fbpx

Kako da napišeš tekst koji će publiku oboriti s nogu

„Ono što imaš da kažeš, veoma  je važno. Ipak, način na koji ćeš to iskazati čini veliku razliku.“

 

 

 

Kada ideju koja ti se javi staviš u pisanu formu i to se zatim veoma dopadne tvojim čitaocima, ti si zapravo svoju ideju predstavio na način na koji publika percipira stvari. Jednom kada shvatiš kakve uvide pružaju tekstovi koje pišeš, možeš suštinu svoje priče da predstaviš na način da podržava uverenja u koje publika postojano i čvrsto veruje.

Na osnovu činjenice za koju publiku pišeš, trebalo bi da izabereš odgovarajući način na koji ćeš ispričati svoju priču kako bi čitaoce naveo da dođu do prave poruke, koju im svojim pisanjem prenosiš.

Kada postaviš sebi pitanje „Kako ?“ razjasnićeš osnovnu razliku između uspeha i nesupeha, kada je reč o pisanju atraktivnih sadržaja, postova ili tekstova.

Sve je stvar dobre premise

Kada razmisliš malo o tome kako neka priča treba da se ispriča, možeš da čuješ druge kako istu temu sagledavaju iz različitih uglova. Drugi način razmišljanja o istoj temi, predstavlja premisu priče o kojoj pišeš.

Kao izraz iz logike, premisa je predlog koji podržava određeni zaključak. Može da se primeni i na pričanje priča isto kao i na pisanje bilo kog drugog sadržaja. Reč premisa prikladna je kako bi se izrazilo značenje emocionalnog koncepta, koji ne samo da privlači pažnju čitaoca već i održava njihovo angažovanje u svim elementima napisanog.

Ili drugim rečima rečeno:

  • Premisa je oličenje koncepta koji se proteže od naslova do zaključka, vezujući sve u jednu upečatljivu, kohezivnu, ubedljivu naraciju, kroz jednostavan i neizbežan zaključak koristeći pri tom željene akcije.

Pretpostavka će te povezati sa emocionalnim centrom mozga tvog potencijala, takođe podstiče želju, održava kredibilitet i na kraju daje rezlutat kroz adekvatnu akciju.

Budi nepredvidiv

Prva stvar koju apsolutno moraš da poseduješ je pažnja. Bez inicijalne pažnje koju treba da izazoveš kod publike, ništa drugo što uradiš neće imati nekog efekta. I ništa ne ubija pažnju tako kao publika koja već unapred zna pravac kojim ti ideš i pišeš.

Ono što je iza radoznalosti, čini veliku pretpostavku nepredvidivim i neočekivanim elementom, a to čini priču neodoljivom.

I opet se sve vraća na saznanje kome se obraćaš, za koga pišeš, kakvu si vezu razvio sa svojim čitaocima, kao i to šta su oni navikli da dobiju od tebe ?!

Budi jednostavan

Jedno od osnovnih pravila efektnog pisanja jeste i to da se izražavaš jasno i jednostavno. Pretpostavka je po svojoj definiciji jedna još uvek neviđena ideja, koja može nekada da bude kompleksna do same svoje suštine, a u najgorem slučaju, može da ti se desi da tu ideju u startu zanemariš ili odbaciš.

To u sakom slučaju poražava svrhu pisanja.

Dakle, imaš veliku ideju koja je predodređena da protrese publiku. Svedi je na jedan pasus, za početak. Ako bi bio dovoljno hrabar, ideju možeš da oblikuješ i u samo dve rečenice. Možda čak i na kraću formu. Slobodno eksperimentiši sa ovim. Samo hrabro jer svoju suštinu možeš čak i da iskažeš u samom naslovu.

I nemoj da sklizneš puno u emocije jer one mogu da budu i okidači za ono što ne želiš. Bukvalno. Razlog tome je što naši logični umovi projektuju sliku tako da verujemo da smo u svemu što radimo vođeni logikom na prvom mestu. Ako tvoja ideja nema dovoljnu snagu da uveri čitaoca u ono što želiš, nećeš uspeti u onom što radiš.

Napiši nešto za početak i pošalji nam, kako bi utvrdili od koje pretpostavke krećeš. Dalje će sve lakše ići kad postaviš dobre temelje…

 

 

O Autoru

Ako ti se sviđa, podeli...