Kako da napišeš post za Blog?

“Niko se nije usro zato što je WC daleko, već zato što nije pošao na vreme”.

– Nepoznati narodni mudrac.

 

Koliko puta su ti rekli da treba da imaš svoj Blog, da si ti taj koji ima nešto da kažeš, napšeš, preporučiš….Samo ti nisu rekli najvažniju stvar: kako da pišeš na tvom Blogu. I mogu da se kladim da si proveo sate tražeći vizuelnu temu koja ti se po dizajnu sviđa (WordPress, Blogger…), a za ono najvažnije, pisanje članaka ili postove, ne daješ ni pet para. To se podrazumeva. Sedneš, pišeš kakva je tu mudrost?

I onda dođemo na temu: stisneš “Objavi” i gotovo. Na mreži si. I onda shvatiš, koliko god da nešto škrabaš, kod onih drugih uvek toga ima više, lepše i više se čita. U čemu je stvar? Za utehu, nisi sam, takvih je 70% blogova i blogera. Ako je za utehu.

Prvi korak za uspešno pisanje na blogu je dobar post. Za razliku od knjiga i drugih sličnih štampanih medija, svaki tvoj post i njegova čitanost zavisi od internet pretraživča, količine angažovanja od strane publike, i od interesantnog sadržaja u tvom pisanju. Ako ova tri elementa postoje u tvom pisanju, onda će tvoj Blog i tvoje pisanje bti vidljivi, čitani, pronađeni.

Ali, to baš i nije tako prosto kao što izgleda.

Sa nekoliko miliona blogova na Mreži, konkurencije je više nego žestoka. U zemlji Srbiji, gde je sve ovo na nivou kamenog doba, stvar je još gora. Tako da kreiranje originalnog sadržaja na vešt i zanatski kvalitetan način, može da da liči na nemoguću misiju. Ali, daleko od toga. Ima nade, ne brini. Potrebno je samo malo veštine, par dobrih ideja i – prakse.

U suprotnom, ne bi postojala milionska publika koja strasno čita i prati blogove, učestvuje u njima jer želi ono što je u ovom poslu najvažnije: infromaciju. A informacija je oduvek bila zlato, u ovom 21. veku pogotovo.

Zato, iako možda misliš da je učenje pisanja za Blog stvar koja je ispod tvog nivoa, nepotrebna u tvom obrazovanju i skromnom budžetu, evo ti par saveta o pisnju postova za Blog koji će ti biti korisni.

 

1. Potrudi se da razumeš svoju publiku.

Prva stvar koja ti je potrebna u tvom pisanju je da znaš ko čita tvoj Blog. Razumevanje zašto neko dolazi da čita tvoje pisanje, je od ključnog značaja za pisanje na Blogu. Osim ako nisi neki skriboman koji svoja književna dela besomučno kači na Blog, u nadi da će to neko čitati. Dakle, znanje o tvojoj publici će voditi tvoje pisanje koje je značajno za tvoju publiku, odrediće vrstu informacija koje ćeš im dati, i koje će oni sa zadovoljstvom čitati.

Da bi to postigao kreiraj “personu”, ličnost tvog prosečnog čitaoca i uvek je drži na stolu da ti bude na oku. Sve to će ti pomoći da pišeš nešto što je vredno čitanja za tvoju publiku. Uđi malo u njihove cipele. Uspeh neće izostati.

 

2. Počni s naslovom. 

Ovo sam hiljadu puta mojim đacima rekao. Al slaba vajda. Mnogi misle da je to za “Blic” ili “Alo” i nije njihov nivo, jer oni pišu “ozbiljno”. Veće gluposti od ove nema i ako tako misliš, nemoj dalje da čitaš ovo, jer ti spasa nema. Pisanje dobrih naslova nije nikakva atomska tehnologija. Sve što treba da znaš su ova 4 elementa:

 

  • Hitnost. Uključi osećaj hitnosti, neodoljivosti i preke potrebe u tvoj naslov. Zagolicaj pažnju publike i  stvori im potrebu da pročitaju ostatak članka jer je to – vrlo važno.
  • Korisnost. Neka tvoj post ima u sebi neku korist za čitaoca. onudi nešto što ima neku vrednost, reši  neki njihov problem, ponudi pomoć (još ako je za DŽ tim bolje).
  • Jedinstvenost. Potrudi se da budeš što originaniji,da se razlikuješ od drugih. Ako pošeš kao i svi ostali drugi te neće čitati, ali će te”lajkovati” da bi ti lajkovao njih. Al, slaba vajda od toga. Na kraju će knjiga spasti na par slova. Zato piši dobre naslove koji su tebi svojstveni i prepoznatljivi (isto važi i za post u celini).
  • Jasno. Piši naslove koji su kratki, jasni i nedvosmisleni. Rešavanje zagonetki ostavi za neku drugu priliku. Ako tvoji čitaoci počnu da mozgaju (a većinu to ionako mrzi, to je životna činjenica), brzo će te jednim klikom otkačiti i otići negde drugde gde je zanimljivije i gde mozak ne treba uopšte. Naslov mora uvek da najavi ono što će slediti u tekstu.

 

3. Prvi pasus je najvažniji

Dobro razmilsi kako ćeš “otvoriti” tvoj post. To je, posle naslova, od izuzetne važnosti. Uvek se potrudi da tvoju priču počneš nečim zanimljivim, što će zaokupiti pažnju čitaoca i zagolicati ga sa pročita članak do kraja. Pričanje priča je uvek dobar način da se privuče pažnja, i da se zadobije poverenje publike.

Takođe, postavljanje pitanja je podjednako efikasan način da ostvariš iste efekte. Poveži svoja i čitaočeva iskustva i on će orihvatiti priču kao svoju.

 

4. Čitljivost je pola uspeha

Publika na internetu retko provodi mnogo vremena na blogovima i web sajtovima. Većina dijagonalno čita tekstove, prosto ih skenira jednim ovlaš pogledom u potrazi za zanimljivim informacijama, kao kad čitaju tabloidne novine. Mnogi od njih to rade preko mobilnih telefona, što situaciju za tebe kao pisca postova čini još gorom.

Zato se potrudi da tvoj post ne bude predugačak, podeli ga u više pasusa, i odaberi jednu do dve ilistracije. Nemoj da ga kitiš kao božićnu jelku. Počni teskt sa nekoliko glavnih teza. Koristi dobre fotografije i atraktivne ilustracije. Koristi jednostavne razumljive reči i rečenice, koje će svako razumeti i shvatiti u prvih  5 sekundi. U tome je je i sva veština kvalitetnog prenosa informacija. Koristi jezik koji tvoja publika poznaje, a tuđice i neobične izraze sačuvaj za udžbenik koji ćeš (možda) jednog dana napisati.

 

5. Kaži čitaocu šta da uradi

Većina ljudi neće ništa da preduzme ako im se to jasno ne kaže. Takva ti je ljudska priroda i tu ne možeš mnogo da promeniš. Dakle, neka svaki tvoj post ima neki poziv na akciju. Jel hoćeš da tvoj čitaoc pročita još neki tvoj tekst? Pokaži mu gde je. Hoćeš da preuzme neki važan tekst? Stavi jasno označeni link. Želiš da povedeš diskusiju? Postavi pitanja i otvori prostor za komentare, od kojih će barem prva ti sam napisati. I tako redom.

I tako. Stigosmo do kraja. Ako i dalje misliš da je pisanje za post tako jednostavno, putuj Igumane i srećan ti put. Ako si ipak shvatio da je pisanje veliki zanat, pre svega pisanje na Mreži posebno, onda ne budi lenji i obrazuj se. To je tako malo ulaganje, koje će ti uštedeti par večeri  kafiću.

Malo li je na ovu skupoću?

Ako ti se sviđa, podeli...

Ostavite odgovor