fbpx

GOST PISAC: TAMARA KUČAN – Kako sam počela da pišem?

 

Piše: Tamara Kučan

 

Vraćanje u period kada sam poželela da budem pisac me uvek rastuži. Ne znam u kom trenu sam napisala početnu rečenicu svoje prve knjige. Verovala sam da taj tren nije vredan pamćenja. Verovala sam da je okolina u pravu kada je govorila da radim nešto besmisleno. Danas se trudim da ne osuđujem ljude i ne lepim etikete zvane ’besmisleno’. Ipak, verujem da je besmisleno kada neko kaže da želi da piše, ali ne voli da čita. Kod mene je sve počelo zahvaljujući čitanju.

,,Pisma Indiri“ je naziv prve knjige koju sam pročitala. Nikada nisam izabrala ovu knjigu, ona je izabrala mene. Ulični prodavac knjiga, na autobuskoj stanici kod Hrama Svetog Save, kada je video sedmogodišnje dete koje manično pretura po kutijama i žali što ne može sve knjige da kupi, poklonio mi je ovu knjigu. Posle čitanja knjige u kojoj otac Indire Gandi, objašnjava ćerki kako je nastao svet, postala sam redovan posetilac ulične tezge sa knjigama. Prodavac kome sam danas zahvalna čitavim bićem, uvek je imao ideju šta bih mogla da pročitam, šta bi mi se svidelo, često mi je poklanjao knjige. Tako sam zavolela čitanje.

Usledio je period puberteta. Bila sam dete autsajder. Štreberka sa viškom kilograma, budala koja piše kilometarske sastave. Čitala sam tada epsku fantastiku. Knjige o svetu na leđima kornjače, vešticama, čarobnjacima, zmajevima bile su idealan beg od psihičkog vršnjačkog nasilja koje sam trpela. Imala sam trinaest godina, kada sam poželela da izmislim neki svoj svet. Tako sam počela da pišem. Bila sam zaluđena idejom pisanja knjige. Svima sam govorila da pišem. Svi su se smejali. Nesigurna, razorena, tužna, savladana podsmeghom… Iscepala sam dve sveske A4 formata u kojima je bila moja prva knjiga. Tako sam ubila veštice koje dolaze u Srbiju na sajam magije, ali i sebe.Posle tog čina, nastavila sam sa čitanjem, ne i sa pisanjem.

,,Sofijin svet“, ,,Mi deca sa stanice Zoo“, ,,Dnevnik Ane Frank“, ,,Dnevnik Adrijana Mola“… Ove knjige bile su biblija mog odrastanja. Inspirisale su me da počnem sa pisanjem dnevnika. Kada sam se suočila sa praznom hartijom, mašta se probudila, ali i stvaralačka hrabrost. Umesto da pišem dnevnik svojih dešavanja, izmislila sam devojku po imenu Jana. Jana je bila sve ono što nisam ja – lišena stida, hrabra, uporna. Tako je nastala junakinja mog prvog romana Beograđanka. Moja ideja je bila, da kroz Janu, ispričam probleme koji tište današnju omladinu. Koliko sam ja stvarala Janu, toliko je Jana stvarala mene. Jana me je naučila da ne odustajem od svoje ideje. Ona je zaslužna za to što sam uspela da objavim roman, posle dve godine traganja za izdavačem.

Danas sam autorka sedam, uskoro osam romana. Jana Petrov je glavna junakinja tri, uskoro četiri romana. Od tinejdžerskih snova, često sputavanih okolinom i podsmehom, postala sam žena kojoj je dan bez pisanja ravan besmislu. Kako sam od nesigurne kline postala žena koja veruje u svoje pisanje? Ne umem da objasnim. Nisam imala kada da razmišljam, samo sam pisala. Postoji taj tren kada vas ništa ne zanima osim magije koju stvarate. Ipak, pisanje nije lak posao. Nije sve u onome ,,sedeti i pisati“. Potrebno je da ideja bude jača od vas samih, ali i da znate šta želite da ispričate budućem čitaocu. Potrebno je da ne osetite sate koji prolaze dok sedite za tastaturom. Talenat je blagoslov, ali taj blagoslov zahteva predan rad i usavršavanje. Verujem da Vam blog www.kreativnopisanje.org može pomoći u tome.

Nisam od onih koji vole da kukaju. Ne volim da se vraćam na ružne stvari iz prošlosti, ali… Moja moralna dužnost je da govorim koliko je teško bilo u početku. Mnogo je mladih koji dižu ruke od svojih snova. Strah me je da pomislim koliko je iscepanih ili spaljenih svesaka, koliko je budućih sjajnih pisaca ili pak nobelovaca, upokojeno podsmehom i podrugom. Kada razgovaram sa mladim koji pišu, suočavaju se sa gomilom strahova i nedostatkom vere u svoj talenat. Prošla sam to sa vešticama, sa Janom nisam. Verujem da strah ne postoji kada gorite u zanosu stvaranja. Zato, dozvolite sebi da izgorite. Vredi.

Tamara Kučan.

 

Ako ti se sviđa, podeli...

Comments

Scroll Up