Kako da skratiš kratku priču?

 

Pre neki dan mi je jedan pratilac sajta postavio pitanje: koliko njegova kratka priča treba da bude – kratka?

A onda sam se setio da me svi moji polaznici online radionica pisanja, pre ili kasnije pitaju isto to. Zašto se kratka priča zove kratka, a to je u stvari po naški lepo nazvano pripovetka. I koliko kratka treba da bude u smislu dužine i debljine: jedna strana, dve, pet, ili nešto ko haiku – jedna reč ili rečenica?

Sa druge strane, pisci se sudaraju i sa nekim urednicima književnih časopisa, portala na netu, ili vlasnicima blogova kad pišu kreativna dela za njih. Naruče im kratku priču ili post, a onda ih ovi proganjaju sa istim pitanjima u vezi debljine, dužine, broja strana ili reči…

Ja se držim onoga da kratka priča/pripovetka treba da bude što mršavija. Iz razloga jednostavnosti, efekta, značenja i suštine. Zato je i kratka. Ako nećeš tako nešto, onda sedi i piši roman. Prosto ko pasulj.

Dakle, kada si se već raspisao, kako da skratiš kratku priču da ona bude ono što jeste?

#1 PRVO, PRELOMI MOZAK.

Među nekim piscima postoji uverenje da mnogo znači MNOGO reči. To prosto nije tačno. VELIKE kratke priče dolaze u malim pakovanjima!

Zato je tako teško pisati kratke priče. U malo pakovanje mora stati toliko značenja koliko je često teško spakovati u jedan debeli roman. Jednostavno i fokusirano pisanje uvek vodi ka moćnim emotivnim doživljajima. Seti se “jednostavnost je vrhunac prefinjenosti”. Priče koje počnu odmah na prvoj strani, imaju veće šanse da privuku više pažnje, nego one što se bore za svoj trenutak, tamo negde u priči.

Da li je lako pisati kratko? Ne. Zato nemoj da oklevaš da se upustiš u avanturu kratke priče. Svi ih vole. Jer, ponekad je manje – bolje.

[section title=””]ekursevi

ISKORISTI PRILIKU – UPIŠI E-KURS!

E- kursevi su poseban oblik online radionica u kojima možeš da učiš veštine i zanat pisanja potpuno samostalno, bez mentora.

Odaberi temu, upiši kurs i dobijaćeš lekcije i vežbe direktno elektronskom poštom u tvoj Inbox.

[button color=”primary” size=”small” url=”https://www.kreativnopisanje.org/besplatni-sadrzaj/” target=”self”]SAZNAJ VIŠE OVDE[/button]

[/section]

 

#2 POČNI NA PRAVI NAČIN.

U najboljem mogućem slučaju, tvoja kratka priča bi trebalo da počne pre nego što počneš da je pišeš. Dok mantraš da ti stigne inspiracija, razmišljaj o tome kako će početak tvoje priče iznedriti dobar završetak.

Na primer: ako zamisliš kratku priču koja će pratiti životni put jednog prodavca cipela od njegove treće godine u vrtiću, pa preko tri neuspešna braka i na kraju njegove smrti, sva je prilika da će to biti prilično, dugačka, stvarno dugačka kratka priča.

Ali, ako zamisliš kratku priču koja je isečak iz života glavnog junaka – možda neka značajna večera, ili rođenje deteta, možda će biti mnogo efikasniji model da isporučiš ono što je ključno u njegovom životu, na jedan dubok i izražajan način, uokviren pomenutim događajem.


 

ZIVOTNIVEK-PRICE

Slika. Životni vek kratke priče. (iz radionice kreativnog pisanja)


 

#3 KORISTI PRAVU OPTIKU.

Zamisli da je tvoja kratka priča filmska kamera. Da bi se priča učinila maksimalno efikasnom i zanimljivom, fokusiraj se vrlo krupno na karakter junaka ili na odabrani događaj. Istraži malo ovaj trenutak iz različitih uglova. Ubaci usporen snimak, promenu ekspozicije, menjaj kolore….

Ponekad, naizgled mali i beznačajni trenuci mogu imati ogromne, čak nezamislive posledice i značenja. Taj trenutak može biti krajnje običan (čovek pokupi svoju ćerku iz škole), ili vrlo dramatičan (žena sedi u prijemnoj sobi urgentnog centra). I znaj da uvek ima izuzetnog potencijala u nazigled “običnim” trenucima. Zar ne?

#4 SKICIRAJ KARAKTERE.

Kratka priča uopšte ne mora da “uradi” nešto. Dovoljno je da “bude”. Ona ne mora da bude roman, ili slično “dugačko” delo, u kome ima dovoljno vremena i prostora da se postigne vrhunac radnje, koja se gradi od scene do scene.

Istraži karakterne slabosti i vrednosti svog junaka. Možda će na kraju tvoje priče postojati neupadljivi trenuci u kojima tvoj lik ima priliku da nešto promeni kod sebe. To će mu udahnuti realan život, bez obzira šta se stvarno desi na kraju. Nekada je i sama želja, promena sama po sebi.

[section title=””]seminars

SEMINARI I RADIONICE

Voliš seminare i raidonice pisanja uživo? Prijavi se za jednodnevne seminare  /radionice na posebno odabrane teme iz Kreativnog pisanja, Copywritinga i pisanja za blog.

[button color=”primary” size=”small” url=”https://www.kreativnopisanje.org/seminari/” target=”self”]POGLEDAJ SEMINARE[/button]

[/section]

 

#5 PRERADI TVOJU POSTOJEĆU KRATKU PRIČU.

Ponekad se u jednoj kratkoj priči, može pronaći još nekoliko, još kraćih!? Na primer, možeš da uzmeš neku stvoju priču koju si davno napisao, odrediš neke najzanimljivije momente, a onda napraviš novu kratku priču zasnovanu na odabranom trenutku/događaju.

Ili možeš da odabereš neki lik (sporedan obično), i od njega napraviš glavnog junaka potpuno nove kratke priče! Zanimljivo, zar ne?

Ovu igru sa strukturom, pričama u priči, u online radonicama kreativnog pisanja vežbamo u odeljku “Struktura i linija zapleta”. Ovde i na grafički način pokušavam da polaznicima dočaram ovu jednostavnu tehniku krojenja zapleta.

I da, da ne zaboravim: skraćivanje kratke priče, brušenje pojedinih reči, “šišanje” dugačkih pasusa, korektura i lektura…sve to može biti prilično zamoran posao. Ali zato rezultat – čvršća priča, zgusnuta radnju, slojevito pisanje – je uvek najveća nagrada.

 

[section title=””]

Usavrši svoje pisanje.

darko profil 3 cb

Ja sam prof. dr Darko Tadić, i već 20 godina se bavim pisanjem, copywriting-om i komunikacijama.

Da li je pisanje tvoj život, tvoja strast, muza koja neće da te ostavi na miru? Ako jeste, onda iskoristi priliku i usavrši svoje pisanje. Radionice kreativnog pisanja služe upravo za to!

Pridruži nam se na sajtu kreativnog pisanja i uživaj zajedno sa nama!

[button color=”primary” size=”small” url=”https://www.kreativnopisanje.org/” target=”self”]SAZNAJ VIŠE[/button]

[/section]

 

Ako ti se sviđa, podeli...

Ostavite odgovor