fbpx

Kako da završiš priču na pravi način

Mnogi uspešni autori mogu da potvrde činjenicu da je primarna korist praktikovanja umetnosti pisanja, bilo da to radiš dobro ili lošije, ta što ti ujedno omogućava i lični rast i razvoj kroz nju. Iako ne postoje neka brza i univerzalna pravila pisanja koja mogu da se primene na svakoga, sledeće smernice mogle bi da ti pomognu da brzo i efikasno pronađeš sopstveni način dobrog pisanja.

Ubaci neke značajne misli u zaplet radnje

Kada želiš da napišeš neku zaista dobru priču, možeš da se suočiš i sa određenim izazovima tokom rada. Kada na kraju dođe do završnog pregledanja i proveravanja teksta, ovaj proces će ti biti dosta olakšan ukoliko si na početku dobro odradio osnovne stvari.

Svaki pisac ima svoj sopstveni pristup tekst i načinu na koji će ga pregledati i utvrditi da li tu još nešto nedostaje. Ako pišeš već neko vreme, onda ti je sigurno poznat način na koji tvoj mozak funkcioniše i kakva struktura teksta je potrebna kako bi postigao velike rezultate kroz ovaj proces.

Ukoliko ipak tek počinješ sa pisanjem, onda ćeš sve što ti je potrebno, naučiti kroz samo pisanje, sopstveno. Od mesta na kome treba da naučiš kako da popraviš neke delove teksta pa do ostalih tehnika koje će ti kasnije olakšati lični razoj autora u tebi.

Značaj preliminarnih teza

Iako je dobra zamisao da testiraš svoje ideje tako što ćeš se konsultovati sa piscima koji imaju više iskustva od tebe, nije pametno da dobiješ povratne informacije već u ovoj fazi pisanja. Potpuno se fokusiraj samo na priču koju pišeš. Ako se eventualno suočavaš sa kreativnom blokadom, nemoj da dozvoliš sebi da prekineš sa pisanjem. Iz bilo kog razloga.

Iskusniji autori pridržavaju se kontinuiranog rasporeda pisanja kroz neki duži vremenski period. Imaj na umu rokove, motivaciju i ono što naučiš kroz lično iskustvo.

Budi spreman na česte ispravke

Vremenom ćeš shvatiti da, možda jedina stvar koju nisi planirao jeste vreme provedeno u radu, od prve do konačne verzije toga što pišeš. Na jedan način, ovo predstavlja suštinu procesa. Možda ćeš se osećati inspirisanim dok pišeš, ali prva verzija rada uglavnom i ne ispadne onako kako si očekivao.

Ovo može da utiče na tebe tako da se osećaš zbunjeno, rasejano i neorganizovano. Možeš čak i potpuno izbaciti velike delove teksta. Dijalozi eventualno zvuče neuverljivo i nekako stegnuto. Budi siguran da je kod svakoga ista ova priča sa prvom verzijom rada.

Kao i svaki pisac na svetu, moraćeš da zasučeš rukave i da preurediš delove koji ti se učine kritičnim.

Zahtevaj povratne informacije

Kada pomisliš da je došlo vreme da unaprediš svoje pisanje, krenućeš da dobijaš povratne informacije od drugih pisaca ali i od čitalaca koji prate tvoj rad putem društvenih mreža. Nemoj da budeš iznenađen ako se od tebe bude tražilo da tekstove još poboljšavaš, kako bi svaka naredna verzija bila bolja od prethodne.

Kreni tako što ćeš da utvrdiš da li postoje neka pitanja vezana za samu strukturu, a koja bi trebalo da rešiš, a zatim fokusiraj se na samu temu o kojoj pišeš i da li tu treba napisati određene izmene.

Kada god imaš nedoumicu da li nešto funkcioniše, zastani i pogledaj šta je to što ti lično možeš da uradiš odmah sada kako bi bio bolji pisac. Nemoj da sediš i samo se nadaš da će to čitaoci sami primetiti.

Ako želiš da ono što si napisao bude najbolje, preispitaj se sa svojim najznačajnijim čitaocem, koji ima uvek prave ideje za tebe i koji se nalazi u tvom umu. A možeš uvek i nama da pošalješ mail.

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...