fbpx

GOST BLOGER: RADA ČEH – Pisanje kao potreba i strast

 

Piše: Rada Čeh

Kada slažem sve kockice mozaika zvanog život, neizbežno je da spomenem pisanje.

U detinjstvu sam pisala pričice. Trudila sam se da poštujem sve što sam učila u školi. Da izaberem prave prideve, epitete, metafore. Da svaki taj sastav bude jedinstven po svojoj temi i načinu kako je obrađen.

Sećam se da je u gimnaziji, profesor srpskog jezika i književnosti, čitao moje radove u svim odeljenjima. Bila sam veoma ponosna.

Godine su prolazile i odrasla sam. Aktivno sam se bavila politikom na lokalu i pratila zbivanja na domaćoj političkoj sceni. Počela sam da pišem svoje analize političkih dešavanja u vidu kolumni. Tekstove su čitali moji prijatelji koji su bili moja prva “čitalačka publika”.

A onda se pojavilo Njegovo veličanstvo Internet. Slučajno sam saznala da postoji blog servis za srpsko I hrvatsko područje. Napravila sam svoj prvi blog. U početku nisam znala da menjam dizajn bloga ni da stavljam razne dodatke kao što su sat I muzika na blogu, dodatke koji su tada bili popularni u blog svetu. Kasnije sam naučila. Dobijala sam I pozitivne i negativne komentare posle objavljenih tekstova. Na tekstovima vezanim za politiku vodila se čitava debata, i blog je ličio na neki forum.

Zatim sam prešla na drugi, pa na treći blog portal. Naučila sam da je veoma važna interakcija sa čitaocima. Blog posete su rasle.

Prešla sam na WordPress I tu sam se “skućila”. Tu sam objavila i svoj prvi roman jer para za štampanje romana nisam imala.

Na WP-u sam se susrela sa blogom “Kreativno pisanje” i počela sam da razmišljam o svom pisanju. Koliko je dobro to što radim. Da li upotrebljavam dovoljno metafora, da li su mi naslovi tekstova dobri?

Pored svih pohvala za moje priče I mini novele, lično nisam zadovoljna. Znam da mogu bolje I da moram bolje zbog svih onih ljudi koji prate moj blog.

Pisanje je zanat, a ja mislim da ga još nisam naučila.

Čovek se uči dok je živ. Spremna sam na sve kritike i savete koji mogu da poboljšaju moje pisanje.

Pisanje je moja potreba, moja strast koju delim sa publikom i zbog toga želim da pišem još kvalitetnije I bolje.

Ako ti se sviđa, podeli...

Comments

Scroll Up