fbpx

IZ RADIONICE: Dužina rečenice – tačka je majka pisanja.

Još tamo u srednjoj školi, sećam se i dan danas kako me je srpkinja gnjavila na časovima maternjeg kako je tačka prvo i osnovno pravilo svakog pisca. Rečenice dužine domaće kobaje bile su bauk, koji je budućim piscima uterivao strah u kosti. Tada su nas učili da variramo dužine rečenice jer ćemo dosaditi čitaocima ili, još gore, pokazati se kao totalni amateri u pisanju.

Taj strah je ostao do dan danas. Međutim, neki što se danas bave kreativnim pisanjem, izgleda nisu bili na tom času. Današnja publika (koja Tolstoja, Dostojevskog, ili Markesa zaobilazi kao kugu), sve više podleže pravilu tačke i dužine rečenice. Ali na naopak način. Ili pišu rečenice od tri reči, pa su moderni, ili nižu beskrajne rečenice u kilometarskim pasusima, pa više ne znaš šta tu bi i kad je počelo.

Današnja publika više voli kraće rečenice, jer ih mrzi da čitaju sve što je duže od spiska za pijac. Vole da je kratko, jasno i direktno. Živimo u grdno zaposlenom svetu, koji umire od straha od dosade, pa pisac često mora da bude sažvakan, kratak i jasan. Pogotovo ako piše na Blogu ili nekom sličnom formatu. To znači da mora da piše kratkim rečenicama i odabranim rečima punim dinamike i značenja. No, to ipak ne znači da je dugačka rečenica izumrla. Štos je u ravnoteži, valjda ste do sada to shvatili, pa i ne morate da čitate dalje 🙂

Kako efikasno koristiti kratke rečenice?

Dobar pisac će postići sasvim fine efekte u tekstu, a da ne mora da se oslanja na pisanje očiglednog: “Pera je potrčao. Milena je potrčala. Pera i Milena trče!”. Suviše kratke rečenice stvaraju efekte mučnine i vrtoglavice, (kao oni klimavi kratki kadrovi u video klipovima, ili “dokumentarcima”, snimani iz ruke). Pogotovo ako imaju istu konstrukciju rečenice:

“Ustao sam rano. Bilo je hladno.Pogledao sam kroz prozor. Padao je sneg”. Što je i više nego očigledno – fuj!

Primer kako koristiti kratke rečenice mogao bi da izgleda ovako:

“Te noći sedeo sam na Tijaninom krevetu i čekao da me dodirne. Ali nije. Osetio sam olakšanje”.

Ovaj pasus stiže do poente jasno i sažeto, bez mnogo okolišanja.

Drugi zanimljiv primer može se pronaći, na primer, u romanu “Ubiti pticu rugalicu”, Harpera Lija. Roman je napisan u prvom licu, i na početku priče narator je šestogodišnja devojčica. Li koristi kratke, jednosložne rečenice koje postepeno postaju sve složenije i zrelije, oslikavajućo odrastanje devojčice kroz ceo roman. Pročitajte – vrlo je poučno.

Kako efikasno koristiti dugačke rečenice?

Čitaoci imaju čudnu naviku da dugačke, komplikovane rečenice povezuju sa “staromodnim” piscima, ili “klasicima” – onima iz 19.veka. Međutim, složena i duga rečenica može biti veoma moćna u modernom pisanju.One se uglavnom koriste da istraže neku ideju nogo detaljnije, daju jasnije i snažnije opise i razviju napetost.

Hemingvej je bio majstor ovakvog stila. U romanu “Starac i more”, prvi pasus čitaocu sve kaže što je potrebno da zna jednostavnim jezikom, sa minimumom konfuzije. Ali, u romanu “Zbogom oružje”, vidi se njegova fnatastična stilska veština, koja čitaocu pruža puni uvid u karakterne finese junaka romana:

“Ostavili su me samog u krevetu gde sam čitao novine neko vreme, vesti sa fronta i spiskove mrtvih oficira, a onda sam ih odložio i dohvatio bocu Cinzana i pritisnuo je na stomak, hladno staklo na mom stomaku, i ispijao male gutljaje koji su zvonili u mojoj utrobu između natezanja flaše i malih gutljaja, dok sam posmatrao kako se smrkava nad krovovima grada”.

Kako odabrati pravu dužinu rečenice?

Dužina rečenice može snažno da utiče na atmosferu dela. Ako hoćete da iskažete ili dočarate, recimo, trenutke refleksije i sećanja, dugačke opuštajuće rečenice oživeće osećaj nostalgije. Ako je, opet, vaš junak u nekoj smrtnoj opasnosti, kraće rečenice naglasiće osećaj opasnosti, žurbe i napetosti.

Što god da je u pitanju, kada ste u dilemi da li vaše rečenice izražavaju baš ono što ste hteli da kažete, postavite sebi sledeća pitanja i pažljivo ih razmotrite:

  • Da li varirate dužine u tekstu?
  • Da li rečenice prenose željenu atmosferu?
  • Da li zatrpavate tekst teškim kratkim i jednostavnim rečenicama, ili vam tekst sadrži dugačke dosadne komade ogromnih pasusa?

Nemojte da vas mrzi da, kad završite sa inspiracijom, više puta prođete i preradite vaše pisanje.

Uvek se isplati.

 

Usavrši svoje pisanje, sada!

darko profil 3 cb

Ja sam prof. dr Darko Tadić, i već 20 godina se bavim pisanjem, copywrting-om i komunikacijama.

Da li je pisanje tvoj život, tvoja strast, muza koja neće da te ostavi na miru? Ako jeste, onda iskoristi priliku i usavrši svoje pisanje. Radionice kreativnog pisanja služe upravo za to!

Ako si početnik u pisanju, nauči osnovne tehnike zanata pisanja, osnove dramaturgije izgradnje likova, postavke, tehnike pričanja priče.

Želiš da postaneš profesionalni pisac i da živiš od pisanja? Imaš svoj blog i voliš da pišeš?  Nauči sve o copywriting-u, pisanju za  Blog i Interent, freelancer poslu, i pisanju za biznis. Radionice pisanja će ti u tome pomoći!

SAZNAJ VIŠE

 

Ako ti se sviđa, podeli...

Comments

Scroll Up