fbpx

Kako da pojačaš moć svog pisanja ?!

„Dobar tekst je internacionalan, u bilo kojoj fazi pisanja da se nalazi.“

 

 

 

Ono što pišeš trebalo bi da na neki način doprinese tvojoj publici, a takođe i da ih edukuje o nekim činjenicama koje su možda tokom procesa pisanja zaboravili. To može da bude velika odgovornost za jedan tekst, tako da sve ono što napišeš možeš da smatraš delom jedne velike, content marketing, slagalice.

Sigurno će ti se javiti pitanje kako da sve te delove spojiš, kako bi se čitaoci više angažovali oko toga o čemu pišeš i pratili tvoj rad ?!

Unutrašnji linkovi: strateški način povezivanja

Dobra je preporuka da budeš selektivan kada je reč o hiperlinkovima koje uključuješ u svoje tekstove.

Iako ti ovi linkovi omogućavaju da pronađeš spoljne izvore i pružiš dodatne informacije o određenim temama, dobar tekst je lakše i prirodnije čitati bez stalnog kliktanja na gomilu linkova koje se nalaze u okviru njega.

To praktično znači da je povezivanje sa sopstvenim sadržajem prilika da predstaviš neke svoje autoritete i da pokažeš da raspolažeš značajnim resursima informacija i znanja. Potrebno je samo da budeš siguran da postavljaš linkove na strateška mesta tako da ne ometaju samo čitanje.

Sledeći koraci pomoćiće ti da pronađeš pravi balans:

Planiraj svoje linkove

Kada izabereš neku temu za pisanje, stekni naviku da ujedno pregledaš i sadržaj koji si nedavno objavio, kao i sve ono što te predstavlja publici i način na koji oni vide to što pišeš i objavljuješ.

Počni tako što ćeš da izabereš tri do pet linkova, u zavisnosti od dužine teksta i potraži način da ih povežeš sa nekim drugim tekstom koji želiš da publika takođe primeti.

Efektniji tekst je planiran u svakoj fazi njegovog stvaranja.

Link omogućava čitaocu da zna da poseduješ više informacija o temi, ukoliko im zatrebaju, ali takođe to ne treba da mu odvlači pažnju. Sve treba da izgleda diskretno i sa stilom.

Biraj intrigantne reči i fraze

Kada znaš koja je tvoja ciljana publika, odmah znaš i koja vrsta informacija ih interesuje. U međuvremenu dok tražiš pravi sadržaj koji ćeš da povežeš sa svojim tekstom, razmisli o ubedljivim rečima i izrazima koji odgovaraju onome što publika želi da vidi u tvom tekstu.

Ponekad ćeš mogućnosti koje ti se pružaju kroz povezivanje linkova, otkriti tek naknadno, prilikom uređivanja teksta tako da ne moraš da budeš previše strog prema sebi ako ih ne vidiš odmah sve, još prilikom koncipiranja teme za tekst.

 

Neka te pisanje inspiriše za još više pisanja

Iako si možda već iskusan autor, bilo bi dobro da primenjuješ i ovu tehniku.

Ukoliko u svom tekstu recimo nemaš neki pozvi na akciju, jednom kada je takav tekst objavljen, linkovima možeš da se vratiš na sadržaj koji je izazvao ideju o pozivima na akciju. Uvek se ispostavi da je pametno da na ovaj način ažuriraš prethodno objavljene teme jer tako možeš da generišeš i više novih ideja.

Zapamti da ne mora sve da bude savršeno pre objavljivanja teksta. Napiši što potpunije možeš, a onda kasnije možeš to sve da optimizuješ.

Podeli sa nama svoje omiljene načine kako ti koristiš linkove da bi vodio publiku do korisnijih informacija, a možeš da naučiš nešto zanimljivo i od nas.

 

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...