fbpx

Kako da zaradiš pare od pisanja?

„Najgora stvar koju si napisao je ipak bolja od najbolje stvari koju nisi napisao“

(Moja omiljena izreka)

Mnogi mi stalno postavljaju ovo pitanje. Izgleda da je to majka svih pitanja kad se stigne do priče o pisanju. Kao, znaš, sve je to lepo književnost, mislim, ovo-ono, zanat i to, ali…gde je tu lova? Slava? Kako da se napiše bestseler? I vredi li to truda i može li se to kod nas?

Odgovor je da…može. Samo ima par caka i zanata koji mora da se savlada, pod pretpostavkom da već znaš sva slova i gramatiku maternjeg jezika. Evo pitanja koje mi polaznici radionica i pratioci sajta najčešće postavljaju:

“Želim da mi se knjiga štampa i prodaje, prosto i jednostavno. Da li to znači pisati komercijalno, za tržište, i kako”?

Prvo i osnovno jeste da kada rešiš da pišeš za tržište, odnosno rado čitana dela za masovnu publiku, moraš da razrešiš neke dileme i proučiš ključne karakteristike žanrau kome se odlučiš da pišeš. Ako pišeš ljubavne romane, krimiće ili horor priče, moraš dobro da savladaš pisanje u žanru, njegova pravila i standarde (konvencije), nego kada pišeš nešto slobodnim stilom, što se uopšteno prevodi kao književnost.

”Da li pisanje u žanru i za tržište, povećava šanse da budem objavljen”?

Zavisi. Izdavačke kuče (nema više državnih) ne žive od donacija i subvencija, niti su humanitrarni fonfovi ili socijalne ustanove. Oni žive isključivo od profita. Nije da oni ne vole klasičnu književnost, ali prosto žive od tržišta i za čitanost knjiga. E sad, što narod više voli Pračeta ili Kuelja, od Šekspira, to je druga priča.

U svakom slučaju, ako hoćeš da pišeš tiražnu komercijalu, najvažnije pitanje koje sebi treba da postaviš je da li te to čini srećnim? Ako je odgovor pozitivan, onda si na konju i sedi da pišeš. U suprotnom, piši onako za svoju dušu, pa šta bude biće. Jednog dana.

”Ne volim krimiće i ljubiće, i tome slično, ali to je jedini način da me štampaju i da zaradim lovu i slavu. Da li da pišem takve knjige”?

Ako ne voliš i sam ne čitaš takve žanrove, bolje nemoj ni da počinješ. Teško je pisati nešto zašta nemaš motiv i strast. Pisati nešto što te ne leži može biti teška noćna mora.

Ali, ako voliš to što pišeš, bićeš na istoj talansoj dužini kao tvoja publika. Uspeh je onda sasvim izvestan!

”Da li da pišem knjige koje su u trendu”?

Mnogi pisci ne shvataju da je to taktika vrlo visokog rizika. Pisanje u trendu može doneti trenutni uspeh i prodati knjigu, ali smo dok takav trend traje. To zahteva izuzetnu sposobnost trčanja na krakte staze, recimo da objaviš tri knjige za godinu dana, a to nije lako. Postoji opasost da se ponavljaš i da kvalitet tvog pisanja prilično varira, što baš i nije preporučljivo. Naročito ne za one pisce koji sporo pišu, i bave se jednom knjigom više od godinu dana!

”Kako da počnem da pišem za tržište”?

Uvek je potrebno (i korisno) da se uradi temeljno istraživanje teme o kojoj se piše. Poznavanje žanrovskih pravila je izuzetno važno, ali poznavanje publike za koju se piše još i više. Zapamti: svaki izdavač može da prihvati tvoju knjigu. Ali publika je ta koja će je uzeti sa police ili neće.

Najidealnije kombniacije je da ti, tvoj izdavač i tvoja publike želite tvoju knjigu. Poradi na tome!

”A kratke priče i poezija”?

Kratke priče i poezija se objavljuju u potpuno drugačijem čitalačkom okruženju nego komercijalne knjige. Pre svega zato što ne donose – profit. U tom smislu, književni časopisi i slična periodika je najčešće mesto gde mogu da osvanu tvoje kratke priče i pesme. Ali tu se nekim parama ne nadaj. Ove forme uglavnom čita odabrana i izbirjiva publika koja prati književnost generalno.

Ovde je važno da shvatiš šta uredništvo ovih časopisa traži i da se uklopiš u ove formate. Isto važi i za izdavačke kuće koje žive od komercijalne literature, svidelo se to tebi ili ne. Zato, ako se odlučiš da od tvog pisanja napraviše neke pare (i popularnost), otiđi u najbližu knjižaru, ili poseti sajt najvećih izdavača. Onda idi na rubriku HIT ili BESTSELER pa vidi naslove koji se šampaju i prodaju u velikim količinama.

A onda sedi, zaoštri tastatutu i – oprobaj svoju sreću! Ko zna? Ako ubodešt pravu komercijalnu stvar, sa mnogo seksa, krvi i neobičnih zapleta – možda pronađeš svoju zvezdu!

Usavrši svoje pisanje, sada!

darko profil 3 cb

Ja sam prof. dr Darko Tadić, i već 20 godina se bavim pisanjem, copywriting-om i komunikacijama.

Ako si početnik u pisanju, nauči osnovne tehnike zanata pisanja, osnove dramaturgije izgradnje likova, postavke, tehnike pričanja priče. Možda  želiš da postaneš profesionalni pisac i da živiš od pisanja? Imaš svoj blog i voliš da pišeš?  Nauči sve o copywriting-u, pisanju za  Blog i Interent, freelancer poslu, i pisanju za biznis.

Radionice pisanja će ti u tome pomoći! Sve je u komunikaciji, zar ne?

SAZNAJ VIŠE

 

Ako ti se sviđa, podeli...

Comments