Kako da se tvoja poezija razlikuje od drugih?

 

Odlučio si da objaviš svoju pesmu u nekom književnom časopisu, na tvom blogu, pesničkom portalu. Ili čak zbirku pesama koju je (nekim čudom) prihvatio izdavač. Ali, tvoje slatke muke ne da ostaju, nego tek počinju: kako da znaš šta je to što jednu pesmu čini izuzetnom, a drugu sasvim prosečnom?

Stvar je u tome da kada svoje pesme šalješ urednicima i izdavačima, ti si jedan od mnogih pisaca što rade to isto, i potrebno je da se razlikuješ od konkurencije, kako bi ostao u igri.

Dakle, šta je potrebno da znaš da bi tvoja poezija našla svoje mesto u ovoj gladijatorskoj areni? Evo nekoliko saveta iz mog iskustva.

[Tweet “Pesma nikada nije završena, samo je napuštena.”]

Mali podsetnik za neobjavljene pesnike

  1. Čitaj pesme. Ako ne čitaš i ne pratiš savremenu poeziju (čitaj konkurenciju), jer u suprotnom nećeš imati pojma kako se tvoj rad uklapa u modernu pesničku scenu. Prati pesničke blogove, sajtove, portale i pretplati se na neki književni časopis, tumaraj po književnim večerima i promocijama i čitaj, čitaj i samo čitaj!
  2. Moraš da znaš šta je dobra poezija. Postoji razlika između sladunjave, besne tinejdžerske poezije, i dobro skrojenih, misaonih, dubokih, izazovnih stihova. Potrudi se da budeš realističan u vezi svojih pesama. Posmatraj ih kritički. To uvek vodi ka poboljšanju tvog rada (nemoj da preteruješ sa kritikom, ipak).
  3. Pokušaj da razmišljaš onako kao što to niko nije pre tebe. Odaberi svoj glas, svoj ugao gledanja na stvari. Budi jedinstven. Da, mislim, uveć će ti reći da nema ništa novo pod kapom nebeskom. Poetika je završena sa starim Grcima. Bla, bla. Ne radi se o tome. Stare ideje se uvek mogu sagledati na nove načine.
  4. Rizikuj. Jednom kada počneš da pišeš poeziju sigurnom rukom, vreme je da napraviš veliki korak napred i izađeš iz svoje kutije. Šta je to što možeš da uradiš bolje, veće, divlje, snažnije – ili mnogo suptilnije? Pesme koje su izazovne su pesme koje privlače pogled urednika i izdavača.
  5. Razmišljaj kao urednik. Postoje neke stvari koje urednici i izdavači obavezno uzimaju u obzir kada čitaju tvoju poeziju: broj reči, format, estetika. I to se računa.
  6. Budi kratak. Poezija je kondenzovani jezik, do izvesne mere, tako da ako si sklon da pišeš dugačke pesme, vreme je da usvojiš pristup “manje je više”, kada je tvoja poetika u pitanju.
  7. Ostavi nešto za maštanje. U stvari, ostavi dosta toga. Moraš da se odupreš potrebi da opišeš, objasniš, ilustruješ, nacrtaš…Nemoj da manipulišeš svojim čitaocem da on mora da misli tačno onako kao što ti misliš. Umesto toga, pozovi ga da iskusi tvoju poeziju na svoj način. U umetnosti se često više računa ono što nije eksplicitno izrečeno, nego ono što je objašnjeno u detalje.
  8. Budi hrabar. Istraživači nisu napravili sebi slavu i ime tako što su hodali kao po jajima na nepoznatoj teritoriji. Isto tako i pesnici. Kopaj duboko po sebi. Nemoj da se plašiš onog što ćeš pronaći, kada zaista sagledaš ko si ti u stvari. A onda, pusti reči da teku.
  9. Smeh je lek. Ako u svojim pesmama povremeno dopustiš humor, ironiju, ili momente lucidnosti, desiće se kao kad podigneš roletne pa pustiš malo sunca u sobu. Znati kada treba da da se uzdržiš od humora, a kada da dopustiš smehu da izađe napolje, jeste mnogo korisno za tvoje pisanje. Urednici vole izazov, bljesak osmeha, ili nešto što je provokatinvo, neobično i atraktivno, s vremena na vreme.
  10. Piši bolje. Svi ovi gore napisani saveti svode se, u suštini, na jednu stvar: ako želiš da te vide, razlikuju i poštuju – piši bolje. Uzmi časove pisanja. Čitaj. Uči. I, naravno, šalji redovno svoje rukopise drugima na čitanje.

U online radionici za pisanje poezije, učimo brojne zanatske tehnike pisanja poezije, što ti može pomoći da se upoznaš sa tradicionalnim poetskim formama, zanatskim tehnikama metra, stope, rime…  Ovo će ti svakako biti od koristi da bolje razumeš, pišeš i čitaš poeziju, naročito onu od konkurencije.

Na kraju ćeš pobediti, sasvim sigurno.

Ako ti se sviđa, podeli...

Ostavite odgovor