moraš da definišeš da li će tvoj lik biti aktivan u svemu tome ili pasivan. Ako ima konflikt sa nekim, da li se sklanja, poludi ili radi na sopstvenom dubokom disanju ? Kada dođe do neizbežne promene, koga će prvo pozvati da razgovara sa njim ?

Koji je glavni cilj priče ?

Ako pišeš neku dužu priču ili čak roman, moraćeš više puta da postavljaš sebi ovo pitanje. Mnoge akcije koje tvoj lik bude preduzimao kretaće se u rasponu od presecanja stvari do pokušaja ostvarenja nekih ličnih dostignuća. Ovo dostignuće obično predstavlja zbir svih onih odgovora koje si davao na prethodna pitanja.

Ako sumnjaš kako će se tvoj lik ponašati, zapitaj se šta želiš da postigneš kroz datu situaciju i razmisli o odgovorima koji će ti se pojaviti u milsima. Za sve ostalo, dovoljno je da pošalješ mail.

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...