IZ RADIONICE: Žanrovi kratke priče

 

Ima li kratka priča svoje žanrove? Ovo postade pitanje kao majka svih pitanja. I jedno od najčešćih koje mi postavljaju polaznici online radionica kreativnog pisanja, ali i svi koji vole da pišu. U čemu je razlika između ličnog eseja, dnevnika na blogu, i klasične kratke priče? A memoari? Društveni komentari?

Pojavom samostalnog izdavaštva, bloga na internetu, autorskih kolumni u dnevnoj i periodičnoj štampi, nestankom klaisičnih književnih časopisa, sve ovo oko kratke priče i formama i oblicima njenog pisanja postalo je još više zbunjujuće.

Na primer, neki pisci zovu svoje lične eseje pričom, a drugi isto to nazivaju memoarima. Da bi stvar bila još komplikovanija, neki književni časopisi počeli su da prihvataju i objavljuju tekstove pisane u mešanim žanrovima. Uh.

Da bi se ovo pitanje koliko toliko raščistilo, i postavili neki okviri za razumevanje ovih formi i žanrova pisanja, potrebno je znati razliku između raznih vrsta kratke proze, bez obzia da li pišeš esej, kratku priču, lični dnevnik, komentar ili mešoviti žanr.

[section title=””]ekursevi

ISKORISTI PRILIKU – UPIŠI E-KURS! 

E- kursevi su poseban oblik online radionica u kojima možeš da učiš veštine i zanat pisanja potpuno samostalno, bez mentora.

Odaberi temu, upiši kurs i dobijaćeš lekcije i vežbe direktno elektronskom poštom u tvoj Inbox.

[button color=”primary” size=”small” url=”https://www.kreativnopisanje.org/besplatni-sadrzaj/” target=”self”]SAZNAJ VIŠE OVDE[/button]

[/section]

 

Šta je kratka priča?

Krakta priča, ili pripovetka, je pisano delo u prozi, najčešće fikcija, odnosno zamišljena priča. Poseduje zaplet, likove, narativnu strukturu, i obično je dužine od 1-5 kucanih stranica.Likovi i zaplet u priči mogu biti labavo zasnovani na stvarnim likovima i događajima iz života; u većini slučajeva su potpuno stvoreni u mašti pisca.

Kratke priče mogu imati svoj sopstveni dovršeni književni oblik, ili mogu biti pisane u nekom od standardnih žanrova (romantična kratka priča, naučna fantastika, trlier, horor, itd).

Primer 1: Pisac je inspirisan eskplozijom kola u njegovom gradu. Piše priču koja se događa u izmišljenom gradu, i prikazuje stvarna iskustva koje proživljavaju njegovi izmišljeni likovi.

Primer 2: Pisac piše potpuno izmišljenu priču o eksploziji, smešta događaje u nepostojeći grad i prikazuje likove iz njegove mašte.

Lični esej

Iako zasnovan na činjenicama, lični,ili kako ga ponekad zovu narativni esej, može izgledati kao kratka priča, sa sve zapletom i “likovima”. Lični esej je kraći tekst slobodnog stila koji se razlikuje od akademskog eseja (doktorskih radova, školskih prikaza raznih tema, i sl). Ova vrsta eseja je prilično rasprostranjena u pisanju za blog i drugim sličnim internet formama.

U ličnom eseju autor se oslanja na svoja lična iskustva, stavove i mišljenje o nekoj temi. U akademskim esejima, to nije slučaj: ovde autorov lični stav i mišljenje ustupa mesto proverenim naučnim metodama, dokazima i eksperimentu.

Ponekad je svrha ličnog eseja da zabavi čitaoce. Ili da podeli neko iskustvo, ili činjenicu, sa većim brojem ljudi. Ovakva vrsta eseja dominira današnjom blogosferom. Ovakvi tekstovi često imaju medidativnu notu, mogu biti dogmatični, služe za iliustraciju autorovih stavova i iskustva u dokazivanju neke tvrdnje. Ponekad, lični esej može citirati tuđe tekstove ili radove (knjige, članke, pesme), ali fokus je uvek na autorovom ličnom doživljaju i unutrašnjim uvidima.

Šta je komentar?

Iako se komentar i lični esej u praksi često preklapaju, ipak postoje i značajne razlike. Komentar je često kratak (stotinak reči), pisan novinarskim stilom. Dobro se uklapa kao koslumna u novinama, ili post na ličnom blogu. Pisanje više liči na novinske vesti nego na književni stil.

Primer: Pisac priča priču o eksploziji kola u njegovom gradu kako bi ilsutrovao poentu da policija nije dovoljno efikasna kako bi sprečila obračun kriminalaca na ulicama.

Šta je memoar?

Memoarom se smatra duži tekst zasnovan na činjenicama, i to iz perspektive autora. Memoar ne mora uvek da liči na kratki lični esej, mada ga urednici i izdavači, ako je dovoljno kratak, često pomešaju sa ličnim esejem. Ako pišeš knjigu o nekakvom iskustvu, onda je to memoar. Kolekcija međusobno povezanih eseja, takođe može da bude memoar.

Primer: Autor piše knjigu o svom isksustvu nakon eksplozije kola u njegovom gradu.

Šta je to dokumentarna kratka priča?

Ne postoji tako nešto. Kratka priča je isključivo zasnovana na mašti (sa ili bez inspiracije iz stvarnog života). Lični eseji nikada nisu prilče u kojima dominiraju potpuno izmaštani događaji.

Primer: nema

Šta je to mešani žanr?

Ova vrsta kreativnog pisanja je zapravo pisanje koje se ne uklapa ni u jedan gore pomenuti žanr kratke priče. Ova vrsta u sebi blenduje elemente mašte sa elementima zasnovanim na činjenicama, na nameran i poseban način. Na primer:

Primer mešanog žanra 1: Računovođa po imenu Petar Petrović zaposlen je u jednoj velikoj kompaniji. U slobodno vreme bavi se pisanjem. Piše priču o čoveku koji se zove Petar Petrović, koji jeste Petar Petrović i živi život Petra Petrovića – osim što izmišljeni Petar Petrović odluči da jednog dana napusti svoj posao računovođe u stvarnom životu, i počne da živi svoj san da postane rok zvezda (a to u stvari pravi Petar Petrović želi i razmišlja o tome).

Da li je ovo kratka priča? Esej? Ako je 90 posto priče istina, a 10 posto mašta, kako bi onda to zvali?

Primer mešanog žanra 2: Pisac želi da sastavi porodičnu istoriju, tako što će koristiti dokumente i fotografije iz porodičnog albuma. Ali u nekom trenutku njegova priča odluta u svet mašte. Uhvati samog sebe kako ulepšava neke elemente i preskače neke likove. Kao rezultat, na kraju ispadne mnogo bolja priča nego što bi to bio slučaj kada bi se čvrsto držao postojećih činjenica.

I sad: da li je to esej? Kratka priča? AKo je polovina priče izmišljena, ali je druga polovina zaista istina, onda se ovo može zvati mešanim žanrom.

VAŽNO: Ponekad se pojam mešani žanr definiše u terminima knjige ili romana. Roman mešovitog žanra može biti roman koji meša elemente trilera i naučne fantastike. Ili priča koja obrađuje stvarni događaj, uz mešanje stvarnih činjenica i izmišljenih događaja.

Ako voliš da pišeš prozu u mešanom žanru, ipak budi oprezan. Takvo pisanje može biti prilično zahtevno, jer je publika navikla da automatski definiše pisanje po određenim žanrovima. Urednici u izdavačkim kućama takođe. Iako će možda ova razlika biti vešto zamagljena, a linija definisanja žanrova tanka, mešovito pisanje se uvek smatra nekom vrstom eksperimentalnog pisanja, i publika to nepogrešivo prepoznaje.

Ali, kao i uvek: ako ti je pisanje dobro, kakva to veze sa žanrom ima? Tvoja publika uvek o tome, na kraju, da najbolji sud.

 

[section title=””]

Želiš da usavršiš pisanje?

darko profil 3 cb

Ja sam prof. dr Darko Tadić, i već 20 godina se bavim pisanjem, copywriting-om i komunikacijama.

Da li je pisanje tvoj život, tvoja strast, muza koja neće da te ostavi na miru? Ako jeste, onda iskoristi priliku i usavrši svoje pisanje. Radionice kreativnog pisanja služe upravo za to!

Pridruži nam se na sajtu kreativnog pisanja i uživaj zajedno sa nama!

[button color=”primary” size=”small” url=”https://www.kreativnopisanje.org/” target=”self”]SAZNAJ VIŠE[/button]

[/section]

 

Ako ti se sviđa, podeli...